0

Tasted 4 you Wijn, culinair & toeristisch magazine Noord Marokkaanse trilogie: Tanger - Chefchaouen - Al Hoceima magazine boordevol succulente aroma’s en wijnen Driemaandelijks - Editie nr. 2 - jan./febr./maart 2019

Inhoud Deel 1: Tanger, het economische en toeristische paradijs Toeristisch Restaurants: Relais de Paris Palais Zahia La table du Marché Hotels: Aux 3 Portes Farah Royal Tulip Deel 2: De ‘blauwe’ stad Chefchaouen Toeristisch Restaurant: Moulay Ismael Hotels: Dar ba Sidi Dar Baibou Deel 3 : Al Hoceima, de ‘herboren’ regio Toeristisch Restaurant: Al Hoceima bay Hotels: Sofitel Tamuda M’Diq Mercure Quemado resort

Tanger, een economisch Noord-Marokko is onbetwistbaar een regio die in volle toeristische ontwikkeling is en met de speerpunten Tanger, Chefchaouen en Al Hoceima een grote diversiteit aan mogelijkheden aanbiedt. Deze verscheidenheid is zowel in het ontstaan van de steden als in de culturele en economische ontwikkeling weer te vinden. T anger is een havenstad en het centrum van de regio, Chefchaouen de blauwe stad terwijl Al Hoceima vooral als de figuurlijk verstotene op de voorgrond treedt. Facetten die de laatste jaren behoorlijk werden bijgeschaafd terwijl de Marokkaanse overheid zich heel wat inspanningen getroost om deze toeristische evolutie te ondersteunen. De eerste toeristische vakbeurs in Tanger kon rekenen op de steun van alle overheden met o.m. een openingsspeech van de staatssecretaris voor toerisme Mevr. Lamia Boutalek. Zij benadrukte dat de regio optimaal gebruik moet maken van de ‘gouden oudheid’ die Noord-Marokko kende. Het aantal bedden, momenteel zowat 12.000 moet worden verdubbeld, temeer daar de groeicijfers meer dan 11% bedragen. Diversiteit behouden De diversiteit van het aanbod moet behouden blijven met accenten op de authenticiteit maar tegelijk moet worden geïnvesteerd in een nog betere kwaliteit. Een degelijke opleiding is een onvoorwaardelijke must zowel voor de aantrekking van het massatoerisme als voor de specifieke niches van golf en MICE.

en toeristische paradijs

De overheid blijft haar steentje bijdragen voor de verdere ontsluiting van de regio door de aanleg van degelijke wegen, het inleggen van busverbindingen en snelle treinverbindingen tussen Tanger en andere belangrijke Marokkaanse steden. Tanger is een van de oudste steden van Marokko, weinig verwonderlijk door haar ligging aan de straat van Gibraltar en dus belangrijk voor het vervoer van goederen, eventueel het toezicht erop. Vermoedelijk werd de stad in de 6de eeuw voor Christus gesticht door de Feniciërs, maar kwam ze snel onder Romeins bewind, het was trouwens keizer Diocletianus die de stad haar eerste functie als hoofdplaats meegaf. In de loop der eeuwen... In de loop der eeuwen probeerden meerdere volkeren hun stempel op de stad te drukken, in recente tijden hadden ook Britten, Spanjaarden, Fransen en andere er hun nederzettingen. De stad zelf kreeg tussen 1940 en 1959 een onafhankelijke status als ‘International zone’ waardoor ze uitgroeide tot een bolwerk van excentrieke miljonairs, geheime agenten en een mekka werd voor gokkers en speculanten. Ze ontwikkelde een multicultureel klimaat met islamitische, joodse en christelijke gemeenschappen maar ook andere buitenlandse inwijkelingen waaronder een

“ De diversiteit van het toeristisch aanbod moet behouden blijven met accenten op de authenticiteit...

aantal westerse schrijvers vonden er een onderkomen. In 2002 verklaarde koning Mohamed VI dat hij de noordelijke regio wou moderniseren en uitbouwen tot het economische zwaartepunt van Marokko. Beslissing die nog steeds zichtbaar is gezien er onverdroten aan de uitbouw van de stad wordt gewerkt. Ontsluiting en toegankelijkheid Toeristisch is ongetwijfeld de ontsluiting en toegankelijkheid van de stad erg belangrijk. Er kwamen nieuwe

wegen en snelwegen met andere steden, het treinverkeer werd verbeterd o.a. een hoge snelheidslijn met Casablanca. Het oude station werd uit het stadscentrum gehaald en in de moderne buitenwijken ingeplant. Ook de haven in volle stad verdween en verhuisde enkele kilometers verderop, hierdoor kon plaats worden vrijgemaakt voor een gloednieuwe en zeer moderne jachthaven met prachtige wandelpier die op een al even leuke en brede promenade aansluit. Ook de uitbreiding en verbetering van de luchthaven mag niet over het hoofd worden gezien. Bezienswaardigheden De belangrijkste bezienswaardigheden in Tanger blijven zonder enige discussie Bab Bhar, Cap Sartel, de vuurtoren van Tanger, het Forbesmuseum, de nieuwe haven van Tanger maar evenzeer de nieuwe jachthaven en wandelpier, de Hercules grot, de sfeervolle en gezellige Kasbah van Tanger, het museum voor Marokkaanse kunst, het museum voor Amerikaanse betrekkingen en het oudheidkundig museum. Op je slentertochten doorheen de stad ontdek je ongetwijfeld tal van bezienswaardigheden in de vele kleine straatjes, maak je kennis met de lokale bevolking en kan je op het brede strand uitgebreid van de zon genieten. Authentiek hotels Toeristen vinden een onderkomen hier een brede waaier van hotels. In volle standscentrum zijn er enkele prachtige authentieke hotelletjes met aangepast comfort, o.m. Palais Zahia en Aux 3 Portes, langsheen de promenade liggen de iets oudere hotels, nog steeds comfortabel die evenwel de tand des tijds niet kunnen ontkennen, o.a. Kenzi Belazur; terwijl de gloednieuwe luxueuze eenheden, Hilton, Farah, Mövenpick, Royal Tulip e.a. in het moderne Tanger werden gevestigd. Iets verderaf, maar toch nog altijd binnen wandelbereik van de oude en gezellige kasbah. Het ontdekken overwaard!

Restaurant Relais de Paris – Tanger Dit restaurant werd ondergebracht op het gelijkvloers van hotel Kenzi Solazur in Tanger en fungeert als onafhankelijke eenheid. Een behoorlijk luxueuze inrichting aan de mooie promenade aan de baai van Tanger met leuke intieme hoekjes. H et restaurant eigent zich de titel van de uitgesproken promotor en ‘ambassadeur’ van de elegante Franse gastronomie in Tanger toe en biedt dan ook een kaart die deze titel wil rechtvaardigen. Je wordt er vriendelijk en attent onthaald en het personeel is attentievol. De ervaring en knowhow van het keukenpersoneel draagt eveneens bij tot de verdere uitbouw van de naam. Naast een westers cliënteel wil het restaurant ook de inwoners van de stad aantrekken en verruimde dan ook de kaart met een aantal authentieke bereidingen. Het is ononderbroken geopend van 12 tot 22 uur. Bij de opening van het hotel en restaurant in 1972 was de titel ‘ambassadeur’ wellicht gerechtvaardigd, maar ondertussen hebben zich meerdere internationale hotels in de stad gevestigd die zowel een klassieke als lokale keuen aanbieden, waardoor het ambassadeurschap duidelijk werd afgezwakt. De opening van restaurant La Table du Marché even verderop in de nieuwe jachthaven van Tanger zorgt er alleszins voor dat de titel definitief tot het roemrijke verleden behoort. Toch biedt de kaart nog leuke gerechten zoals een magret van eend, een rundsteak met pepersaus en een tournedos Rossini à la façon de Paul Bocuse. Bij de visgerechten o.m. zonnevis met saus bonne femme, Wellington zalm met spinazie en baarsfilet met courgettesaus.

Als deegwaren o.m. penne arabiatta, risotto met gamba’s of risotto met sint jacobsvruchten. Wij kregen bij onze degustaties een typisch menu aangeboden. Het voorgerecht, een saladeselectie met pittige olijfolie en mooi notenassortiment. Als hoofdgerecht, een 3-tal keuzemogelijkheden, entrecote, geroosterde kippenfilet of rode tonijn, waarbij we opteerden voor de entrecote. Deze werd zoals gevraagd mooi rosé aangeboden en was vooraf in de keuken reeds in mooi gelijkvormige plakjes gesneden. Toch bleef hij mooi mals met aangename smaak. Als garnituur een leuke sla met romige Relais de Paris saus en frietjes. Deze hadden echter niets gemeen met onze traditionele goudgele en krokante frieten, wat op het bord kwam was nauwelijks de naam waardig. De chocolademousse werd een figuurlijke afsluiter. Restaurant Relais de Paris – c/o hotel Kenzi Solazur – Avenue Mohamed VI – Tanger Culinaire commentaren: Tasted4you: 1 minute - leuk, gezellig en licht luxueus interieur - attentievol personeel - mooi sappig en smaakvol vleesgerecht - onherkenbare frietjes.

“ De diversiteit van het toeristisch aanbod moet behouden blijven met accenten op de authenticiteit...

Restaurant Palais Zahia – Tanger Hotel guesthouse in de buurt van de grote moskee van Tanger midden de lokale medina ondergebracht in een historisch pand dat geniet van een uitzonderlijke decoratie. B ijzonder sfeervol met een authentiek restaurant op het gelijkvloers waar uitsluitend Marokkaanse specialiteiten worden geserveerd. Palais Zahia beschikt eveneens over een mooi dakterras waar men kan genieten van een panoramisch zicht op de drukke medina en anderzijds zicht heeft op de haven van Tanger. Ook hier een eigen keuken waar men naast enkele lokale specialiteiten vooral oog heeft voor meer internationaal getinte gerechten. Niet verwonderlijk aldus Salah Chakkar, directeur, gezien het restaurant op het gelijkvloers naast de hotelgasten en toeristen die willen kennismaken met de lekkere lokale keuken, ook tal van inwoners van Tanger over de vloer krijgt die opteren voor een rustig avondje uit. De panoramische vergezichten van het dakterras lokken vooral de hotelgasten en bezoekers, zij hebben wel belangstelling voor de lokale keuken maar willen niet altijd afstand doen van hun gewoontes, vandaar de mix van beide eetculturen. Ongeacht of men kiest voor Marokkaanse dan wel meer internationale bereidingen, blijft de rode draad in alle bereidingen aldus Salah, de kwaliteit en dagverse selectie van de ingrediënten. Pas wanneer men deze beide elementen samenbrengt, slaagt men er in om iedereen met leuke composities en bereidingen te verwennen.

Als introductie voor de lunch een leuke selectie olijven en romige geitenkaas samen met lekker steengebakken brood. Wij kozen als voorgerecht voor een Hadja Zahia, een selectie ‘brionates’ voor 2 personen met kaas, Marokkaanse mhancha met groentesigaretten met noedels en gamba’s, en knintates, een soort canneloni met vijgen en rozijnen. Hierbij werden maar liefst 7 soorten kruiden aangeboden, elk in een leuk potje in delfts blauw, waarmee je elk van de ingrediënten naar hartenlust kan kruiden. Heerlijk pittig en succulent. Als hoofdgerecht opteerde onze disgenoot voor een tajine Tafislate met dadels en vijgen, terwijl we zelf voor een oosterse gekarameliseerde kippenbil kozen. Opnieuw een leuke smaakassociatie waarbij Chef Loubna toch de Marokkaanse toetsen mooi centraal wist te houden. Restaurant Palais Zahia – rue de la Marine 76 – Ancienne Medina - Tanger Culinaire commentaren: Tasted4you: 4 minutes - historisch stijlvol interieur - succulente en leuk kruidige bereidingen - mooie smaakassociaties - attente bediening - gezellig dakterras

La Table du Marché – Tanger Gelegen op de nieuwe pier van de jachthaven van Tanger geniet deze exploitatie van een luxueuze inrichting met prachtig uitzicht op de baai, promenade en de jachthaven. Onbetwistbaar een unieke aantrekkingspool die de nieuwe infrastructuur bovenaan het lijstje van bezienswaardigheden plaatst. D e pier waarop ook andere topleveranciers o.a. patissier Paul werden ingeplant strekt zich enkele honderden meters ver in zee uit en schermt de baai met zonnekloppers vakkundig en stijlvol af van de jachthaven. De mooie wandelpromenade erheen kreeg mooie groenzones terwijl ze met de iets hoger wandelzone, op zeeniveau zorgt een groot aantal overdekte parkeerplaatsen. De exploitatie zelf is ruim 1400 m² groot en biedt plaats aan 500 personen met 150 vaste arbeidsplaatsen, desgewenst kan ze deels of in haar geheel worden geprivatiseerd.

La Table du Marché biedt reeds gelijkaardige stijlvolle gastronomische exploitaties in Saint Tropez en Marrakech maar ook in enkele andere steden. De bedoeling is overduidelijk, zich opwerpen als een waardige ambassadeur van de hoogstaande Franse gastronomie. Een aangepaste kaart biedt bezoekers en wandelaars reeds van in de late voormiddag tot in de late avond, een ruime keuze aan topproducten ongeacht of men er wil ontspannen lunchen, een vieruurtje of een diner wil meepikken. De keuken zorgt voor decoratieve presentaties op basis van topingrediënten, dagvers en kwalitatief. Deze nieuwe inplanting van de groep Hivernage geopend in 2017 wil eveneens de zakendiners een nieuwe impuls meegeven door de deelnemers uit het businesscocoon te halen en hen in een elegant en sympathiek ontspannend kader van een leuk gastronomisch extraatje te laten genieten. Als start van het diner, een 3-delig assortiment heerlijke proevertjes met mooie smaakassociaties. Volgde een huissalade met gamba’s, surini, kip, appeldecoraties en pittige wasabitoetsen. Super lekker, heerlijk vers en mooie decoratieve presentaties. Het hoofdgerecht werd een filet van mooi aangebakken zonnevis badend in een heerlijk romig citroensausje met gezellig marmelade van courgette en aangepast groente garnituur. Gewoonweg succulent en geruggesteund door mooi aangepaste Marokkaanse wijnen. Geen grote Franse namen, maar toch een selectie die voor een perfecte pairing zorgde. Als afsluitend dessert, een trilogie van pannacotta, chocolademousse en tiramisu vergezeld van een muntthee en een fakkar, een heerlijk lokaal likeurtje. Vermeldenswaard is het feit dat La Table du Marché eveneens over een verkooppunt beschikt waar wandelaars en toeristen sandwiches en meeneembroodjes kunnen aankopen. La Table du Marché – jachthaven Tanger Culinaire commentaren: Tasted4you: 4 minutes - luxueus en sfeervol kader - attentievol personeel - leuke smaakassociaties - mooie decoratieve presentaties - succulent avondmaal.

Hotel Aux 3 Portes – Tanger Dit kleine luxe hotel gebouwd tegen de muren van de kasbah van Tanger is een ideale uitvalsbasis om de stad en de omgeving te ontdekken. Het paalt zelfs aan de villa Mabrouk van Yves Saint Laurent en werd zorgvuldig gedecoreerd door Jean Louis Riccardi waardoor het een uitzonderlijke harmonieuze charme uitstraalt. A ux 3 Portes opgetrokken op meerdere niveaus, beschikt over 6 sfeervolle kamers, 3 salons, patio’s, terrassen, tuin en zwembad. De kamers en salons kregen elk een eigen luxueuze inrichting die stuk per stuk zeer verschillend is. De decoraties omvatten zowel originele oude voorwerpen, oud stijlvol meubilair, mooie schilderijen, geheel dat op architecturaal vlak een leuke verras

sing vormt. Opmerkelijk is het kleine aparte tv-salon, de traditionele hammam en het oosterse massagesalon. In de prachtige groene tuin werd met El Giardino een eigen sfeervol restaurant opgetrokken. Hier ligt de nadruk op de keuken van de regio ‘middellandse zee’ met rijkelijk kruidige gerechten die met verse marktproducten worden bereid. Een vleugje Marokkaanse nostalgie is evenwel nooit ver weg. Naast het weekmenu kunnen gasten en bezoekers ’s middags een keuze maken uit 3 voorgerechten, 3 hoofdgerechten en 3 desserts. Wie er ’s avonds wil dineren, reserveert best vooraf een tafeltje. De tuin is een oase van immense rust midden een weelderige plantegoei die mooi wordt gedecoreerd door filodendrons en bougainvilliers. Het zeezicht met in de verte de rots van Gibraltar krijg je er gratis bij. Aux 3 Portes is een leuke pleisterplaats maar evenzeer een ideale locatie voor kleine groepjes in teambuilding. Elke sessie kan er makkelijk in een uitzonderlijk rustig en ongestoord decor, waarbij elke sessie in een andere decoratieve unit plaatsvindt. Aux 3 Portes – 19 rue Sidi Bouknadel – Tanger - www. aux3portes.com Hotel Farah – Tanger Alle kamers van het nieuwe en prachtige Farah hotel Tanger gevestigd in de Zone Touristique El Ghandoui, hebben een eigen balkon. Er is keuze uit 5 kamertypes waarvan de kleinste, een deluxe kamer, reeds 48m² telt. De traditionele kamerinfrastructuur werd bovendien verruimd met een salon of zithoek.

A ndere blikvanger is het aantal restaurants waaruit de gasten een keuze kunnen maken. Les Quatre Coins is het basisrestaurant met een capaciteit van 160 personen. Hier serveert men een verzorgde buffetkeuken in een ontspannen sfeer. Restaurant Firdaoui biedt Marokkaanse topgastronomie rijkelijk overgoten met raffinement en smaaktoetsen. La Brasserie biedt niet alleen een panoramische blik over de stad en de baai, maar serveert een uitgelezen selectie van Franse en mediterrane gerechten. L’Oasis is de poolbar waar men eveneens van lichte maaltijden kan genieten zonder aan zonne-energie te moeten inboeten. Het business centrum van het hotel omvat 8 zalen. Zaal Diamant,462 m² biedt in theateropstelling, plaats aan 500 personen, voor de overige functies varieert het aantal personen tussen 120 en 350. Het is de enige van alle zalen waar ook cocktails en galadiners kunnen worden georganiseerd. De overige zalen hebben een oppervlakte van 37.5 tot 40 m². Hun capaciteit varieert tussen 15 en 40 personen. De high-tech uitgeruste zalen kunnen desgewenst door het business center van het hotel worden ondersteund. Hotel Farah Tanger – Zone touristique El Ghandoui – Tanger – www.farahtanger.com

Hotel Royal Tulip – Tanger Dit hotel werd ingeplant in het moderne stads- en businesscentrum van Tanger. Het heeft zicht op de mooie baai van de stad en ligt in de nabijheid van het centrale treinstation, in de nabijheid van shopping mall en op wandelafstand van het strand. De internationale luchthaven ligt op amper 4 km van het hotel. H et hotel verwelkomt zowel zakenlui als toeristen en heeft de beschikking over 218 kamers en suites. De verdere infrastructuur omvat een spa van 2.000m² , 2 bars, 2 restaurants, bars, zwembad, poolgrill en een conferentiecentrum voor 1200 personen. De spa biedt fitness en balneotherapie maar ook een hammam, sauna, jacuzzi en een overdekt thermaal zwembad.

Het conferentiecentrum van 1000m² biedt een ballroom met een capaciteit van 1.000 personen en kan eventueel worden opgesplitst in 9 vergaderzalen telkens met aangepaste moderne technologie. Deze is eveneens aanwezig in de kleinere zalen Henry Matisse, Paul Bowles en In Perdicars, zalen die afhankelijk van de gekozen opstelling plaats bieden aan 30 tot 225 personen. Salon Eugène Delacroix is beduidend kleiner en kan maximaal 80 personen ontvangen. Buitenbeentje L’Instant Oriental is het buitenbeetje van het hotel. Oosterse dranken verwelkomen de bezoekers voor een ontdekking van smaakvolle en geparfumeerde dranken uit het Midden Oosten, dranken die alles behalve traditioneel kunnen worden genoemd. Er is keuze uit Turkse koffie met een uniek ritueel in Tanger, een Arabische koffie die de volle smaken en hints van de koffieboon uitstraalt maar ook een saffraanthee met de exclusieve saffraan uit Tanger staat op de kaart. Royal Tulip – route de Matabata – Tanger – www.royaltulipcitycentertanger.com

De ‘blauwe ‘stad Chefchaouen De naam Chefchaouen zou afkomstig zijn van het ‘Berberse ‘Accawan’ wat zoveel betekent als ‘horens’. Een naam die dus duidelijk verwijst naar de geografische ligging. Vanuit de vlakte hogen de bergtoppen achter de stad, zelf op 557 m boven de zeespiegel gelegen, angstaanjagend. De stad staat evenwel voornamelijk bekend om de opvallend indigoblauw geschilderde huizen, wat haar de bijnaam ‘blauwe’ stad opleverde. D e exacte oorsprong van de stad blijft onduidelijk. De locatie in de bergen maakte haar minder bereikbaar, reden trouwens waarom de Gjomara stammen, aangevoerd door sjerif Moulay Ali ben Rachid er in 1470 een kasbah oprichtten als bolwerk tegen de opdringerige Portugezen. De aanwezigheid van een waterbron, thans basis van een waterval, was de reden waarom talrijke omwonenden er zich vestigden, terwijl ze tevens bescherming genoten, met een snelle groei als gevolg. In de stad vindt men nog heel wat witte puntgevelhuizen, deze dateren uit de laatste jaren van de Reconquista toen de stad een toevluchtsoord werd voor moslims, korisken en joden. Over de oorsprong van de blauwe gevels doen meerdere legendes de ronde, hoewel niemand precies de oorsprong kent. De blauwe steegjes met rijk versierde deuropeningen en de heldere berglucht bezorgen haar een magische aanblik. Het bescheiden centrum, pittoreske medina en

“ De blauwe steegjes met rijk versierde deuropeningen en de heldere berglucht bezorgen Chefchaouen een magische aanblik.

het dreigende Rifgebergte geven haar alleszins een leuk, sfeervol en charmant karakter samen met de vele fonteintjes. Ronddwalen in de kasbah is opgaan in een speciale sfeer, tal van kooplui stallen hun koopwaar uit in de smalle straatjes maar er is nauwelijks sprake van enige opdringerigheid. Deze koopwaar vindt men trouwens ook langsheen de bredere lanen die naar het centrum leiden. Vanop een van de lommerrijke terrasjes met een snikhete muntthee, de mensenmassa gadeslaan, geeft wel een heel apart gevoel. Oude kasba Leuk om te bezoeken in Chefchaouen is de oude kasba waarin een museum is gevestigd, het is een gebouw met duidelijke Andalusische invloeden met een mooie binnentuin. In de medina vindt met weelderig versierde huizen terwijl rond de Place Uta el-Hamman, het centrale plein, koffiehuisjes, restaurants en winkels op en naast mekaar werden gestapeld.

De wijk Al Andalus, boordevol trappen, werd tegen de helling gebouwd en ontstond na het einde van de reconquista, en bracht een figuurlijk tweede golf van nieuwe bewoners naar Chefchaouen. In de buurt kan men ook de Kef Toghobeitgrot bezoeken, de diepste grot van Marokko. Van hieruit kan men eveneens een trektocht maken naar het indrukwekkende Rifgebergte, een must voor backpackers. De tocht naar de Jebel al Kalaa is behoorlijk zwaar, duurt ruim 9 uur, maar liefhebbers van avontuur vinden het een uitzonderlijke en fantastische belevenis. Centrum van drugs en cannabis De regio Chefchaouen heeft als centrum van drugs en cannabis, waarvan zelfs het bezit in Marokko is verboden, een kwalijke bijnaam. De ontoegankelijkheid van de hogere gebieden blijkt ondanks enige onvruchtbaarheid voor de landbouw toch een goede voedingsbodem. De

ondertussen strengere controles op de kweek hebben er aldus onze hosts duidelijk voor gezorgd dat het probleem grotendeels is opgelost. De kunstnijverheid is een van de aantrekkingspolen van de stad. Hier vindt men voorwerpen die nergens anders in Marokko verkrijgbaar zijn, de lokale markt is dan niet allen bij toeristen maar ook bij de Marokkanen zelf erg in trek. Naast geweven dekens, wollen kleding in erg levendige kleuren is er ook metaalwerk, tapijten, leerartikelen, specerijen, … Een bezoek aan Chefchaoun is pas volledig wanneer men ook de lokale specialiteit bij uitstek, de geitenkaas, heeft geproefd. Naast de geitenkaas is de baissara een andere lokale specialiteit maar ook diverse tajines ( een groentestoofpot met schaap of geit en lokale kruiden) en vistagra’s zijn aangename gerechten. Een van de buitenbeetjes is restaurant Granada dat heerlijke vis- en garnalentajines aanbiedt meer duidelijke Spaanse invloeden. Authentieke hotels Met ruim 200 hotels voor een eerder kleine stad oogt de verblijfsaccommodatie wel enorm. Meestal gaat het evenwel om kleine authentieke hotels, behoorlijk centraal gelegen, met een beperkt aantal bedden, met een aan het aantal sterren aangepast comfort. Het interieur is vrijwel altijd exclusief, soms vooruitstrevend, een van de betere locaties is ongetwijfeld het charmante Dar Baibou. Even buiten de stad verscheen met Dar Ba Sidi, alvast een eerste 5-sterren luxe resort dat inzake comfort, luxe en aangeboden diensten en faciliteiten, spa incluis, met de allerbeste hotels kan wedijveren. De verdere toeristische ontwikkeling van Chefchaouen met overheidssteun, zal er ongetwijfeld voor zorgen dat hier de komende jaren, andere quasi gelijkaardige projecten tot stand komen, facet dat het ecotoerisme in deze regio laat openbloeien.

Restaurant Moulay Ismael, Chefchaouen Dit restaurant is een onderdeel van hotel & spa Dar ba Sidi in het dorpje Dardara even buiten de blauw stad Chefchaouen. Het complex is een unieke samenvoeging van een hotel, luxueuze suite bungalows, spa, exclusieve intieme sites aan de rivieroever, zwembad en sportaccommodatie. A an het zwembad heeft men een mooi zicht op de stad en de achterliggende hoornvormige heuvels. Het resort wil aldus Najib Sidqui de gasten optimaal verwennen op alle vlakken. Het restaurant maak deel uit van deze optie door een gezonde en gevarieerde gastronomie aan te bieden van zeer hoog niveau. Creativiteit en passie bij de chefs staan centraal in hun traditionele bereidingen naast de ruime internationale suggesties. Elke gast moet er optimaal zijn smaakpalet kunnen ontwikkelen , palet dat weliswaar zal worden geprikkeld door soms zoete, dan weer kruidige schotels. Contrasten vormen immers

een onderdeel in de Marokkaanse keuken, facet waaraan de overige gerechten evenmin ontsnappen. Een topgastronomie betekent niet dat we per definitie een Michelinster beogen aldus Najib. Als voormalig restaurateur in Casablanca gaat hij nochtans op zoek naar bekwame en creatieve chefs in Marrakech, Casablanca en andere grote Marokkaanse steden. De luxueuze uitbouw van het hotel zou nochtans uitstekend samengaan met een ster, maar Najib wil vooral de nadruk leggen op de authenticiteit van de bereidingen door gebruik te maken van lokale ingrediënten en wil evenzeer dat de Marokkaanse tradities in deze bereidingen gerespecteerd worden. De keuken draait aldus Najib niet om één persoon, maar wel om het team in zijn geheel. Dit betekent dat ervaring en know how met jongere collega’s worden gedeeld. Een ideale uitgangspositie gezien hierdoor tal van suggesties komen bovendrijven, suggesties die meer dan eens worden geïmplementeerd zodat de gasten telkens opnieuw verrast worden door nieuwe aangename smaakvariaties. Versheid en creativiteit Dat versheid en creativiteit bepalende elementen zijn in een aangename smaakvolle keuken, konden we tijdens onze lunch ervaren. Een rijk buffet aan voorgerechten, gekruid met dagverse groenten en ingrediënten, aangevuld met mooi aanbod van rijstbereidingen werd de voorloper van leuke hoofdgerechten. Ook hier een mix van typisch Marokkaanse en meer internationale bereidingen die de smaakpapillen best kon bekoren. Het dessertbuffet met zoete en smeuïge gebakjes en typisch Marokkaanse items werd aangevuld door een rijk assortiment fruit dat mooie exotische hints aanbood en pittige aromatische Marokkaanse thee. Restaurant Moulay Ismael – c/o Dar ba Sidi hotel – route Nationale N2 – Dardara – Chefchaouen – www.darbasidi. com Culinaire commentaren: Tasted4you: 2 minutes - sfeervol en gezellig restaurant - uitgelezen buffet voorgerechten - smaakvolle selectie Marokkaanse hoofdgerechten - relaxerende locatie - attentievol personeel - samen met de rest van het complex een onbetwistbare aanrader.

Hotel & Spa : Dar ba Sidi – Chefchaouen Dit splinternieuwe hotel even buiten de blauwe stad biedt de gasten op een domein omgeven door 2 rivieren een ongewone luxe in een uitzonderlijk decor, een luxe die verrijkt wordt door een spa, een culinair restaurant en ruim dienstenaanbod. D ar ba Sidi is niet directe een event- en meetinghotel maar biedt wel een infrastructuur die ruimschoots tegemoetkomt aan teambuildingsessies en meetings van staffleden. Een aantal zalen, bungalows, riviersites en de sportaccommodatie kunnen hiervoor worden gebruikt. Anderzijds kaderen de suggesties voor de iets actievere gasten beslist in de optiek ‘teambuilding’ waarvan onderlinge competiviteit een deelaspect vormt. Deze mogelijkheden omvatten bv een aantal uitgestippelde wandelingen in een natuurpark. Deze kunnen voor een halve of ganse dag, maar in het aanbod zit zelfs een tweedaagse wandeling waarbij men overnacht in volle natuur.

In de lente van 2019 opent eveneens een mini-golf en een multi-optioneel sportterrein met o.m. tennis ,squash, basketbal, … Het domein heeft een leuk panoramisch uitzicht op de ‘blauwe stad’ Chefchaouen maar kenmerkt zich aldus eigenaar/uitbater Najib Sidqui vooral door een uniek concept. Het resort, een naam die we het complex, gezien de veelheid van mogelijkheden best mogen meegeven, ligt midden een ongerepte natuur en omvat een luxe hotel, individuele bungalows als luxe suites, een spa, restaurant, zeer groot buitenzwembad, kunstmatig meer en enkele exclusieve rivierniches… Het hotel Riad Lala Tahra, biedt 19 dubbelkamers, 2 deluxe suites en een junior suite. De hyper moderne kamers, 30 tot 40 m², genieten van de traditionele Marokkaanse sfeer met knusse en intieme ruimtes die beantwoorden aan alle luxe normen. De bungalows, 70 m², beschikken evenzeer over een salon en zithoek maar ook over een open haard. Gasten kunnen tijdens de iets frissere wintermaanden, circa 15° C, opteren voor een elektrische verwarming ofwel voor de duidelijk sfeervollere open haard. De spa is ondergebracht in een apart gebouw en baseert zich op een aromatische therapie waarbij tal van lokale kruiden en specerijen worden gebruikt die het natuurlijk evenwicht tussen lichaam en geest herstellen. Voor de exploitatie van het restaurant Moulay Ismael deed hij een beroep op een team dat ervaring opdeed in sterrenrestaurants. De keuken accentueert zich op traditionele Marokkaanse bereidingen bestaande uit een selectie kwalitatieve ingrediënten maar eveneens op producten uit eigen tuin. Dar ba Sidi is een all-in-one project waarbij ‘comfort – luxe- ontspanning – rust en levensgenot’ centraal staan, maar ook wonderwel aansluit bj de behoeften van teambuilders. Dar Ba Sidi & spa – Route Nationale N2 – Dardara (Chefchaouen) – www.darbasidi.com

Hotel Dar Baibou – Chefchaouen Een guesthouse en hotelletje weggemoffeld in het hartje van de medina van Chefchaouen dat 14 leuk uitgeruste en comfortabele kamers, voorzien van alle modern comfort, aanbiedt. Authenticiteit en gezelligheid zijn hier de uitgesproken aantrekkingspolen die ongetwijfeld de gemoedelijke sfeer beïnvloeden. D e originele decoratie overvalt je reeds bij het binnenkomen en blijft je in gangen en kamers vergezellen. Een leuk binnenterras is een oase waar je rustig kan keuvelen, terwijl het groene dakterras je een panorama over de medina aanbiedt. Restaurant Tissenlal dat bij het hotel hoort bevindt zich aan de overzijde van de straat en geniet eveneens van een uitzonderlijke decoratie. Hier worden steevast typisch Marokkaanse specialiteiten geserveerd die vriend en vijand bekoren. Gezien het restaurant ook voor buitenstaanders toegankelijk is, kan het er soms behoorlijk druk zijn, al moeten we volmondig toegeven dat net deze drukte voor een gezellige sfeer zorgt en eigenlijk geen enkele gast sporen toont van een mogelijke gehaastheid. Genieten van een volwaardige Marokkaanse keuken is meer dan de tijd nemen om alle ingrediënten rustig te degusteren. Het restaurant bestaat uit meerdere aparte hoekjes en zaaltjes die bij vallicht door kaarsen, lantaarns en soft light worden omgetoverd tot een ongewoon cosy decor. Op de kaart diverse voorgerechten met zelfs en verdwaalde Griekse sla. Als hoofdgerechten een weelde aan tajines, couscous, gegrild en geroosterd vis en vlees en tortillas. Dar Baibou – 22 rue Targul – Chefchaouen – www.cassahassan.com

Al Hoceima, de ‘h Al Hoceima is een havenstad en badplaats gelegen aan een bescheiden baai nabij het centrum van het Rifgebergte aan de voet van een rotsachtige berg. De stad werd vanaf de kustlijn steeds hogerop gebouwd, zelfs de corniche die tot 300m boven de zeespiegel uitstijgt komt thans voor bebouwing in aanmerking. De uitbouw van de stad heeft duidelijke Spaanse roots, een band die trouwens nooit werd verbroken. In de baai liggen 2 eilandjes die nog steeds Spaans grondgebied zijn en dit enkel door Spaanse militairen worden bewoond.

h herboren’ regio

Z ij worden per helikopter rechtstreeks aangevlogen. De uitbouw van de stad is het werk van generaal Jose Sanjurjo y Sacanelli die er tijdens de Rif-opstand met zijn troepen aan land was gegaan en de stad zijn naam meegaf, naam die ze lange tijd bewaarde. Al Hoceima bleef decennia lang een vissersdorpje met het beroemde Playa Quemado. Tijdens het bewind van koning Mohamed V waren er diverse incidenten in de regio, de vorst regeerde met ijzeren hand en deed zelfs een beroep op het leger om de regio te onderdrukken. Deze jaren worden meer dan eens als de ‘jaren van lood’ omschreven. Ook zijn zoon koning Hassan II ging verder met het negeren en boycotten van het ganse Rifgebied. Hierdoor stuikt de economie volledig in mekaar en zoeken tal van inwoners als gastarbeider, heil in de Benelux en Frankrijk. Hun steun vanuit Europa, stelt de achtergeblevenen in staat om te overleven. Het aantreden van koning Mohamed VI betekent een totale ommekeer voor de regio Al Hoceima. De koning bekend voor zijn liefde voor stranden en jetski’s, start grote werken in en rond de stad. Er komen nieuwe ziekenhuizen, de infrastructuur wordt verbeterd, er komt werk

gelegenheid en het onderwijs wordt verruimd. De nieuwe autoweg langsheen de kust verbindt Al Hoceima met andere steden, en de koning laat zelfs een paleis bouwen in de buurt van het grote plein van Al Hoceima. Hij komt er trouwens geregeld officieel en incognito op bezoek. Koninklijke interesse De koninklijke interesse zorgt voor een totate heropleving van de economie en het toerisme. Al Hoceima, zowat 300 km van Tanger, is makkelijk per vliegtuig te bereiken, vlucht van circa 40 minuten, ook aan de luchthaven wordt intens gewerkt om ze uit te breiden en te moderniseren. Via de snelweg N16, de kustweg, is de tocht een gans ander verhaal en neemt makkelijk tot 5

uur in beslag. De route loopt immers over berg en dal met heel wat grimmige kronkelpaden die zich op de heuvelflanken bevinden, tocht die je evenwel een mooi uitzicht bieden op vele leuke natuurgebieden, de zee en de vele kleine in het dal genestelde dorpjes. Onderweg moet je her en der halt houden om met de lokale bevolking te praten. Restaurant La Roche Noire in Jebha is een van de veel bezochte pleisterplaatsen waar je ongestoord van een hete muntthee en heel wat zoets kan genieten. Eerste golf toeristen De figuurlijk eerste golf toeristen die de openbloeiende regio bezocht waren de buitenlandse Marokkanen uit Europa die bij hun familie op bezoek ging. Zij vertegenwoordigen nog steeds een aanzienlijk percentage bezoekers maar werden gevolgd door duizenden die de natuurlijke rijkdommen wilden bezoeken. De belangrijkste attracties zijn de mooie stranden en het natuurpark van Al Hoceima, luk zijn evenzeer de dagelijkse concerten en festivals en de vele mogelijkheden voor de paardenliefhebbers. De stad biedt ook tal van oude Spaanse huizen en andere gebouwen. Betoverend strand De hotelinfrastructuur is de laatste jaren sterk uitgebreid en omvat o.m. het Suites hotel Mohamed VI en het Mercure hotel. Dit laatste werd op een klif aan het prachtige strand van Quemado, in de buurt van de vissershaven, in een beschermde baai ingeplant en beantwoordt volledig aan alle hedendaagse normen van een 4-sterrenhotel. Het betoverende strand en de rustige en ontspannen sfeer zorgen voor een tijdloze en onvergetelijke ervaring. Het restaurant Al Khozama serveert een brede waaier gerechten met zowel met Marokkaans als internationaal tintje. Het hotel beschikt over 5 vergaderzalen met capaciteit van 15 personen. Naast het hotel werd bovendien een appartementsblok gebouwd waar reizigers voor een langere periode terechtkunnen.

In de buurt van Al Hoceima wordt op een domein van 50 hectare, het Madinat Bades project gerealiseerd bestaande uit een appartementsblok, villa’s en commerciële ruimtes, mogelijk ook overnachtingsfaciliteiten. Madinat Bades kijkt uit over de baai, corniche en de boulevard. Transformatie van de kustlijn Dit alles kadert in de transformatie van de kustlijn van Al Hoceima via Nador en Oujda tot Tanger in een nieuwe aanlokkelijke toeristische zone. Leuke zonnige stranden, pittoreske dorpjes en een voorkomende vriendelijke bevolking heten je alvast welkom. Met de nieuwe jachthaven en de promenade in Tanger en de nieuwe mogelijkheden in Al Hoceima, bewees de Marokkaanse overheid alvast dat plannen behoorlijk snel werkelijkheid kunnen worden.

Restaurant Al Hoceima bay – Al Hoceima Al Hoceima bay hotel & spa is een nieuw resort aan een van de mooiste nog onontgonnen stranden van de middellandse zee. Het complex omvat 91 kamers en 6 suites maar ook 22 moderne appartementen, spa, discotheek, 2 bars en 2 restaurants. D e regio Al Hoceima is aldus Abdelmalek Himdi, directeur van het resort in volle ontwikkeling. Pas in 2007 werden er de eerste hotels ingeplant zodat men echt van een toeristische pleisterplaats kan spreken. De opleiding van het personeel blijft nog een van de grote noodzaken hoewel er de komende jaren tal van nieuwe 4-sterren hotels hun deuren zullen openen. Gelukkig hebben alle hotels deze noodzaak ingezien en kunnen er nu buitenlandse workshops worden georganiseerd waar de regio in de kijker kan worden gesteld. Een van deze projecten is een workshops in België, vermoedelijk in de lente 2019. Een logische beslissing aldus Abdelmalek, tal van Marokkanen uit deze regio vestigden zich in België en keren regelmatig terug naar hun familie. Anderzijds hebben ze zich in België behoorlijk in de samenleving geïntegreerd en over hun prachtige regio honderduit verteld waardoor de Belgen zich van deze lokale pracht willen vergewissen. Een win-win situatie met een jaarlijkse groei van het aantal toeristen met meer dan 10%. Wij kregen tijdens de lunch een uitgebreid assortiment Marokkaanse gerechten aangeboden in een leuke buffetpresentatie. Heerlijk verse groenten, sappige vruchten en dampende warme gerechten die gul werden geproefd en geapprecieerd. Pittig en kruidig maar ook zoet en zacht,

een leuke combinatie die bevredigende commentaren uitlokte. Weliswaar geen hoogstaande Franse gastronomie maar toch leuke smaakassociaties die de rijkdommen van de lokale culinaire mogelijkheden op een positieve manier benaderde. Restaurant Al Hoceima – plage Sfiha Ajdir – Al Hoceima Culinaire commentaren: Tasted4you: 1 minute - ruim aanbod lokale specialiteiten - gezellige buffetformule - aangename smaakassociaties - prettig decor

Sofitel Tamuda bay, beach & spa – M’Diq Ingeplant in een van de mooiste vakantieregio’s die in Marokko in ontwikkeling zijn, ligt het Sofitel Tamuda Bay beach & spa, een typisch riviera resort, uitgesproken ‘adji’ op nauwelijks enkele stappen van de Smir Marina. D e omgeving van M’Diq biedt vele stranden en dit op amper iets meer dan een uurtje rijden vanuit Tanger, een tocht die via de uitlopers van het RIF-massief, uitzicht biedt op een mooie natuur om je uiteindelijk in een prachtig decor te laten belanden. Deze nieuwe parel aan de middellandse zee biedt 104 kamers waarvan 9 suites, 8 ervan staan figuurlijk met hun voeten in zee terwijl er eveneens 5 villa’s met privé zwembad voorhanden zijn. Een gloednieuwe locatie die aldus Anouar Benjeddi, sales director, volledig aan de normen So Spa, So Fit- So Sofitel beantwoorden. Het interieur van de kamers en suites is het werk van architect Ahmed Zyat en decorateur Galai Mahmoud die een luxueus design voor dit 5-sterrenhotel uittekenden. Op culinair vlak biedt Sofitel Tamuda bay het restaurant Le Marché des Saveurs waar men kan genieten van geurige en kruidige Marokkaans geïnspireerde gerechten overgoten met een vleugje Franse elegantie. Le Bleubart is de afspraakplaats voor cocktailliefhebbers terwijl de So beach lounge een fijne en gevarieerde keuken aanbiedt met talloze visbereidingen en evenzeer diverse zeevruchtenspecialiteiten, maar ook hartige hapjes verzorgt voor zonnekloppers. De dag afsluiten doe je in de So night lounge met cocktails en champagne. De So Spa,1250 m², bruist van verzorgingsmogelijkheden incluis hammam, massages en ontspanning. Als extraatje

is er de So Fit voor zij die hun conditie op peil willen houden of eraan werken. Aansluitend bij het hotel is er de golfclub Cabo Negro, 18 holes. Ook kinderen zijn hier welkom, zij kunnen volop genieten van de ‘kindervilla’ waar ze zich een ganse dag onder verzekerd toezicht, kunnen vermaken. Sofitel Tamuda Bay, beach & spa stelt eveneens een aantal moderne en technisch hoogstaande vergaderzalen ter beschikking aan organisatoren van events en meetings en dit met een maximale capaciteit van 150 personen. Sofitel Tamuda Bay is makkelijk toegankelijk via de haven van Tarifa, de luchthaven van Tetouan, in volle ontwikkeling, of de luchthaven van Tanger. Sofitel Tamuda bay beach & spa – route de Seita – M’Diq (Tetouan) – www.sofitel.com

Mercure Quemado resort – Al Hoceima Dit 4-sterren resort gelegen in een prachtige baai omgeven door behoorlijke hoge rotsen, opende de deuren in juni 2014 en ligt in de buurt van Al Hoceima. De plaatselijke haven ligt amper een boogscheut ver en de luchthaven Al Charif-Al Idriss- Al Hoceima op slechts 16 km. H et hotel biedt een moderne architectuur met Marokkaanse hints en is door de rotsformaties grotendeels beschermd tegen koude winden. Het biedt 121 kamers, waarvan 10 suites en wordt aangevuld dor een tweede woonblok met 48 aparthotel appartementen. De kamers zijn voorzien van alle modern comfort en bieden een leuk balkon met uitzicht op de baai van Quemado. Ook de appartementen bieden een dergelijk uitzicht en genieten bovendien van ruime privacy die evenwel aan een hotelservice wordt gekoppeld. Zowel in het kameraanbod als de appartemeten zijn de nodige voorzieningen getroffen om ook persomen met beperkte mobiliteit een aangenaam verblijf te bezorgen. Het Khozema restaurant verzorgt hoofdzakelijk internationaal getinte gerechten, deze worden evenwel regelmatig met een vleugje kruidige Marokkaanse toetsen overgoten. Vanzelfsprekend komen ook regelmatig rasechte Marokkaanse bereidingen de kaart aanvullen. Eventueel kan men van deze gerechten ook op het terras genieten of gebruikmaken van de roomservice 24/24. Bar Zenete verwent de gasten in een gezellige en cosy atmosfeer, terwijl nachtuilen zich kunnen ontspannen in night club La Falaise. Mercure Quemado is gezien zijn rustige ligging een ideale locatie voor de organisatoren van events en meetings.

Het hotel beschikt over 5 zalen waarvan 3 onderling combineer – en moduleerbaar, deze zalen beschikken over airco en zijn uitgerust met de modernste technologie terwijl ook de traditionele basisingrediënten (papier, bloc notes, stylos) worden aangeboden. De vergaderzalen bevinden zich in een stijlvolle ruime hall met rustgevend design en daglicht (zicht op de baai!). Zaal Grand Parc, 280 m², kan tussen 60 en 200 gasten ontvangen. Zalen Le Rif, Badas en Sabadilla, elk 83 m², zijn onderling combineerbaar, apart bieden ze elk plaats aan 36 tot 60 personen, ideaal voor workshops en sessievergaderingen. Boardroom La Baie, 44m², kan maximaal 12 gasten opvangen. Mercure Quemado resort – Place Mohamed V – Al Hoceima- www.mercure.com

Taste4you Magazine is een uitgave van R V H Producties gerealiseerd door Uitgeverij K.I.M. vzw - Grimbergen. Verantwoordelijk uitgever: René Van Hoof - Erps-Kwerps - Belgium

1 Online Touch

Index

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27
  28. 28
  29. 29
  30. 30
  31. 31
  32. 32
  33. 33
  34. 34
  35. 35
  36. 36
  37. 37
  38. 38
  39. 39
  40. 40
  41. 41
  42. 42
  43. 43
  44. 44
  45. 45
  46. 46
  47. 47
  48. 48
  49. 49
  50. 50
  51. 51
  52. 52
  53. 53
  54. 54
Home


You need flash player to view this online publication