”Grutte Gelf” Doarpsblêd fan Surhuzum Basisschool De Balkespringer Trochsette mei Surhuzum Open Air Nynke Hoekstra ‘Surhúster om utens’ Djoeke Postma over speksteen bewerken Tandemsprong Tjebbe Hansma programmaboekje Hûs oan hûs edysje mei Jiergong 37, nûmer 3 30 july 2024
2 Kolofon “Grutte Gelf” is it doarpsblêd fan en foar Surhuzum Jiergong 37, nûmer 3, 30 july 2024 Redaksje: Kornelis van Dekken Beitske Tjeerdsma-de Vries Niek Wassink Kopij-adres: Grutte Gelf p/a Pûsterwei 8 9283 XG Surhuizum E-mail: redactie@gruttegelf.nl Website: www.gruttegelf.nl Utjefte: Fjouwerwykliks Oplage: 650 stiks IBAN: NL27 RABO 0304 2716 91 Besoarging: Joop en Djoeke Postma, till. 351767 Fam. Mulder, H.J. v.d. Veenstrjitte 1 T. Linker-IJtsma, till. 351663 De redaksje behâldt har it rjocht foar om ynlevere kopij te wegerjen of mooglik yn te koartsjen.
3 Van de redactie En daar is alweer het laatste nummer voor de zomerstop. Zoals u gewend bent zit ook het programmaboekje voor de Spulwike er weer bij. Grutte Gelf nieuws: Wij zijn erg blij met de komst van een nieuw redactielid/ penningmeester. Aukje van der Veen komt onze redactie vanaf september versterken, welkom Aukje! Wij willen u/jou hierbij ook aandacht vragen voor het volgende. De laatste jaren wordt alles duurder dat geldt ook voor het drukken van de Grutte Gelf. Wij willen graag dat de kosten gedekt blijven en daarom vragen wij u of u akkoord gaat met de verhoging van het lidmaatschapsgeld naar € 10,- per jaar. U ontvangt hiervoor 12 keer het dorpsblad van Surhuizum. Dit zullen we in laten gaan in het najaar. Mocht u niet akkoord gaan dan graag even een mailtje naar redactie@gruttegelf.nl De redactie wenst u een hele fijne zomervakantie! En tot snel in september. Klaverjassen in De Delfeart; seizoen 2024-2025 Zoals bij velen al wel bekend was het afgelopen seizoen twee keer in de maand op vrijdagavond klaverjassen in De Delfeart. Dat zal het komend seizoen niet anders zijn. We beginnen weer op vrijdag 13 september om 19.30 uur, dus graag aanwezig om 19.15 uur. Er wordt gekaart in een gezellige ontspannen sfeer. Denk je dat lijkt me ook wel wat kom dan gerust eens een keertje langs. Hier alvast de datums van de kaartavonden tot en met december. 13 en 27 september 11 en 25 oktober 8 en 22 november 6 en 20 december Dan is er ook nog het oudjaars kaarten op 31 december. Noteer alvast deze datums en je bent verzekerd van een paar gezellige vrijdagavonden. Groet, de kaartcommissie
4
5 De Balkespringer; ‘Spring yn it aventoer wat learen hjit’ Na het feestelijk optreden van de leerlingen werd het donderdag 18 juli het tijd voor de bekendmaking van de nieuwe schoolnaam in Surhuizum. Cornelis Egberts Gayckema (Knilles Eiberts), beter bekend als de ‘Balkespringer fan Surhuzum’ (Juf Bonnie) samen met Jelle Boerema, wethouder van de gemeente Achtkarsplen werd de nieuwe naam onthuld: KBS ‘De Balkespringer’. “Knilles is een jongen die bekend staat om zijn avonturen. Ook had hij een groot talent voorhet oplossen van problemen. Het meest bekende verhaal is dat hij op grote hoogte over de hane-balken sprong van de kerk in Surhuizum. De kerk was na de verwoesting door de Spanjaarden in opbouw. Knilles klom naar boven en sprong, als een held, van balk op balk. Aan het einde viel hij, maar werd gelukkig opgevangen door zijn vrienden. Een verhaal van durf, lef, avontuur, doorzettingsvermogen en samenwerking”. Totstandkoming van onze naam. De school heeft de laatste jaren een metamorfose ondergaan. Van binnen en buiten is de school volledig veranderd. Daarbij past een nieuwe aansprekende schoolnaam die duidelijk maakt waar de school voor staat. Het verhaal van de Balkespringer is kenmerkend voor de school (en het dorp Surhuzum); De balken waarover je springt, zijn een metafoor voor de groei die de kinderen op school doormaken. Je springt en komt steeds verder. Het dalletje als het soms niet in één keer lukt, noemen wij de leerkuil. Vallen en weer opstaan zou je kunnen zeggen… Op deze school gaat men net als Knilles het avontuur aan. Passend bij het motto: ‘willen, durven, doen!’.
6
7 De keuze voor deze naam en het ontwerp van het logo zijn zorgvuldig afgestemd op de symboliek en kernwaarden van de school. De nieuwe huisstijl, ontworpen door Sjoerd Kooistra, is vooral geïnspireerd door de betekenisvolle symboliek achter de naam ‘De Balkespringer’. Uitgaande van deze symboliek en de overige kernpunten uit de briefing, heeft hij een merkgedicht in het Fries samengesteld. (Foto's: Sake Beerstra, RTV NOF) Dit artikel is overgenomen van RTV NOF.
8
9 Dwaande Op tongersdei 18 july ha wy mei “Dwaande” nei pankoekhûs Landzicht te iten west om it seizoen ôf te sluten. Foarôf earst in drankje en in praatsje en doe wie it tiid foar it buffet. Fansels lekkere pankoeken, mar ek fleis gerjochten en patat, it wie wer dik ynoarder. It smakke elkenien tige bêst en nei ôfrin wie der ek noch in iisbuffet mei fruchten. Tinke jo no dêr hie ik ek wol nocht oan, fanôf 5 september geane we wer los yn De Delfeart, eltse tongersdeimoarn fanôf healwei tsienen binne jo fan herte wolkom.
10 Trochsette mei Surhuzum Open Air It wie in modderich festivalwykein ferline wike, mar dat hold de Friezen net tsjin. “We sette troch”, klonk it motto fan it SOA Festival yn Surhuzum. By oankomst yn Surhuzum rieden wy ús auto it sompige gersfjild op. “Ast der jûn net útkomme kinst, komt der wol in trekker dy’t dy derút sleept”, bewissigen de jonges dy’t by it parkearterrein de wacht holden, ús laitsjend. Fierder kuierjend nei it festivalterrein hearden wy op ‘e eftergrûn de klanken fan Bildtse rockband Bildtstar. Spitigernôch hiene wy de earste band, it Dokkumer Atmoran, mist. Earst moasten we op ‘e siik nei learzens, ponsjo’s en reinjassen. Op de sosjale media waard al folop warskôge foar it modderige terrein. By de Scapino besleat ik om dochs mar gjin learzens te keapjen en op myn wettertichte kuierskuon te fertrouwen. Hast op it terrein oankommen waard it ynienen stil, gjin muzyk mear te hearren. It publyk song lykwols ûnbehindere fierder en it drumstel joech noch altyd ritme oan. Ienkear op it festivalterrein seagen wy in bekende. “De stream is útfallen”, fertelde er drûchwei. Fuort dêrnei sprong alles wer oan en de Bildtstar spile gewoan wer fierder. Foar ien fan de twa poadia stiene sa’n fyftich minsken, de rest skûle yn de tinte dêr’t de bar ek stie. Der wie dy moarn hea struid, mar dat ferdwûn stadichoan yn ’e modder.
11 It paad nei de húskes wie mei rydplaten ferstevige, mar dy wiene yntusken djip ûnder wetter ferdwûn. It begûn my in bytsje te muoien dat ik dy learzens dochs net kocht hie. Elkenien rûn yn ponsjo’s en reinklean, as in soarte fan festivalunifoarm. It reinde oanienwei troch. “Lekker weer hè”, sei de sjonger fan de Iron Maiden coverband Up The Irons mei in Limboarchske tongfal. Hy frege him lûdop ôf wêrom’t wy allegearre noch bûtendoar stiene en net yn de tinte. Dat soe yn Limboarch neit barre. Dêr wiene de minsken mar mietjes neffens him. “WY BINNE FRIEZEN!”, raasde in man. En dat is wier, wy sette troch. Krekt as it SOA-Festival. In gegeven dat ús mienskip ferbynt en dat hat it festival prachtich sjen litten. Wy kamen dy jûns yndied mei de auto yn ‘e modder fêst te sitten, mar freonlike waldpiken joegen oanwizingen en treaune de Toyota sa de frijheid temjitte, op nei drûgere oarden. (Foto's: Surhuzum Open Air) Dit artikel van Gabrielle Terpstra is overgenomen van Goeie.frl.
12
13 Samen zorgen voor een goed werkend riool Enkele maanden geleden heeft de gemeente weer een reinigingsronde gehouden van straat- en trottoirkolken. Dat zijn de bekende afvoerputten voor regenwater in het straatbeeld. Het reinigen is heel belangrijk om de kolken weer gebruiksklaar te maken voor het zomerseizoen. Helemaal met het oog op de soms heftige regenval, die steeds vaker voorkomt. Onnodige vervuiling aangetroffen Bij een groot aantal kolken is veel onnodig afval aangetroffen in de vorm van plastic, blikjes en hondenpoep(zakjes). Deze vervuiling verhoogt de kans op verstopping van de kolkafvoer. In het geval van de hondenpoep veroorzaakt het ook nog eens een onhygiënische situatie. Niet alleen voor onze inwoners, maar ook voor onze medewerkers. Als zij bijvoorbeeld in actie moeten komen voor het ontstoppen van vervuilde kolken. Omdat de kolkafvoeren vaak rechtstreeks op een sloot of vijver zijn aangesloten, zorgt het ook voor vervuiling van het oppervlaktewater. Samen voor een schone leefomgeving Met elkaar kunnen we de waterkwaliteit goed houden en zorgen voor een robuust functionerend rioolsysteem. Gooi daarom geen onnodig afval of hondenpoep in de straat- en trottoirkolken, gebruik hiervoor uw sortibak. Zo helpt u mee aan een schone leefomgeving én een veilige werkomgeving voor de medewerkers van de afdeling Beheer. Gemeente Achtkarspelen De Talentenwerkplaats gaat op zomertour! Vrijdag 2 augustus zijn we met de Talentenwerkplaats Zomertour te vinden bij jeugdhonk Us STEK. Thema: Buitenspelen Tijd: 10.00 tot 14.00 uur Wat gaan we doen: • Je eigen spel maken • Pannenkoeken eten • Plezier, fun en ontmoeten Deelname = gratis! Kom en ontdek je talent in de Talentenwerkplaats.
14
15 Tentdienst Zondag 1 september om 11.00 uur hebben we onze tentdienst m.m.v. Peter en Engbert, zij worden ook wel de Fryske Simon en Garfunkel genoemd vanwege hun stemgeluid. Ze zijn ook al meerdere keren verschenen op radio en televisie. Peter en Engbert hebben al diverse cd’s uitgebracht. Veel van hun nummers zijn te beluisteren op Spotify. Dit belooft een mooie ochtend te worden. U bent van harte welkom. Na afloop is er een hapje en drankje. P.S. zijn er nog vrijwilligers die ons zondagochtend willen helpen met het opruimen en klaarzetten van veld en tent, we beginnen 8.00 uur. Evangelisatiecommissie Skûtelbank Verhuisd : Wobbe Veenstra, voorheen It Súd 6, is verhuisd van de Wiek 39 te Buitenpost naar Haersmahiem kamer 225. Berichten voor de Skûtelbank kunt u mailen naar: redactie@gruttegelf.nl Dankbetuiging Graag willen wij iederen hartelijk danken voor alle persoonlijke aandacht, kaarten, bloemen en telefoontjes tijdens de ziekte en na het overlijden van Roelie Postma-Riedstra Heel veel dank Reinder Postma Kinderen en kleinkinderen Rectificatie In het vorige nummer werd melding gemaakt van het feit dat Anja 50 jaar was geworden. Helaas werd de achternaam verkeerd vermeld. Dit had natuurlijk Anja Mozes moeten zijn, en niet Mulder. Onze excusses hiervoor. Redactie Grutte Gelf
16 Surhúster om utens Namme: Nynke Hoekstra Bern fan: Sjoerd Hoekstra en Jeltje Bakker Dêr ha ik wenne: Doarpsstrjitte 36 Hoe âld biste: 68 jier Bist fereale as troud? Troud Wêr wennest no: Bûtenpost Wat hat dy dêr brocht: de leafde Wat dochst no? Ik bin no mei pensjoen. Ik haw froeger earst yn skoftsje yn de soarch wurke dernei 6 jier mei minsken mei in beheining en it langste skoft haw ik by in gemeente wurke wêr ik P&O en Loopbaanadviseur wie. Wat binne dyn moaiste herinneringen oan Surhuzum? It earste wêr ik dan oan tink binne myn jonge jierren, dy wienen moai. Winters at der iis lei op de ûnderstrûpte lannen reedride. Jong en âld wie dan fan de partij. Letter nei de feart of oer de sletten en de dammen, nei de iisbaan fan Stiensgea. Dy wie doe noch oan it ein fan de Uterwei. Simmers gongen we faak te swimmen yn de Tilsjewyk yn de Mieden, letter nei it swimbad op ’t Fean en soms stikem nei it kanaal. As bern boarten we simmers yn de fakânsje somtiden mei in hiele kloft bern Indiaansje, ien stam achter yn de lannen fan Minze van Dijk en de oare stam achter yn it lân van Rypke Zijlstra (neist de feart) fan âlde binnenbannen die we by Piet van der Velde hellen en fearren dy we yn it lân opsochten makken we hoofdtooien. We betochten herkenningskreten en makken in pylk en boog. Skuonpoets op ,e holle en dêr gie it hinne. Prachtich. Doe't ik wat âlder wie saterjûns nei it gebouke en letter fansels stikem útnaaie nei de diskoteek yn it Fean en nog letter nei Kollum en Feankleaster. Dr wie doe al in hokje achter it hûs fan Piet van de Velde wêr we freed te jûns en sneintemiddeis tahâlden mei in kloft jongfolk. As bern wie myn twadde thús by Minze en Fyne van Dijk yn it Noard, Baukje
17 wie myn freondinne en nei skoaltiid earst by ús thús oan om wat drinken en wat lekkers en dan gie ik meastentiids mei har nei hûs. De klok fan de toer sei my de tiid dat ik wer nei hûs moast. Wat wie dyn favoriete plakje yn Surhuzum? Dat fyn ik in lestiche fraach mar ik tink toch de Doarpsstrjitte, der wie altyd wol drokte en ferdivedaasje, it jongfolk kaam faak jûns nei iten op ‘e lappen en dan waard er boarte, praat,wille makke grappen úthelle ensf. De doarpsstrjitte fan no is net te fergelykjen mei doe ik jong wie, der wiene in protte winkels en it libbe. Hast noch kontakt mei minsken (freonen as familje) yn Surhuzum? Ik kom faak yn Surhuzum, myn broer Roel en myn suster Lutske wenje noch yn Surhuzum. En Baukje wennet der fansels ek noch. Wat wolst fierder noch oan ús fertelle: Dat ik it ferskrikkelik fyn hoe oft us âlderlik hûs der by stiet it liket no echt wol in spûkhûs. En wat miskien moai is om te fertellen dat ik lêst augustus en begjin septimber it ferhaal fertel oer Ingelsje in wâldfrou in ieren en sinen mei de titel “de swarte skelk” yn de spitkeet op’e Harkema en in Twizel by Pilat en Pilat en yn de Bining it doarpshûs van Twizel. It ferhaal fan ‘de swarte skelk’ fertelt oer it wier barde, net altyd maklike libben fan Ingeltsje, in wâldfrou yn ieren en sinen. Se moat sterk wêze fan harsels en foar dyjingen dy’t se leaf hat. In swarte skelk spilet in wichtige rol at sy belies jaan moat. De lieten yn dizze foarstelling ferwurdzje wat Ingeltsje net sjen litte wol. Henk Vriesema ( ek in âld Surhúster ) hat der ferskes by betocht en docht de muzyk, Baukje de Graaf sjongt de ferskes en Tineke Broers docht de regy en Sander Stienstra de technyk. Kaarten binne te reservearjen by https://www.paviljoenmem.nl/events/deswarte-skelk Heeft u tips voor deze rubriek? Mail ons dan op redactie@gruttegelf.nl
18 Wilt u ook adverteren in de Grutte Gelf? Mail dan naar redactie@gruttegelf.nl voor meer informatie.
19 Dertig Woensdag 10 juli was het feest op de Doarpsstrjitte want Fenna Schaafsma werd 30 jaar. Vijfenzestig Ook was het op woensdag 10 juli feest op de H.J. van der Veenstrjitte want Ciska Brouwer werd 65 jaar.
20
33 Djoeke Postma over speksteen bewerken: “Ik hie myn hobby fûn!” Het bewerken van een stuk gesteente klinkt misschien wat suf, maar er zijn creatievelingen die van een simpele steen een beeldhouwwerk kunnen maken. Djoeke Postma zocht een creatieve hobby en kwam zo terecht bij het bewerken van speksteen. Speksteen bewerken begint met een zachte steen. Deze kun je bewerken door te vijlen, raspen, hakken en schuren. Als je er genoeg uren in steekt, ontstaat er een zelfgemaakt beeldje. Zo is Djoeke eens een half jaar bezig geweest met haar allermooiste creatie. Een paar decennia geleden begon de liefde voor het bewerken van speksteen. Djoeke was op zoek naar een hobby waarin ze haar creativiteit de vrije loop kon laten gaan: “Ik ha in suske en in broer dy't beide skilderje. Doe ha ik ris in kursus skilderjen besocht, mar dat wie it dochs net.” Bij Vijvertuin de Waterjuffer in Augustinusga stond iemand in de tuin met allerlei materialen: een speksteenguts, rasp, snijmes, schuurpapier, grove en fijne marmerrasp en bijenwas. Djoeke liep er met grote stappen naartoe en dacht: dit ga ik eens proberen. In Drachten en Leeuwarden waren cursussen te volgen, maar gelukkig stond er op een gegeven moment een cursus in de Feansterkrant van Dieuwke Akkerman: “Ik ha my fuort opjûn. Ik fûn it fantastysk. Sadwaande bin ik dêrmei trochgien en hie ik myn hobby fûn!”
34 “It kostet in soad tiid en it moat je wol lizze,” vertelt Djoeke. Op de vraag hoe lang het ongeveer duurt om zoiets te maken, heeft ze niet direct een antwoord, maar de man van Djoeke, die ook bij het gesprek zat, wist wel raad: “It is mar krekt oft se in soad mei-inoar prate; froulje dy kwekke altyd,” aldus Joop. Toch heeft Djoeke in al die jaren heel wat beelden kunnen maken. Veel van die beelden werden weggegeven en volgens Joop was dit maar goed ook: “Dat kinne je net allegearre bewarje, dan moatte we der in hok by ha.” De meeste beelden werden geschonken aan vrienden of familie. Alle vier de kinderen hebben één op de vensterbank. Er zit altijd een achterliggende gedachte achter het gemaakte kunstwerk en de persoon die het krijgt: “Minsken dy 't my leaf binne of wat spesjaals foar my dien hawwe, krije soms in selsmakke byldsje.” Zo heeft dochter Janet, die verzot is op muziek, een muzieksleutel gekregen. Dochter Lidia kreeg een beeldje van een vader en moeder met twee kinderen toen de tweede werd geboren, en voor vriendin Pietje is er een kaars gemaakt toen ze een hartoperatie onderging, met de symbolische gedachte dat het hart mag blijven branden. Zo hebben veel dierbaren beeldjes van haar gekregen.
35 Na het beeldhouwen van verschillende soorten stenen wilde Djoeke nog één keer groots uitpakken: “Ik begûn by mysels nei te tinken wat ik noch meitsje woe.” Er werd een hele grote steen gekocht met een gewicht van ongeveer vijftig kilo, zo zwaar dat zelfs Joop het haast niet kon tillen. De verkoopster ervan vroeg aan Djoeke wat ze ermee wilde: “In swan meitsje,” zei Djoeke met overtuiging. Waarop de verkoopster antwoordde: “No, ik winskje dy sukses, dat wurdt folle timmeraasje en gebijtel.” Djoeke heeft er ook letterlijk voor moeten zweten; een half jaar heeft het mogen duren, maar ze is er erg trots op. De zwaan heeft haar hobby speksteen bewerken beëindigd, maar de beelden blijven voor altijd bestaan. De zwaan heeft een plekje naast de kast op een stoeltje gekregen en is nog niet weg gezwommen of gevlogen. Niek Wassink SVS Eindshow 2024! Wauw, wauw, wauw! Wat een fantastische uitvoering hadden we vrijdagavond 5 juli in De Delfeart. Alle dansers en juffen hebben alles op alles gezet om er een knaller van een show van te maken en dat is gelukt! Het hele team heeft er echt een hele mooie avond van gemaakt. Van de allerkleinsten tot de alleroudsten... iedereen was erbij! Een speciale avond, waar we nog lang van na zullen genieten.
36
37 Tandemsprong Tjebbe Hansma Zaterdag 20 juli was het eindelijk zover voor Tjebbe Hansma, op deze dag zou hij een tandemsprong maken op Ameland. Hij had dit cadeau gekregen op zijn 60e verjaardag afgelopen winter. Vrijdag vertrokken ze al richting het eiland. Het weer was prachtig, iets wat we de laatste week wel anders hadden gezien, en de verwachting voor zaterdag was ook geweldig voor de sprong. Rond een uur of 11 waren we bij Paracentrum Skydive Ameland. Bij de aanmelding werden er nog wat dingen doorgenomen en volgde er een korte instructie wat te doen voor en tijdens de sprong. Tjebbe werd rond half 12 gehaald en in het harnas gehesen. Het was tijd voor de vlucht. Terwijl Tjebbe de lucht inging, tuurden wij in de lucht om het vliegtuigje te spotten. Na zo’n 25 minuten zagen we ineens twee witte stipjes in de lucht en dat betekende dat Tjebbe was gesprongen. Het maken van foto’s was moeilijk omdat we tegen de zon in keken, maar we hebben toch bewijs dat het is gebeurd. Na afloop was Tjebbe erg enthousiast en zei hij ‘Dit wol ik noch wol in kear!’. Tjebbe bedankt de “sponsors”: Tjerkje, Sytze, Jan & Linda, Dries & Grytsje, Tjebbe & Geke, Sytze & Radha, Klaas & Grietje, Arjen, Joop, Sipke, Geert & Beitske.
38 Africa Classic Tanzania 2024 Beste dorpsgenoten, Met veel plezier lees ik de interviews met dorpsgenoten en Surhúster om utens in de Grutte Gelf. Dit vind ik leuk om te lezen en schept verbinding tussen dorpsgenoten, waarvoor de Gelf natuurlijk ook bedoeld is. Jullie mooie verhalen inspireerden mij om een interview af te geven over mijn deelname aan de Africa Classic. Helaas was daarvoor geen geschikt moment in onze agenda’s, daarom wil ik jullie graag bereiken via dit ingezonden stuk. In oktober ga ik deelnemen aan de Africa Classic. De Africa Classic is een zesdaagse fietstocht rond de Mount Kilimanjaro. Het doel van de fietstocht is het ophalen van sponsorgeld voor Amref Flying Doctors, voor een gezond en sterk Afrika. In mijn leven heb ik mogen ervaren hoe belangrijk goede zorg is. Wat in onze ogen relatief kleine medische behandelingen lijken te zijn, zorgen er wel voor dat wij goed gezond kunnen blijven en geen blijvende schade overhouden aan bijvoorbeeld een knieblessure. Deze goede zorg verdient ieder mens, en dat is voor mij de reden om mee toe doen aan de Africa Classic. Amref Flying Doctors werkt al ruim 65 jaar aan het doel goede zorg toegankelijk te maken in Afrika. Ze leiden zorgverleners op, bieden basiszorg, geven voorlichting, maken schoon water beschikbaar, en werken samen met overheden om de verbeteringen in stand te houden. Ter voorbereiding train ik al maanden meerdere keren per week en doe ik mee aan verschillende fietstochten, zoals de Meint Beukema Classic. Een prachtige mountainbike tocht in onze eigen omgeving, waar ik samen met mededeelnemers van heb mogen genieten. De Africa Classic is een uitdagende tocht, waarin 400 km, en 4.000 hoogtemeters zullen worden afgelegd in 6 dagen. Hoewel de tocht een grote fysieke uitdaging wordt, kijk ik er met alle trainingen en alle steun die ik heb ontvangen positief naar uit. Het doel van de tocht is ophalen van sponsorgeld voor Amref Flying Doctors. Elke deelnemer haalt minimaal een sponsorbedrag van € 5.000 op. Als je mij wil helpen dit doel te bereiken dan kun je via de volgende link een gift over maken: https://www.africaclassic.nl/fernanda-huistra-veenhuizen-africa-classic-tanzania-2024
39 of via onderstaande QR-code: Na afloop vertel ik jullie graag in een interview met Beitske over mijn ervaringen. Wie weet worden er dorsgenoten enthousiast om ook eens aan de Africa Classic mee te doen. Ik zal ze daar dan t.z.t. over kunnen informeren. Maar voordat het zover is, eerst een fijne zomer gewenst met als slot een mooie Spulwike. Groeten van Fernanda Huistra-Veenhuizen Veertig Zaterdag 6 juli werd Rianne van Dijk van de H.J. van der Veenstrjitte 40 jaar.
40
41 Biodiversiteit en insecten in de klas, hoe doe je dat? Jannie van der Veen deelde laatst dat ze basisschoolleerlingen meer heeft verteld over de biodiversiteit op het platteland. Daar willen we natuurlijk meer over weten. Hoe kwam je op het idee op school langs te gaan? Onze zoon Edzer zit op de PABO en doet daarbij een onderzoek naar natuureducatie. Hij geeft dan les over de kringloop en ik mocht de praktijk laten zien. Het was voor mij de eerste keer. Hoe pak je dat aan? Je moet het klein maken. Dus niet over biodiversiteit praten, maar een onderdeeltje daarvan pakken. Het belangrijkste is dat je wat kan laten zien. Ik heb twee dagen van tevoren een emmer gezet en de vlinders daarna in de koelkast gezet. Dan bewegen ze een stuk minder als je ze meeneemt de klas in.
42
43 Wat heb je de kinderen verteld? Ik ben door alle klassen gegaan, van de kleuters tot groep 8. Ik vertel hoe je de vlinders vangt en ook dat je ze weer kan loslaten. De jongste kinderen stellen de meest logische vragen zoals wat ze eten. De dieren in de nacht zijn mysterieus, dus dat trekt de aandacht. Ze kijken hoeveel pootjes en stippen ze hebben. Bij de hogere klassen kun je al meer vertellen over de plekken waar je ze vangt en wat dat zegt over de natuur op je bedrijf. Waarom vind je het belangrijk om kinderen meer over biodiversiteit te vertellen? Wij mogen als boeren meer uitdragen dat ook onze bedrijven een onderdeel zijn van de natuur, niet alleen de bossen en duinen. Ik heb het nu voor het eerst gedaan, maar wie weet gaan we wel verder als educatieboerderij. Heb je nog tips voor deelnemers die ook voor een klas zouden willen staan? Stel niet te hoge eisen aan jezelf, de kinderen reageren wel. Ook als je niet weet hoe je les moet geven, dan krijg je vanzelf allemaal vragen. Dit interview is overgenomen uit de nieuwsbrief van BIMAG (Boeren Insecten Meetgroep Agrarische Gebieden). Volleybaltrain(st)er gezocht Sportvereniging Tonevido uit Jistrum is per direct op zoek naar een volleybaltrain(st)er voor de jonge tallentvolle enthousiaste meiden op de woensdagavond. Vind jij het leuk om training te geven? Neem dan snel contact op met ons op via tonevideo@hotmail.com! Trainingsavond: Woensdagavond van 18.00 tot 19.00 uur (tijdelijk in sportzaal MFA in Kootstertille).
44
45 Ik heb een helm Ik heb een helm, één voor op de fiets. Ik wou het eigenlijk niet, maar ja, ik word ouder, de kinderen drongen er op aan, zo gaat het dan. En ik heb een elektrische fiets. Niet opgevoerd, ik ben geen zestien meer. Vorig jaar waren we met vakantie in Duitsland en daar draagt iedereen een helm op de fiets, ook de kinderen. Nou is het zo dat Duitsers veel volgzamer zijn dan wij. Wij trotse en zelfstandige Nederlanders, weten zelf wel wat goed voor ons is. Eerlijk is eerlijk, ik ben niet kapot van de fietshelm. De wind suist er doorheen en dat geeft lawaai om de kop. Mijn haar is ook helemaal in de war als ik de helm een poosje op heb. Knapper word ik er niet van. Ach u moet zo maar denken: alles wat een vrouw mooier is als een aap is meegenomen. Dus ik heb niks te klagen. Maar het verstand wint het van mijn gevoel. Ik ben de jongste niet meer en ik ken de cijfers. Vele mensen die omkwamen in het verkeer waren er maar liefst 270 fietsers, 153 daarvan waren ouder dan zeventig. Het Centraal Bureau voor de Statistiek houdt dit allemaal keurig bij. Maar wat het meeste zorgen geeft is het aantal ouderen met een fiets dat omkomt in het verkeer. En dat heeft te maken met de elektrische fiets. Die gaat harder, maar daardoor fietsen de ouderen ook langer door. Dat laatste is goed vanzelf, bewegen is goed als men wat ouder wordt. Maar dan wel met een helm! Tja, een van de lastigste dingen van ouder worden is dat men moet ophouden met dingen die men graag doet. Het is niet anders. En zo’n ding op, blinder nog aan toe. Djoeke Postma-de Jong
46
47 Uit de oude doos Op de foto de 74-jarige Rienk Postma, die in 1960 zijn 40-jarig jubileum vierde als lantaarnopsteker in de Surhuizumermieden. In de zomer van 1960 kreeg de Mieden elektrische verlichting. Dit was volgens Postma: “It Nije Ljocht”. Sinds 1920 ging hij plichtsgetrouw iedere avond met zijn bakfiets, met daarop het laddertje om de beide petroleumlantaarns aan te steken, op pad. Op zijn pet stond: “De Automaat”. Dat was het kenmerk van Esso, omdat met de automaat precies een liter kon worden afgemeten. Jelle de Vries
48
49 Nog geen lid van Grutte Gelf? Mocht u nog geen vaste lezer van de Grutte Gelf zijn, dan bent u misschien door deze uitgave enthousiast geworden. U kunt de Grutte Gelf iedere 4 weken ontvangen voor een minimale bijdrage van 10 euro per jaar. Mocht u dat willen, dan kunt u onderstaande strook inleveren bij de redactie (Pûsterwei 8), of u stuurt een bericht voor meer informatie naar redactie@gruttegelf.nl. Redactie Grutte Gelf Hierbij machtigt u Grutte Gelf om jaarlijks het bedrag van ___ euro (minimaal 10 euro) voor de contributie automatisch van uw rekening te incasseren: Naam Adres Naam Bank :______________________________________________ :______________________________________________ :______________________________________________ IBAN nummer :______________________________________________ Datum :______________________________________________ Handtekening : ______________________________________________
50 Servicerubriek Alarmnummers Politie, buurtagent Hendrik de Haan, tel. 0900-8844 Misdaad Anoniem, tel. 0800-7000 Alarmnummer, tel. 112 Dorpsbibliotheek Surhuizum Openingstijden: dinsdagochtend van 10.00-12.00 uur en iedere eerste donderdag van de maand van 19.00-21.00 uur. Klachten openbare ruimte Geeft het door aan de gemeente Achtkarspelen via Fixi, www.fixi.nl/8ktd, email: gemeente@achtkarspelen.nl of tel. 140511. Plaatselijk Belang Klaas Pool, voorzitter Daisy de Boer, secretaris, email pbsurhuzum@surhuzum.nl Gerrit de Jong, penningmeester Aafke Rijpma Treja Boersma MFC De Delfeart Jet Tadema, secretaris Tjerkje Hansma, penningmeester Rianne Alma, agendabeheer en vrijwilligerscoördinatie Sjoerd Kooistra Jesse van der Veen Informatie, vragen en reserveringen: email: info@delfeartsurhuizum.nl of tel. 0612490015 (Rianne Alma). Iedere dinsdagavond om 19.30 uur schilderclub in De Delfeart. Iedere donderdag om 9.30 uur gezellige koffieochtend in De Delfeart. Begrafenisvereniging “De Laatste Eer” Voorzitter Jurjen Dijkstra, onderhoud begraafplaats, tel. 351872, info@de-laatste-eer-surhuizum.nl. Uitvaartverzorgster: Hiltsje van der Brug, tel. 0610542628. Kijk voor meer informatie op www.surhuzum.nl/verenigingen
51 Wurklist 2 augustus 3 augustus 10.00-14.00 uur 13.30-17.00 uur 27 augustus t/m 1 september 1 september 11.00 uur 7 september 13 september 22 september 13.30-17.00 uur 19.30 uur 10.00 uur Talentenwerkplaats Zomertoer bij Us STEK. Thema: Buitenspelen. Tsjerkepaad. De Doarpstsjerke is open voor belangstellenden. De kerk is ook open op 10, 17, 24 en 31 augustus. Spulwike Surhuzum 2024 op het Mienskipsfjild. Bekijk het hele programma op http://www.gruttegelf.nl/spulwike. Tentdienst in de feesttent op het Mienskipsfjild m.m.v. Peter en Engbert. Na afloop is er een hapje en drankje. Tsjerkepaad. De Doarpstsjerke is open voor belangstellenden. De kerk is ook open op 14 september. Klaverjassen in De Delfeart. Startzondag van de Protestantse gemeente Surhuizum in It gebou. Spreuk van de maand “Ook als je niet op vakantie bent is er elke dag een zonsopgang en zonsondergang.” Kopijsluiting Nieuwe kopij kunt u tot vrijdag 6 september 2024 mailen naar: redactie@gruttegelf.nl of inleveren bij: Beitske Tjeerdsma-de Vries, Pûsterwei 8 (zie ook kolofon) óók online op www.gruttegelf.nl
1 Online Touch