0

2 Kolofon “Grutte Gelf” is it doarpsblêd fan en foar Surhuzum Fjouwerentritichste jiergong, nûmer 7, 7 desimber 2021 Redaksje: Djoeke Postma-de Jong, Bonhommestrjitte 2, till. 351767 Meindert Brouwer, De Iennen 8, till. 352201 Auke Elzinga, Bonhommestrjitte 9, till. 365144 Kornelis van Dekken, till. 0513-684467 Kopij-adres: Grutte Gelf p/a Bonhommestrjitte 2 9283 VC Surhuizum E-mail: redactie@gruttegelf.nl Website: www.gruttegelf.nl Utjefte: Fjouwerwykliks Oplage: 480 stiks IBAN: NL27 RABO 0304 2716 91 Besoarging: Fam. Mulder, H.J. v.d. Veenstrjitte 1 T. Linker-IJtsma, till. 351663 Joop en Djoeke Postma, till. 351767 De redaksje behâldt har it rjocht foar om ynlevere kopij te wegerjen of mooglik yn te koartsjen.

3 Kerstwens Ook dit jaar zijn de feestdagen een beetje anders We kijken terug op een jaar in het teken van corona en beperkingen Het besef dat gezondheid het belangrijkste geluk is Wat sterk doet denken aan het gezegde “Gezonde mensen hebben veel te wensen, zieke mensen hebben maar één wens” Daarom wensen we u een kerst vol vrede En een jaar in goede gezondheid, zonder verdriet of tegenslag Mogen de dagen, weken, maanden gevuld zijn met liefde en een lach Fijne kerstdagen en voor 2022 een gelukkig en voorspoedig nieuwjaar Djoeke, Meindert, Auke en Kornelis

4

5 Bloembollen geplant in Surhuizum Woensdag 10 november hebben de leerlingen van groep 2 tot en met 6 van de JLS bloembollen geplant in Surhuizum. Deze bloembollen had het Plaatselijk Belang ontvangen van de gemeente Achtkarspelen, om het dorp in het voorjaar mee op te vrolijken en de biodiversiteit te stimuleren. De middag startte met een gastles van Yvonne de Beer, waarin de leerlingen hebben geleerd over bijen, waarom ze zo nuttig zijn voor de biodiversiteit en hoe we de bij kunnen helpen. Ook hebben ze een echte hommel bestudeerd!

6

7 Daarna hebben de leerlingen héél veel bloembollen geplant! Er werd druk gewerkt met bollenpoters, samengewerkt, bloembollen geplant en aarde aangestampt. Ook hebben de leerlingen een aantal bloembollen meegekregen naar huis. Deze mogen thuis nog op een mooie plek geplant worden. Zo helpen we met z’n allen de bij. Het was een geslaagde middag! Nu wachten tot het voorjaar, dan kunnen we de mooie bloemen samen bekijken! Groeten van de JLS, de bloembakcommissie en Pleatslik Belang Bekijk alle foto’s op Surhuzum.nl

8 Wilt u ook adverteren in de Grutte Gelf? Mail dan naar redactie@gruttegelf.nl voor meer informatie.

9 Intocht Sinterklaas in Surhuizum Bij ons in Surhuizum kwam Sint dit jaar niet met zijn mooie boot. Heeft het paard misschien iets aan zijn poot? Zijn de Pieten misschien een beetje ziek? Neen... kijk maar hij lacht zich een kriek. Maar dit jaar, is 5 december een speciale dag. Het is er eentje dat je niet met veel mensen buiten mag. Door een virusje, dat ons leven moeilijk kan maken. Eerst moeten we dat verslaan, een van onze eerste taken. Sint kwam deze keer met een bakfiets (waarbij het zelf moest trappen) aan. En het paard liet hij deze keer in de warme stal staan. Hij droeg geen masker maar wel witte handschoenen. Als je hem zag mocht je hem dit jaar ook niet zoenen.! Helaas geen feest voor groot en klein met Sint en Piet. Dat deed ons wel een beetje verdriet. Toch bedankt voor al het lekkers en speelgoed. Dat we van u kregen in overvloed.

10

11 U hebt Surhuizum weer vrolijk gemaakt met uw aanwezigheid. En daarvan hebben we genoten en totaal geen spijt. De vrolijke zwarte Pieten hebben rijkelijk met pepernoten gestrooid. Zo was het feest met muziek helemaal voltooid. Wij zullen ons best doen om corona te verslaan. Zodat wij volgende jaren weer... dicht bij u kunnen staan. Dag Sinterklaasje Da-aa-ag, da-aa-ag, zwarte Piet(en).

12

13 Sjoerd Kooistra genomineerd voor de Vredeman de Vriesprijs Ontwerper Sjoerd Kooistra maakt kans op de Vredeman De Vries Vormgevingsprijs 2021. Kooistra is met zijn ontwerp van een huisstijl voor de Fryske Brouwerij Bûsdoek één van de zes genomineerden. De Friese identiteit vormt de basis van het ontwerp van Bûsdoek. Dat levert een huisstijl met een bijzonder imago op. Aan de basis van het ontwerp staat een karakteristieke, eigenzinnige en originele letter. De naam Bûsdoek refereert aan de eerste productie van het bier waarbij een zakdoek als zeef werd gebruikt. De Friese identiteit wordt versterkt door het gebruik van de Friese taal. In het juryrapport lezen we dat: “Bier hoort helder te zijn en dat zijn deze ontwerpen ook. Naast Friese taal wordt ook klare taal geschonken. Binnen de krappe marges in de markt valt dit sympathieke ontwerpwerk wel op door de samenhang, consequentheid en het frisse kleurgebruik. Ook de zorgvuldige overwegingen om zo weinig mogelijk materiaalverlies te hebben bij de productie van de verpakking is bij dit ontwerp waardevol. Door volmondig te kiezen voor het gebruik van de Friese taal op etiketten, viltjes en verpakkingen wordt Bûsdoek een product dat op eigentijdse wijze vormgeeft aan een streekproduct.”

14

15 Bijzondere berichten uit de media Duitse peuter 's nachts alleen op weg naar kinderdagverblijf Een bijzonder avontuur voor een Duits jongetje van drie: hij werd zondagnacht in Stuttgart op straat aangetroffen. Een vrouw zag hem om 02.15 uur moederziel alleen bij een metrostation zitten. Ze waarschuwde de politie toen ze merkte dat er geen ouder of begeleider in de buurt was. Het jongetje had een rugzak met een broodtrommeltje bij zich. Tegen de agenten die zich over hem ontfermden zei hij dat hij naar zijn kinderdagverblijf op weg was. Hoe hij heette en waar hij woonde wist hij niet te vertellen. De politie heeft hem daarom maar zolang bij de stedelijke kinderopvang ondergebracht. Om 07.40 uur meldde een vrouw die dicht bij het metrostation woont dat ze een logeetje miste. Ze had hem zaterdagavond tegelijk met haar eigen kind naar bed gebracht. Maar toen ze de kinderen de volgende ochtend wilde wekken, was het logeetje dus verdwenen. Het lijkt er niet op dat de moeder van het jongetje de oppas iets verwijt: die heeft haar kind zondagochtend samen met de oppas opgehaald bij de kinderopvang. Grutte Gelf seit... Dy jongerein wurdt ek hieltiten jonger selsstannich...

16

17 Grutte Gelf woordzoeker Zoek het woord bij het bijzondere bericht uit de media

18

19 Sije en Betty 50 jaar getrouwd Sije en Betty Talstra van de Pûsterwei mochten op donderdag 4 november hun 50ste huwelijksjubileum vieren.

20 Lammert Bos 50 jaar We blijven in het cijfer “50” hangen, want Lammert Bos van de H.J. van der Veenstrjitte 41 heeft op woensdag 17 november Abraham gezien.

21 Wop Beukema 50 jaar Ook Wop(pie) Beukema van de Doarpstrjitte kwam op woensdag 17 november Abraham tegen.

22 Oliebollenverkoop Ook dit jaar zullen wij weer 1 dag in Surhuizum staan met onze oliebollenverkoop. Net als voorgaande jaren zullen we weer bestellijsten door het dorp verspreiden of u kunt via de mail uw bestelling plaatsen. Info@bakkerijkolthof.nl Uw bestelling kunt u dan afhalen op Donderdag 30 December tussen 10:00 en 12:00u Op de Deutechemstrjitte 21 te Surhuizum Prijslijst: Per stuk: Gewone oliebollen Gevulde oliebollen € 0,85 € 1,10 (met krenten,rozijnen en appel erin) Appelbeignets € 1,60 Per zak: 10 gewone oliebollen € 7,50 10 gevulde oliebollen € 10,4 appelbeignets € 6,Combideal: 10 gewone, 10 gevulde en 4 appelbeignets Van € 23,50 voor € 20,

23 Op de Johannes Looijengaskoalle wordt bij leerlingen het enthousiasme voor technische vakken aangewakkerd (en dat slaat aan) Als het enthousiasme van de leerlingen van de Johannes Looijengaskoalle in Surhuizum maatgevend is, gaat het helemaal goed komen met de belangstelling van jongeren voor techniek. Twee ‘ontdekkerskisten’ werden gistermiddag zonder aarzelen in gebruik genomen. Vinden meiden techniek wel leuk? Kijk naar de tafeltjes waaraan Femke Storm, Janine Kiers, Mirte Bosma, Livia Bosma en Siepy Ritsma in de weer zijn met batterijen, lampjes, draadklemmetjes, zilverfolie en snoeren. Binnen de kortste keren heeft het vijftal de lampjes aan het branden. Eureka! Bij de meiden is het lampje snel aan. Femke Storm, Janine Kiers, Mirte Bosma, Livia Bosma en Siepy Ritsma (van links naar rechts) storten zich enthousiast op de technische uitdagingen die uit de ‘ontdekkerskist’ komen. (Foto: Marcel van Kammen) Lol maken, nieuwsgierigheid aanwakkeren, technisch vernuft ontdekken – dat is precies de bedoeling van het project ‘Sterk Techniekonderwijs’. Scholen en het bedrijfsleven in Noordoost-Friesland werken hierin samen. De ‘ontdekkerskisten’ zitten vol experimenten, proefjes en de bijbehorende theorie.

24

25 In groep 7 en 8 van de Johannes Looijengaskoalle gebeurt alles waarop projectcoördinator Ben Jansen had gehoopt. Een volle klas stort zich op de eerste twee kisten. Vanaf volgende week wordt er in de lessen structureel aandacht gegeven aan techniek. De school in Surhuizum heeft zo de primeur, maar de komende tijd kunnen alle vijftig scholen in de regio de materialen aanvragen. Er komen in totaal acht verschillende, gebaseerd op thema’s als Mens en Gezondheid, Wonen, Werken en Verkeer of Energie, Water en Veiligheid. Aan Sterk Techniekonderwijs doen zowel basisscholen als het voortgezet onderwijs mee. Rombout de Wit, bestuurder van het Lauwers College in Buitenpost, droeg de kisten officieel over aan juf Janneke Heida. Hij noemde overstromingen en klimaatverandering als uitdagingen, die kunnen worden opgelost door meer technisch geschoolde jongeren. Bij de kisten horen ook bezoeken aan bedrijven in de omgeving en gastlessen, aldus Jansen. “We hopen zo verbinding te leggen tussen het bedrijfsleven in de regio en scholieren.” Bij de bedrijven krijgen de kinderen concrete vraagstukken voorgelegd, zoals vermindering van de uitstoot van broeikasgas. Met structurele aandacht voor techniek op school beoogt de overheid meer jongeren te interesseren voor een pakket met technische vakken, een technische opleiding en uiteindelijk een baan in een technisch bedrijf. Veel van die bedrijven kampen al jaren met een schreeuwend tekort aan vakmensen. Het enthousiasme voor het nieuwe lesmateriaal ten spijt – het groepje meiden heeft voorlopig geen concrete plannen om de techniek in te gaan. Diermanagement ligt meer in de lijn der verwachting, zegt een van hen. De anderen weten het nog niet. Maakt niet uit, zegt Jansen. Er is een zaadje geplant, het lampje brandt. Dit artikel van Maarten Pennewaard is overgenomen uit de Leewarder Coua rant.

26

27 Kerstavond vrijdag 24 december om 22.30 uur samen zingen op de Doarpsstrjitte Met kerst luisteren naar bekende kerstliederen, omringd door kerstlichtjes… heerlijk, zo mooi! Maar weet je wat nog mooier is? Meezingen met deze kerstliederen! En dat is precies wat we kerstavond gaan doen! Rond 22.30 uur gaat er een groepje koperblazers voor de Doarpstsjerke staan. Dan spelen ze het ‘Ere zij God’. We nodigen iedereen in Surhuizum uit om mee te komen zingen. Dus kom om 22.30 uur naar de kruising Doarpsstrjitte-Van Haersmastrjitte-Langpaed en zing uit volle borst mee! Om 21.30 uur is er eerst een mooie kerstavonddienst in de kerk. We nodigen je van harte uit om binnen te komen! Online volgen kan ook, zie kerkdienstgemist. nl of klik op de link naar het Youtube kanaal op pknsurhuizum.nl.

28

29 Skutelbank Geboren : 1 november; Thomas, zoontje van Remko van der Veen en Jelline van der Kley en broertje van Edwin en Iris. Miedwei 28. Berichten voor de Skûtelbank kunt u mailen naar: redactie@gruttegelf.nl Opbrengst sipel- en ierappelaksje De sipel- en ierjappelaksje heeft € 1081,60 opgebracht! Alle kopers, verkopers, rijders en helpers heel erg bedankt! Jeugdwerk PKN Surhuizum Opbrengst collecte Diabetes Fonds Beste gevers en collectanten, namens het Diabetes Fonds, heel erg bedankt voor jullie giften in de collectebus of middels de QR-code die ook hier en daar gebruikt is en het mooie bedrag van € 839,62 heeft opgebracht. Dit is wel € 100,00 meer dan vorig jaar! Heel mooi! En vooral jullie, collectanten heel hartelijk dank nogmaals voor jullie inzet. Henk Wijnsma Helaas... geen lichtjesavond Ook nu weer door de coronaregels kunnen wij op zondag 12 december a.s. de lichtjesavond helaas niet door laten gaan. We hopen met z’n allen op betere tijden en dat we deze belangrijke gebeurtenis volgend jaar wel mogen beleven. Bestuur “De Laatste Eer” Surhuizum

30

31 Opheffing Vereniging Noventa Aan de leden van de Vereniging Noventa Buitenpost, 25 november 2021 Geachte leden, In oktober jongstleden heeft het bestuur van de Vereniging Noventa met instemming van de ledenraad het besluit genomen om de vereniging op te heffen. Al jaren bestond de Vereniging naast de Stichting Noventa Onderwijs: De Stichting, die het bevoegd gezag vormt van de scholen en de werkgever is van alle medewerkers. Steeds meer kwamen wij allen tot het besef dat het in stand houden van de Vereniging Noventa daarin geen toegevoegde waarde meer had. Na overleg met de ledenraad is besloten om de betrokkenheid van de ouders van onze leerlingen te organiseren via de medezeggenschapraden, de schoolraden van de scholen en een Gemeenschappelijk Schoolraad op het niveau van de organisatie Noventa. Deze Gemeenschappelijke Schoolraad vormt een adviesgroep en klankbordgroep voor de bestuurder van Noventa en de leden van de afzonderlijke schoolraden zullen uitgenodigd worden om de bijeenkomst van de Gemeenschappelijk Schoolraad bij te wonen. Het opheffen van de Vereniging betekent ook dat wij niet over zullen gaan tot het innen van de ledengelden voor 2022. Namens het bestuur van de Vereniging Noventa, Harrie Steenstra Directeur-Bestuurder Ook dit jaar geen Slach om ’e Toer Hoewel het bestuur goede hoop had dit jaar weer een wandeltocht in en om Surhuizum te kunnen organiseren, hebben we helaas moeten besluiten dat door de huidige coronamaatregelen de Surhúster kuiertocht ook dit jaar niet door kan gaan. Hopelijk kan de wandeltocht volgende jaar wel doorgaan, en mogen we u op woensdag 28 december 2022 weer aan de start begroeten. Bestuur Slach om’e Toer

32

33 Gekraagde roodstaarten uit Surhuzum vliegen elk jaar naar Afrika en terug: Hoe is het ze in 2021 vergaan in de Noardlike Fryske Wâlden? De gekraagde roodstaarten die in de Noardlike Fryske Wâlden broeden, overwinteren in de Sahel, in Mali en Burkina Fasso net ten zuiden van de Sahara. In het noordelijk deel van dit overwinteringsgebied in Mali, had het in onze (Europese) winter van 2020/2021 wel drie tot vijf keer meer geregend dan gemiddeld. In die gortdroge wereld betekent dat: meer vegetatiegroei, meer insecten en daarmee voor een insecteneter als de gekraagde roodstaart meer voedsel. We weten dat het aantal Europese broedvogels sterk wordt beïnvloed door de hoeveelheid regenval in de (Europese) winterperiode in de Sahel, voorafgaand aan het broedseizoen. In maart trekken de roodstaarten weer naar hun broedgebieden in Europa. Door de rijkelijke regenval in het noordelijk deel van het overwinteringsgebied waren de verwachtingen voor het broedseizoen van 2021 hoog gespannen. Zou die regen voor meer broedparen in de Noardlike Fryske Wâlden zorgen? Ernst Oosterveld: “We volgen de gekraagde roodstaarten in de NFW al sinds 2013. In het dykswậlengebied bij Eastermar en in het elzensingelgebied bij Surhuzum hangen in beide ca 100 nestkasten, waarmee we het broedsucces van de roodstaarten jaarlijks volgen (jaarlijks broeden er ook enkele roodstaarten in nestkasten van de Vogelwacht Eastermar). Om te weten waar de nestkasten moeten hangen, volgen we ieder voorjaar de vestiging van de broedvogels op de voet. Dat doen we door zingende mannetjes te lokaliseren die met hun zang aangeven dat ze een territorium hebben ingenomen. Zo kennen we precies de jaarlijkse omvang van de broedpopulatie. Was het aantal roodstaarten met een territorium in het voorjaar van 2021 nou groter dan in voorgaande jaren? Het antwoord is: ja en nee. Ja heeft betrekking op Surhuzum waar in het elzensingelgebied 35% meer territoriumhoudende mannetjes zaten dan in 2020 (38 vergeleken met 28 in 2020 over 600 ha). Nee heeft betrekking op Eastermar waar vrijwel net zoveel mannetjes zongen als in 2020 (58 om 56 over 600 ha). Dit is

34

35 een opvallend verschil, dat moeilijk valt te verklaren. Misschien is het dat het gebied Eastermar ‘vol’ zit met roodstaarten, maar op het oog lijken er nog heel wat geschikte wallen beschikbaar. Of de roodstaarten hebben een verschillend overwinteringsgebied. Want iets zuidelijker dan Mali, in Burkina Fasso waar roodstaarten uit de NFW ook overwinteren, was niet meer regen gevallen dan gemiddeld. Zo’n verschil lijkt niet erg aannemelijk, maar we weten het niet.” En hoe was het broedsucces? Het broedsucces van de roodstaarten volgen de onderzoekers jaarlijks met de nestkasten. Als holenbroeder is de roodstaart vrij goed te verleiden om in een nestkast te gaan broeden. Op de plek waar een zingend mannetje zich vestigt, hangen ze een kast op (in het geval er niet al een hangt), in de hoop dat hij een vrouwtje weet te strikken en dat ze in de nestkast gaan broeden. Afgelopen voorjaar waren er in Eastermar 16 bezette nestkasten, 8 in Surhuzum. In vergelijking tot voorgaande jaren is het aantal in Eastermar klein, in Surhuzum op peil. De oorzaak van het verschil is niet duidelijk. Misschien was het gewoon pech. Student Lukas was het hele voorjaar druk om kasten op te hangen op plekken waar roodstaarten zaten te zingen. De kasten controleerde hij elke week. In de nestkasten wordt een aantal indicaties van broedsucces bijgehouden: datum van de eerste eileg, legselgrootte, aantal eieren dat uitkomt, aantal jongen dat uitvliegt. Als er ten minste 1 jong succesvol uitvliegt, wordt dat uitvliegsucces genoemd. Er was verschil in het uitvliegsucces tussen Eastermar en Surhuzum: in Eastermar was het 60%, in Surhuzum 72%. In Eastermar is dat lager dan het meerjarig gemiddelde van 75%, in Surhuzum is het ietsje hoger dan het meerjarig gemiddelde van 68%. In Eastermar zijn relatief veel nesten gepredeerd of door vee verstoord. Mogelijk werden de nestkasten gepredeerd door steenmarters, maar mogelijk ook door grote bonte spechten of gaaien. De onderzoekers weten het niet zeker. Er zijn meer verschillen tussen de populaties in de dykswậlen en in de elzensingels. In de dykswậlen bij Eastermar zijn de broedaantallen per 100 ha van de gekraagde roodstaart gemiddeld ongeveer anderhalf keer groter dan in de elzensingels bij Surhuzum. Sinds ongeveer 1980 bleef de stand in de dykswậlen ongeveer gelijk, terwijl die in de elzensingels met de helft afnam. Sinds 2014 nam het aantal roodstaarten in de nestkasten in de dykswậlen bij Eastermar verder toe, maar bleef in de elzensingels bij Surhuzum ongeveer gelijk. Het onderzoek moet duidelijk maken waar deze verschillen door worden veroorzaakt. En welke rol het beheer daarbij speelt.

36

37 Sinterklaas Ondanks de blijkbaar jaarlijkse traditie, zoals Sinterklaas in zijn gedicht schrijft, werden we toch weer verrast door de volgende mooie woorden en lekkere letter. Lieve Surhústers, een jaar is weer voorbij gegaan En zo kwam in op 20 november weer in Surhuizum aan het was net of ik niet weg was geweest Al die blije kindertjes, het was weer een feest Zo mooi: toen, 30 jaar geleden, bij Sinterklaas, een mem met dochter Nu: 30 jaar later, bij Sinterklaas, dezelfde mem, maar nu met kleindochter Maar een week daavoor had ik dikke pech Want: HG doet wat hij wil, schimmel weg!!! Dus kwam ik niet op mijn paard, maar op een ouwe bakfiets Samen met de drumband, hihi het had ook wel iets Helaas heb ik het afgelopen jaar geen Grutte Gelfs gekregen En dus ook niks over de zoekplaatjes mee gekregen Dus doe ik het dit jaar op een andere manier En schijf zomaar wat onzin op papier Nog een probleem: al mijn Pieten waren ziek en lieten me in de steek Want ze moesten zo nodig in qwarrantine of zo voor een week Dus stond ik ar alleen voor met bijna niets Geen Pieter, geen paard, alleen mijn oude bakfiets Dus u begrijpt, het was bij mij een zootje Toch kreeg ik het voor elkaar, elk kind een kadootje En dan al die wortels in de schoentjes, ik heb het geweten Want ja ik had geen paard, dus heb ik ze zelf maar opgevreten Op het laatst kwam ik erachter, ik moet nog naar de Iennen acht Want daar wordt ook ierder jaar een kadootje verwacht Elk jaar de leter M van Meindert en de B van Brouwer Maar voor de verandering geef ik je dit jaar fjouwer Ik zocht naar de Z van zoekplaatje, maar die was er niet Dus dan maar de S van Sint en de P van Piet Maar dat vond ik maar simpel dus: S van Soek en P van Plaatje Met deze twee letters schrijf je dus ook SoekPlaatje MB, het is je van harte gegund, ik meen het echt Zo komt alles weer op zijn pootjes... Uhh chocoladeletters terecht MB geniet ervan, lekker smullen maar En dat eindig ik net als altijd: tot volgend jaar Een groet van Sinterklaas

38 Meint Beukema Classic MTB Toertocht Na de zéér geslaagde eerste editie van 2019 wordt op 28 december as de tweede Meint Beukema Classic MTB toertocht georganiseerd door It Surhúster Fyts Ploechje. Het belooft weer een schitterende tocht door de omgeving van en rond Surhuizum te worden. Je komt op plaatsen waar je waarschijnlijk nog nooit bent geweest en die alleen voor deze tocht worden opengesteld. Er zijn 2 uitgepijlde routes, één van ± 58 km en één van ± 30 km. De start is bij het MFC De Delfeart aan de Bartemerwei te Surhuizum. Wel zijn er wellicht wat beperkingen ivm de dan geldende Covid-19 maatregelen. Er is gelegenheid m te starten tussen 9.30 en 11.00 uur. De kosten voor deelname inclusief heerlijke snert na afloop! zijn: € 5,00. De voorinschrijving start op 1 december. Dit kan via de website (zie QR-code) of via de mail inschrijven@meintbeukemaclassic.nl ovv naam adres • Indien er restricties zijn ivm Covid-19 worden deelnemers geacht de aanwijzingen en voorschriften na te leven. • Iedere deelnemer is tijdens de tocht een gewone verkeersdeelnemer, en dienen zich dan ook stipt te houden aan de verkeersbepalingen; • Het dragen van een fietshelm is verplicht! • Elke deelnemer rijdt voor EIGEN RISICO en kan op geen enkele wijze de organisatie aansprakelijk stellen voor opgelopen letsel, verlies van bezittingen en materiële en/of immateriële schade. Houd voor de actuele ontwikkelingen surhusterfytsploechje.nl in de gaten!

39 Zoekplaatje “De hint voor deze keer vinden we lastig, want we geven al snel te veel weg. Of het wordt er al snel weer eentje uit de oude doos. Oh! Dat is een hint: lees voor de juiste richting “De oude doos” in deze Gelf.” Zo eindigden we de vorige keer het zoekplaatje, met de foto van hiernaast. De oude doos ging toen over het Noord en daar was dit dus ook te vinden ook al trekken de meeste vogels in de winter naar het zuiden. Deze zijn echter nogal standvastig en dat is natuurlijk ook geen wonder als je ze even van dichtbij bekijkt. Dat deden Jappie en Bettie ook en in tegenstelling tot wat ze denken, zijn ze zeker niet de laatsten die met deze oplossing komen en ook al was dat het geval, dan nog zullen vele laatsten de eersten zijn: “Hallo redactie, misschien zijn we wel weer de hekkensluiter maar dit zoekplaa tje hadden we al gauw gevonden. Deze twee mooie grote vogels sieren de tuin van de familie Folkerts aan it Noard 6. Beter twee vogels in de tuin dan tien in de lucht dachten we zo!” Helemaal goed natuurlijk en aan het feit dat ze de oplossing al snel hadden gevonden, merk je dat Jappie en Bettie slimme vogels zijn. En dan ook nog zo’n mooie eigenhandig aangepaste uitdrukking erbij. Wij werden er blij van (en niet blij in de zin van “met een dode mus”, maar echt blij). En dat werden we ook van de inzending van Jelle, want ook hij liet de vogel niet over het net vliegen en kwam met de volgende oplossing en eveneens de goed erbij gezochte wijsheid: “Deze moderne, roestachtige tuinfiguren of tuinstekers zijn te bewonderen op It Noard 6. Ze zijn verkrijgbaar in heel veel soorten en maten. Tuinstekers zijn ideaal voor het opfleuren van elke tuin. Je zet ze zonder moeite in de aarde. Door de mooie roestkleur een mooie eyecatcher in de tuin. Een prachtige dea coratie voor huis en tuin en voor ieder seizoen geschikt. Een spreekwoord of gezegde is vaak een algemene wijsheid, zo ook deze: het is beter te slijten dan te roesten.”

40 Nou, de sleet zit er nog lang niet op bij Jelle en mocht hij de broeken zat zijn, dan kan hij altijd nog verkoper van tuinstekers worden, zo enthousiast is zijn verhaal. Al zijn verkopers heel vaak wel gladde vogels en dat kunnen we Jelle zeker niet noemen. Net als Jacob en Maike, die ook een vrolijk deuntje mee fluiten over dit plaatje: “Deze vogels staan te pronken in de tuin bij de fam. Folkerts aan It Noard.” En dan tussen al deze vrolijkheid toch ook een afscheid, want de volgende vogel is na deze keer gevlogen: “Ieder weet dat ook ik was van het zoekplaatje een grote fan maar ik klim voor de laatste keer in de pen elke keer zou ik er voor op pad maar had het druk met van alles en nog wat en dan was de datum weer verstreken en waren mijn kansen weer verkeken net als de wandelvrouwen, die hadden er ook geen zin meer in heb ook ik er geen tijd en zin meer in jaren heb ik er met plezier aan mee gedaan maar is een tijd van komen en van gaan de tijd van gaan is voor mij nu gekomen en daarom heb ik dit besluit genomen Naar aanleiding van “zie de oude doos” als de hint was duidelijk dat het laatste zoekplaatje voor mij zich in het Noord bevindt de vaste zoekplaatje zoekers en zoeksters nog veel plezier tot ziens en de groeten vanaf hier!” Zo houdt de blije fietser de trappers stil, tenminste wat het zoekplaatje betreft en wij danken haar van harte voor alle bijdragen die ze heeft gedaan! Wij trappen nog even door tot de finish in zicht is (aan het einde van deze jaargang) en geven u alvast weer een volgende opdracht. Zonder hint, want wij weten het ook niet, behalve dat het plaatje prachtige kleuren heeft die u hier niet ziet en dat het ingezonden is door die andere Surhúster postbode (het inzenden zit

41 toch een beetje in het beroep ) Loeky de Vries. Mocht u de oplossing vinden, geef die dan door aan Meindert Brouwer, de Iennen 8, tel. 0512 352201 (sms of whatsapp: 06 11249922) of één van de andere redactieleden. Mailen kan naar redactie@gruttegelf.nl of de.brouwers@hotmail.com. Heeft u ook een zoekplaatje? Stuur het in! Veel succes en tot de volgende Gelf. Alleen als het mogelijk is binnen de dan geldende coronaregels

42 Servicerubriek Alarmnummers Politie, buurtagent Hendrik de Haan, tel. 0900-8844 Misdaad Anoniem, tel. 0800-7000 Alarmnummer, tel. 112 Dorpsbibliotheek Surhuizum Openingstijden: dinsdagochtend van 10.00-12.00 uur en iedere eerste donderdag van de maand van 19.00-20.00 uur. Dorpenteam Achtkarspelen Inloopmiddag ieder tweede dinsdag van de maand van 15.00-17.00 uur in De Delfeart. Klachten openbare ruimte Geeft het door aan de gemeente Achtkarspelen via email: gemeente@achtkarspelen.nl of tel. 140511. Plaatselijk Belang Klaas Pool, voorzitter Abdoul van der Meer, secretaris, email pbsurhuzum@surhuzum.nl Gerrit de Jong, penningmeester Cora Groenhof Aafke Rijpma MFC De Delfeart Marten Kloosterman, secretaris Baukje Boekema, waarn. voorz. en penningmeester Jan Rodenhuis Dennis Kolthof Informatie, vragen en reserveringen: Tel. 0512-358564, email info@delfeartsurhuizum.nl Begrafenisvereniging “De Laatste Eer” Voorzitter Jurjen Dijkstra, onderhoud begraafplaats, tel. 351872, info@de-laatste-eer-surhuizum.nl. Uitvaartverzorgster: Hiltsje van der Brug, tel. 06-10542628. Kijk voor meer informatie op www.surhuzum.nl/verenigingen

43 Wurklist 18 december 24 december 24 december 29 december 2 januari 8 januari 9.45-10.45 uur 21.30 uur 22.30 uur 9.30-10.00 uur 10.00 uur Kangoeroeklup in De Delfeart. Kerstavonddienst in de Doarpstsjerke. Kerstavond samen zingen op de Doarpsstrjitte. Kerk op schoot: Kerst voor de allerkleinsten. Start bij het hek van de Doarpstsjerke. Fullchurch in de Doarpstsjerke. Thema: Een frisse start. 9.45-10.45 uur Kangoeroeklup in De Delfeart. Iedere dinsdagavond om 19.30 uur schilderclub in ‘De Delfeart’. Info: Annemarie Groendijk, tel. 06a25443523. Iedere donderdag om 9.30 uur gezellige koffieochtend in ‘De Delfeart’. Iedere donderdagavond van 20.00a22.00 uur repeteert Popkoor Akkoord in ‘De Delfeart’. Info: popkooraakkoord.webs.com. Spreuk van de maand “Gean op tiid efkes sitten en nim de tiid, foardat it te let is en de tiid jo nimt” Oplossing Grutte Gelf woordzoeker Antwoord: kinderopvang Kopijsluiting Nieuwe kopij kunt u tot maandag 3 januari 2022 inleveren bij: Djoeke Postma-de Jong, Bonhommestrjitte 2 (zie ook kolofon) of telefonisch doorgeven op nummer 351767 of mailen naar: redactie@gruttegelf.nl óók online op www.gruttegelf.nl

1 Online Touch

Index

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
Home


You need flash player to view this online publication