0

2 Kolofon “Grutte Gelf” is it doarpsblêd fan en foar Surhuzum Jiergong 36, nûmer 1, 30 maaie 2023 Redaksje: Kornelis van Dekken Beitske Tjeerdsma-de Vries Kopij-adres: Grutte Gelf p/a Pûsterwei 8 9283 XG Surhuizum E-mail: redactie@gruttegelf.nl Website: www.gruttegelf.nl Utjefte: Fjouwerwykliks Oplage: 480 stiks IBAN: NL27 RABO 0304 2716 91 Besoarging: Joop en Djoeke Postma, till. 351767 Fam. Mulder, H.J. v.d. Veenstrjitte 1 T. Linker-IJtsma, till. 351663 De redaksje behâldt har it rjocht foar om ynlevere kopij te wegerjen of mooglik yn te koartsjen.

3 Nijs fan Pleatslik Belang Bêste Surhústers, Plakette Balkespringer Alwer in hiel skoft lien waard der troch Bindert Helder út Gryptsjerk in hiel moai stikje skreaun oer de Balkespringer. In soad minsken dy't net út Surhuzum komme witte eins net rjocht wêr it byld no krekt foar stiet, sa sei ek Bindert Helder. Neffens him wie it in net in frjemd idee om der in plakette neist te setten mei wat tekst en útlis. Wy binne hjir as Pleatslik Belang mei oan de slach gien tegearre mei minsken út ús eigen doarp. Wy kinne jimme alfêst fertelle dat wy hiel bliid binne mei it resultaat en wy hoopje dat wy jimme der gau mear fan sjen litte kinne. Grutte Gelf yn it sintsje Alle jierren set Pleatslik Belang mei de ledegearkomste ien of mear doarpsbewenners yn it sintsje. Dit jier wiene dat Djoeke Postma en Meindert Brouwer foar harren jierrenlange ynset foar de Grutte Gelf. It komt wolris foar dat je net oer alle ynformaasje beskikke en sa wie dat dit jier ek it gefal. Njonken Djoeke en Meindert hat ek Auke Elzinga him jierrenlang ynset foar de Grutte Gelf en sil ek hy der mei ophâlde, sa begrepen wy nei de ledegearkomste. Wy fine it spitich dat we tidens de ledegearkomste Auke net yn it sintsje set ha, mar we wolle dat hjirby noch graach dwaan en him hiel bot betankje foar syn ynset. Freonlike groetnis, Pleatslik Belang Open dag zorgboerderij Mei Elkoar Zorgboerderij Mei Elkoar in Surhuizum houdt zaterdag 3 juni een open dag. ‘Mei Elkoar’ is een kleinschalige zorgboerderij met dagbesteding voor jongvolwassen mensen vanaf 18 jaar. Het gaat bij de doelgroep om mensen met een begeleidingsvraag of afstand tot de arbeidsmarkt door bijvoorbeeld een verstandelijke beperking. Tijdens deze dag willen eigenaren Andries Kamminga en Petra de Vries en medewerkers belangstellenden kennis laten maken met het bedrijf om een indruk te geven van de begeleiding die ze kunnen bieden. Er is onder meer een streekmarkt met lokale producten en er zijn verschillende activiteiten voor jong en oud. Zelfs een rondje paardrijden is mogelijk. Het open huis is van 10.00-16.00 uur.

4

5 Surhuzum Open Air pakt weer groots uit op 30 juni en 1 juli Na het succes van de eerste 3 edities van SOA en de vele positieve reacties tijdens en na deze edities is duidelijk geworden dat een echt ouderwets rock- en metalfestival in de regio duidelijk in een behoefte voorziet. Na het doorslaande succes van vorig jaar wordt de vrijdagavond weer een echte Classic Rock Night die ook geschikt is voor mensen voor wie hardrock en metal net een stapje te ver is. Met het contracteren van Exile haalt de organisatie één van de beste Rolling Stones tribute bands in huis. Exile is bekend van het SBS programma The Tribute, Battle of the Bands. In hun anderhalf uur durende show komen nagenoeg alle grote hits van The Rolling Stones aan bod. Daarnaast zal Dilana Smith samen met haar band een tribute brengen aan the Legendary Women of Rock. Een anderhalf uur lang durende show met louter muziek van vrouwelijke legendes uit de rockmuziek. Tina Turner, Janis Joplin, Skunk Anansi, Cyndi Lauper en nog veel meer legends zullen voorbij komen. De uit Zuid Afrika afkomstige Dilana heeft haar sporen inmiddels ruimschoots verdiend. Zo heeft ze opgetreden in meerdere televisieprogramma’s waaronder in de show van Ellen DeGeneres in de VS. Vorig jaar stond Dilana nog met een zeer succesvol optreden op Oerrock. Poppa Jay en the Holy Rollers uit Drachten maken het programma van de Classic Rocknight compleet. Op zaterdag 1 juli komt het hardere werk aan bod. Dit jaar treden op maar liefst 2 podia int totaal 10 hardrock- en metalbands op. Deze editie is er be

6

7 wust voor gekozen om meerdere bands uit de regio, zoals Baldrs Draumar, Bildtstar, Insurrection, Oltas en Boneripper te contracteren. Uit Duitsland komt the Black Goo naar Surhuizum. De inmiddels 15 jaar bestaande Amsterdamse metalcore band Undawn, die ook concerten in de AFAS Live heeft gegeven, zal ook ongetwijfeld bij het SOA publiek in de smaak vallen. Door omstandigheden moest Ghost Division vorig jaar hun optreden op SOA afzeggen, maar dit jaar komen ze echt. Ghost Division is de enige Sabaton tributeband ter wereld. The best of Foo zal, zoals de naam al zegt, de beste hits van the Foo Fighters brengen. Tot slot brengt metalfeestband Pene Corrida bijna anderhalf uur lang zogenaamde “metal mash ups” voor het voetlicht. Popnummers die bijna iedereen kent, maar dan met een stevige metalsaus er over. “Let it go” uit de film Frozen in een metaluitvoering? Pene Corrida doet het. Net als de eerste beide edities wordt SOA ook dit jaar weer op dezelfde unieke locatie in het buurtschap “Ophûs”, in de volksmond “de Pûs” genoemd, gehouden. Dankzij de vele sponsoren en vrijwilligers is het mogelijk om zowel de entree als ook de consumpties relatief goedkoop te houden. Combikaarten voor de vrijdag en de zaterdag kosten slechts 20 euro per stuk en zijn, zolang de voorraad strekt, uitsluitend online verkrijgbaar. Op www.soa.frl en op www. facebook.com/soa.frl is de voorverkoop inmiddels in volle gang. Toegangskaarten zijn ook te koop bij Landzicht (Piersma) aan it Sud 13. Garageverkoop in Surhuizum en Augustinusga! Op zaterdag 9 september a.s. vindt er tussen 8.00 uur en 14.00 uur weer een grote garageverkoop plaats in de buurdorpen Surhuizum en Augustinusga. De voorgaande edities waren een groot succes, vandaar dat een vervolg natuurlijk niet uit kan blijven. Deelnemers kunnen zich aanmelden bij Henk Hoogsteen via het nummer 06 - 156 260 42 of Bea Jansen 06 - 408 002 43. Per e-mail kan ook. Stuur dan een berichtje naar hendrikanne@hotmail.com / bea_jansen@hotmail.com Dus heeft u spullen over die u kwijt zou willen? Grijp dan deze kans en maak uw overbodige spullen op 9 september a.s. te gelde. Deelname kost slechts € 7,50. Houdt u daartegen van sneupen? Save the date! Want het is altijd weer een verrassing wat u tegenkomt op de garageverkoop. Garageverkoop, een voordeel voor iedereen!

8

9 Derde plaats voor Popkoor Akkoord tijdens zangconcours in Joure Zaterdag 13 mei organiseerde de Bond van Zangkoren in Friesland, de BZF, haar jaarlijkse zangconcours in de Oerdracht in Joure. Dit jaar was de opzet van het zangconcours iets gewijzigd. Deze ‘nieuwe stijl’ betekende dat het concours losser en gemakkelijker van opzet is. Plezier in het zingen staat voorop! Een tiental koren presenteerden deze dag de door hun ingestudeerde nummers aan jury en publiek. Na de lunchpauze was het de beurt aan Popkoor Akkoord. Het inzingnummer van het koord was Avond. De twee liedjes die door de jury beoordeeld werden, waren “Sa dat’st my leafde fielst” en “Walk me home”. Hiermee wist het koor de derde plaats in de wacht te slepen. De dag werd beëindigd met samenzang “Kom no minsken sjong” en het Frysk Folksliet. (Foto's: Bond van Zangkoren in Friesland)

10

11 Skûtelbank In memoriam Gré Bakker-Gorter Hurde Eker 3 Overleden 1 april 2023 Leeftijd 79 jaar Verhuisd : Annie Oosterhoff, Pûsterwei 5, is verhuisd naar de Siccamawei 17 in Augustinusga. Berichten voor de Skûtelbank kunt u mailen naar: redactie@gruttegelf.nl Bedankt Beste mensen, Bedankt voor alle kaarten bloemen en verder attenties die we hebben gekregen bij ons 50-jarig huwelijk. Ook de buurt voor het versieren van ons huis en het uit steken van de vlag. Het was geweldig. Nogmaals hartelijk bedankt. Jappie en Bettie Ytsma Oproep Wie komt onze band versterken? Met ingang van 1 januari 2024 zijn wij op zoek naar muzikale begeleiding voor onze begeleidingsband van de PKN gemeente in Surhuizum. We zoeken een dirigent die ook toetsen kan bedienen. De band bestaat uit 20 personen. We treden gemiddeld 1x per maand op in onze eigen kerk en onze oefenavond is op zondagavond. Heb je belangstelling? Lijkt het jou leuk om een keer te komen kijken en eventueel mee te doen? dan ben je van harte welkom en kun je contact opnemen met Anneke Vonk, tel. 06-46567958.

12

13 Anneke met pensioen Donderdag 4 mei was het de laatst werkdag van Anneke van der Veen (Lustenburg), bij modehuis Van der Lijn in Surhuisterveen. Na 31 jaar hangt ze haar naaimachine aan de wilgen en gaat ze volop genieten van haar pensioen. (Foto: Djoeke Postma-de Jong) Vermist Mijn naam is Rindert Hoekstra en ik woon op de Doarpstrjitte 41. Nu had ik altijd een blauwe reiger en een zeemeeuw in de hoek en het water van de tuin te staan. Ongeveer twee weken terug waren ze weg. Nu weet ik wel dat een blauwe reiger en een zeemeeuw vliegen kunnen. Maar deze waren zo tam (plastic) dat ze niet kunnen vliegen. Dus waarschijnlijk is er iemand geweest die ze ook mooi vond. Graag zou ik ze toch wel weer terug willen hebben. Ze hebben voor mij een emotionele waarde. Degene die ze meegenomen heeft mag ze ook wel weer terug zetten. Ik hoef niet te weten wie dat is. Is er iemand die wat weet of ze gezien hebben. Die mag mij wel bellen. Rindert Hoekstra, tel. 0512-351780

14

15 Gesellige moarn mei Eeuwe en Djoeke yn De Delfeart Op tongersdei 11 maaie wie it wer gesellich yn it doarpshûs De Delfeart. Dit kear kaam dat troch it artystenduo Eeuwe en Djoeke. Se brochten mei harren akkordeonmuzyk de stemming der aardich yn, en wy koene mei sjonge om’t se tekstboekjes meinommen hiene. Tige tank oan har beiden en graach oan’t in folgjende kear. (Tekst en foto’s: Cees Hoogstins)

16

17 Myrthe & Anouk finalisten Iepen Poadium Admiraliteitsdagen Zaterdag 13 mei stonden Myrthe Gjaltema uit Surhuizum en Anouk Reinders uit De Westereen in de tweede voorronde van het Iepen Poadium van de Admiraliteitsdagen. In Theater Sense in Dokkum streden zij om een plek op het podium tijdens de Admiraliteitsdagen op zaterdagmiddag 9 september. Voor Myrthe (zang) en Anouk (zang en gitaar) was het een bijzondere ervaring om deel te nemen aan het Iepen Poadium en te strijden om een plek op het podium tijdens de Admiralitetisdagen. Het is een geweldige kans voor lokaal talent om hun vaardigheden te laten zien en zich te presenteren aan een breder publiek tijdens dit evenement in Dokkum. Met hun prachtige tweestemmige versie van ‘Avond’ van Boudewijn de Groot wisten Myrthe en Anouk de jury te betoveren en zo een plek op het podium te veroveren. Samen met de andere finalisten zullen zij nu verder worden begeleid door Opus 3 om een nog beter optreden neer te zetten tijdens de Admiraliteitsdagen. Er zal een Bootcamp worden georganiseerd op zaterdag 17 juni, waar de finalisten workshops krijgen van professionele artiesten. Tijdens de finale krijgen de deelnemers niet alleen de kans om op te treden op De Markt in Dokkum van 16.00 tot 17.30 uur, maar strijden ze ook om een plek op het grote podium op De Zijl. De uiteindelijke winnaar mag daar op zondagmiddag nogmaals optreden. Het belooft dus een feestelijke gelegenheid te worden tijdens de Admiraliteitsdagen in Dokkum. (Foto: Hans Knijff)

18

19

20

21 Verbouwing en renovatie van It Gebou Het verenigingsgebouw aan “It Langpaed” is ontworpen in 1928 door architect J.C. Velting, is geinspireerd op de Amsterdamse school. Het voorste gedeelte is monumentaal, hieraan mag niets gedaan worden. De zaal werd in 1956 aan de achterzijde uitgebreid met een podiumgedeelte en een keuken en toilet. Nadien is het gebouw andermaal uitgebreid (zijgevel). Deze gedeeltes vallen buiten bescherming van het rijks bevoegdheid. Een verbouwing was broodnodig. Het achterste muur was in zeer slechte staat, o.a. ernstige scheurvorming en veel optrekkend vocht (water onder podium). Veel achterstallig onderhoud, verrot houtwerk kozijnen, dus een renovatie is zeer welkom. De achterkant van het gebouw zal voorzien worden van een nieuw gedeelte. Bovendien komt het podium te vervallen, dit gedeelte zal nu een keuken worden (ruime “huiskamer”) De ruimte waar de oude keuken zich bevond zal nu worden gereserveerd voor een jeugdhonk. Bovendien komt er een invalidetoilet en een gaderobe. Ook een repro (ruimte voor de kopieermachine(s) e.d.) is géén overbodige luze. Op de westkant van het gebouw zullen terrasdeuren komen.

22

23 Tot zover een update van de verbouwing/renovatie. Prot. Gem. Surhuizum College van kerkrentmeesters

24 Bijzondere berichten uit de media Dronken bestuurder wisselt snel van plek met hond geeft huisdier de schuld van rijgedrag Je hond achter het stuur zetten om zelf onder een boete uit te komen, dat klinkt als een scenario uit The Simpsons. Dit gebeurde ook nog eens precies in het stadje Springfield. Helaas is daar geen Moe’s Tavern te vinden, want dit is de Springfield in Colorado. De politie van Springfield zag een bestuurder rijden met 80 km/u waar slechts 50 is toegestaan. Toen de agenten de auto een stopteken gaven, zagen ze van een afstandje hoe de bestuurder snel naar de passagiersstoel klom en de hond op de bestuurdersplek zette. Vervolgens stapte de man uit het portier rechts en claimde de passagier te zijn. Toen de agenten vroegen hoeveel de man gedronken had, zette de verdachte het op een rennen. Hij werd al snel in de kraag gevat en mocht na een kort bezoekje aan het ziekenhuis de gevangenis in. De politie benadrukt dat de hond geen boete boven het hoofd hangt. Grutte Gelf seit... Sil ik de hûn ek ris foar de karre sette

25 Grutte Gelf woordzoeker Zoek het woord bij het bijzondere bericht uit de media

26

27 Ooievaars Minicamping de Weidewagen aan de Uterwei heeft nieuwe gasten. Sinds kort wordt het ooievaarsnest bewoont door een paartje ooievaars. (Foto: Roelie Tuinstra)

28 Ook het adres voor legkippenmeel en strooizout!

29

30

31 Bushalte langs de Uterwei verdwijnt Opnieuw verdwijnt een Friese bushalte. Deze keer gaat het om ’t Súd in Surhuizum, pal langs de Uterwei (N385), zo schrijft de Leeuwarder Courant. De bushalte verdwijnt zodra de provinciale weg op de schop gaat. Dat gebeurt volgens een woordvoerder van de provincie “yn de rin fan 2024”. Dat de haltepalen niet terugkeren, zou te maken hebben met de onveilige oversteek. Om bij de stopplaats aan de oostzijde de komen, moeten reizigers eerst de 80-kilometerweg oversteken. Activiteiten bij De Spitkeet Sneupen bij De Spitkeet / Brocante verkoop Sneupen of ‘strunen’ is de Friese vertaling voor op je gemak rondsnuffelen tussen spullen. Terwijl de een het voorwerp als rommel ziet, kan de ander een schat vinden. In het Weinhok bij “De Spitkeet” wordt van 20 t/m 23 juni een verkoop van spulletjes uit grootmoeders tijd georganiseerd. Gezellig sneupen en profiteren van goede gebruikte spullen tegen voordelige prijsjes. Spitkeet Harmonicafestijn De Loekpoedels organiseren op 1 juli i.sm. De Spitkeet een open harmonicadag. Deze dag is bedoeld voor harmonica (trekzak), Steirische harmonica en accordeons. Op het terrein en in het museum kan men muziek maken zoveel als men wil. Tijd van 11.00 uur ’s morgens tot 17.00 uur in de namiddag. Mensen met een instrument hebben vrij entree.

32 Ben je op zoek naar een (andere) baan, of wil je weten wat jouw kansen zijn op de arbeidsmarkt? Wurkstart helpt je verder. Wurkstart is een onafhankelijk leerwerk loket in de regio Noordoost-Friesland. Wij geven advies aan mensen die zich willen oriënteren op de arbeidsmarkt of op zoek zijn naar een nieuwe opleiding of baan. Een adviesgesprek bij Wurkstart is altijd gratis, onafhankelijk en op een locatie bij jou in de buurt. Meer weten over Wurkstart of een afspraak maken? Kijk dan op www.wurkstart.nl Wilt u ook adverteren in de Grutte Gelf? Mail dan naar redactie@gruttegelf.nl voor meer informatie.

33 Keninginne fan 'e Wâlden terug uit Afrika Het voorjaar is nu echt in volle gang. De gekraagde roodstaart, een boerenlandvogeltje, is weer terug in Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Deze soort strijkt ieder jaar voor een paar maanden in de houtwallen en elzensingels neer om te broeden. De leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden zorgen met de uitvoering van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) voor het behoud van deze landschapselementen. De gekraagde roodstaart overwintert in West Afrika in de Sahel. De afgelopen 60 jaar is de Sahel niet zo nat geweest als nu. Daardoor is er veel groen en leven er veel insecten die als voedsel dienen voor de gekraagde roodstaart. Verwacht wordt dat de vogels door de overvloed aan eten, in goede conditie terugkomen in de Wâlden. De onderzoekers van Altenburg en Wymenga, die de komende weken broedvogels gaan tellen, hopen dat we de natte winter in Afrika terug gaan zien in het aantal broedvogels in de elzensingels en houtwallen. In het gebied tussen Drachten en Dokkum zullen een aantal telrondes worden gehouden. Dit is in de periode april tot en met juni en meet het effect van Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. De onderzoekers letten dan vooral op zingende en alarmerende vogels wat wijst op een territorium of een nest. Naast de landschapselementen worden ook ca. 100 nestkasten bij Eastermar en Surhuzum onderzocht om te kijken hoeveel jonge vogels er zijn. Dit voorjaar worden ook de vleermuizen geteld in vaste transecten, stukken singel of wal, in de Noardlike Fryske Wâlden. De tellingen, voor zowel de broedvogels als de vleermuizen, worden gedaan in opdracht van de agrarisch natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden Het kan dus zijn dat grondeigenaren de komende periode mensen in het veld aantreffen die bezig zijn met dit onderzoek. Voor meer informatie kunnen zij contact opnemen met de vereniging Noardlike Fryske Wâlden op tel. 0511 – 745200 (tussen 9 en 12 uur).

34 Voeren naar Verhogen Het adres voor: • • • • • • Silo-King- inkuilmiddel Spirit Lacation- antibioticavrije melkproductie Joint FX- vor soepel paarden Clino- toxinebinder Legmeel- voor hele lekkere eieren SchelpenkalkpH regulatie mosbestrijder in uw gazon genetische potentie van de levensduur, mindering van antibiotica gebruik, minder milieuverliezen, klimaatvriendelijker boeren, maar ook... een hoger rendement van uw eigen bedrijf. It Langpaed 2 9283 TD Surhuizum 0653 488 649 www.micronutritions.com

35

36

37 Heden en verleden Plaats: It Súd 37 (met dank aan facebookpagina fotohoek Surhuizum e.o.)

38 Servicerubriek Alarmnummers Politie, buurtagent Hendrik de Haan, tel. 0900-8844 Misdaad Anoniem, tel. 0800-7000 Alarmnummer, tel. 112 Dorpsbibliotheek Surhuizum Openingstijden: dinsdagochtend van 10.00-12.00 uur en iedere eerste donderdag van de maand van 19.00-20.00 uur. Klachten openbare ruimte Geeft het door aan de gemeente Achtkarspelen via Fixi, www.fixi.nl/8ktd, email: gemeente@achtkarspelen.nl of tel. 140511. Plaatselijk Belang Klaas Pool, voorzitter Abdoul van der Meer, secretaris, email pbsurhuzum@surhuzum.nl Gerrit de Jong, penningmeester Aafke Rijpma Treja Boersma MFC De Delfeart Marten Kloosterman, secretaris Baukje Boekema, waarn. voorz. en penningmeester Jan Rodenhuis Dennis Kolthof Sjoerd Kooistra Willem Boersma Rianne Alma, agendabeheer en vrijwilligerscoördinatie Sandra Scheepsma Informatie, vragen en reserveringen: email: info@delfeartsurhuizum.nl of tel. 0612490015 (Rianne Alma). Iedere dinsdagavond om 19.30 uur schilderclub in ‘De Delfeart’. Iedere donderdag om 9.30 uur gezellige koffieochtend in ‘De Delfeart’. Begrafenisvereniging “De Laatste Eer” Voorzitter Jurjen Dijkstra, onderhoud begraafplaats, tel. 351872, info@de-laatste-eer-surhuizum.nl. Uitvaartverzorgster: Hiltsje van der Brug, tel. 0610542628. Kijk voor meer informatie op www.surhuzum.nl/verenigingen

39 Wurklist 3 juni 3 juni 4 juni 6 juni 9 juni 11 juni 17 juni 25 juni 30 juni 1 juli 2 juli 9.45-10.45 uur 10.00-16.00 uur 10.00 uur 20.00 uur 18.00 uur 14.00 uur 9.45-10.45 uur 10.00 uur 18.00 uur 14.00 uur va. 15.30 uur Kangoeroe Klup op sportpark Woudlust. Open dag zorgboerderij 'Mei Elkoar', Pûsterwei 10. Kerk-school-gezinsdienst in De Delfeart. Singin bij de familie Jousma op Reaskuorre (Feartswal 21, Harkema) door shantykoar de Beurtskippers. Aanschuiftafel bij Land van Eén. Drumcircle bij Land van Eén. Kangoeroe Klup op sportpark Woudlust. Fullchurch in de Doarpstsjerke. Surhuzum Open Air: Classic Rock Night in de Pûs. Surhuzum Open Air: Hardrock & Metal in de Pûs. Surhúster Kuier: Ite en geniete in de Surhuizumermieden. Spreuk van de maand “Als je loslaat, heb je twee handen vrij.” Oplossing Grutte Gelf woordzoeker Antwoord: bijrijder Kopijsluiting Nieuwe kopij kunt u tot maandag 19 juni 2023 mailen naar: redactie@gruttegelf.nl of inleveren bij: Beitske Tjeerdsma-de Vries, Pûsterwei 8 (zie ook kolofon) óók online op www.gruttegelf.nl

1 Online Touch

Index

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
Home


You need flash player to view this online publication