0

v o o r j a a r 2 0 2 4 1

Blz. 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Inhoud Voorwoord & terugblik Nieuwe plannen en ontwikkelingen | De boerderijwinkel Wat Matthias verder nog kwijt wil |Bericht van het land Vakantieregeling | Abonnementen| Cadeaupakketten Crowdfunding | The Linen Project PUURland | Stage op de Horsterhof Honing is bij(en)zaak Wasdom op de markt in Nijmegen | Stichting Horsterhof Algemene informatie Horsterhof know your farmer or grow your own! 2

| Matthias en Jeroen Het is altijd weer schakelen bij de start van het schrijven van deze nieuwsbrief. Even uit de rollercoaster van het dagelijkse leven op de boerderij stappen en nadenken over wat er afgelopen jaar allemaal gebeurd is. Eén ding waar geen enkele boer over na hoeft te denken is dat het weer ons niet best gezind was in 2023. Het voorjaar begon koud en nat. Tot en met april konden wij het land niet op, waardoor wij een slechte start maakten en drie weken later dan gebruikelijk pas konden beginnen met planten en zaaien. Aan het begin van de zomer was er een periode met hitte en droogte waardoor de structuur van de bodem niet goed genoeg was om te kunnen planten. De ondergrond was nog nat maar de bovengrond keihard! De zomer kwamen wij wel redelijk door maar vanaf oktober begon het weer te regenen en daarna is het land eigenlijk tot en met begin maart 2024 niet meer droog genoeg geweest om er hoe dan ook iets mee te kunnen. 2023 was absoluut het slechtste teeltjaar dat wij als boeren op de Horsterhof hebben meegemaakt, met dus als belangrijkste oorzaak: regen! Wij hebben veel geplande plantingen over moeten slaan en dat resulteerde in veel minder oogstbare producten. Bij de afzet kwam het erop neer dat er voor de groentepakketten, de zelfoogsters en de boerderijwinkel voldoende eigen producten waren door het jaar heen. Maar voor de horeca en winkels in Arnhem, waar we zomers de overproductie aan kunnen verkopen, was er maar zeer weinig om af te zetten. Daarnaast zijn de kosten voor plantgoed, energie, diesel, lonen, verzekeringen etc. etc. allemaal flink omhoog gegaan, wat in 2023 allemaal samen kwam. Helaas Pindakaas, maar deze financiële gevolgen remden zeker de ontwikkelingen van de boerderij af. Afgelopen jaar kreeg ik van klanten vaker de vraag: redden jullie het een beetje? En dan was mijn antwoord: “JA wij redden het”, want wij zijn goeie boeren en niet voor één gat te vangen. Maar als dit een aantal jaren geleden was gebeurd dan weet ik niet wat er voor ons nog mogelijk was geweest op de Horsterhof. Natuurlijk waren er ook mooie dingen waar wij ons aan konden optrekken. De teelten in de kassen gingen zoals altijd goed en de klantengroep heeft zich verder uitgebreid. Zo zijn er inmiddels 420 groenteabonnees, 50 zelfoogsters en ontwikkelt de boerderijwinkel zich gestaag verder. De aanplant van fruitbomen in ons agroforestry project is bijzonder goed aangeslagen en dankzij de natte omstandigheden hoefden wij er niet één keer water te geven! De kippenkar werkt precies zoals wij gehoopt hadden en de kippen doen het bij ons bijzonder goed. Zo zijn er tot nu toe geen problemen geweest met ziekten of verenpikkerij en wennen de kippen snel aan de nieuwe omgeving na het verplaatsen van de kar. Bovendien leggen ze heerlijke eieren en daar krijgen wij vaak positieve reacties op. Leuk! Matthias Crum en Eline Wippert

Nieuwe plannen en ontwikkelingen Zoals ieder jaar zijn er ook nieuwe plannen en ontwikkelingen op de boerderij. Als je geen nieuwe plannen hebt kun je maar beter stoppen. Ontwikkeling is niet alleen het leukste gedeelte van ons werk maar zeker ook noodzakelijk. De wereld om ons heen verandert razendsnel, twee jaar hetzelfde doen lijkt soms wel gelijk te staan aan teruggaan in de tijd. Sinds afgelopen jaar hebben wij professionele hulp bij het vormgeven van marketing via social mediakanalen en onze website. Je kunt als bedrijf bijna niet meer zonder als je je wilt ontwikkelen. Online interactie met je omgeving is een vak apart en het is erg fijn dat wij dit er niet zelf bij hoeven te doen. Steeds meer klanten volgen onze werkzaamheden op social media. Maar natuurlijk blijven wij ook via de nieuwsbrieven en “Bericht van het land” iedereen op de hoogte houden. Wij hebben grootse bouwplannen op ons erf. In samenwerking met The Linen Project gaan wij een gebouw plaatsen dat ruimte biedt aan een nieuwe kantine (inclusief toiletten en douche voor werknemers en stagiaires) en een plek waar de leden van The Linen Project het door ons geteelde vlas kan verwerken tot stoffen. Deze ruimte wordt dan een soort van mini kenniscentrum voor de vlasverwerking en -teelt in Nederland. Ook geeft deze ruimte ons mogelijkheden voor andere kleinschalige activiteiten. Daarbij is te denken aan Horsterhof gerelateerde workshops zoals: fermenteren, bloemschikken, bijen houden en aan bijeenkomsten voor klanten van de boerderij. Ook biedt dit gebouw faciliteiten voor de plantjesmarkt, herfstmarkt, open dagen e.d. Omdat het ieder jaar drukker en gezelliger wordt, met name in de zomermaanden, is deze voorziening onderhand echt noodzakelijk. Onze huidige kantine, “de keet”, is verouderd en voldoet niet meer. Wij kijken er enorm naar uit om deze nieuwe ruimte te kunnen realiseren omdat dit al heel erg lang een grote droom is. Inmiddels zijn de tekeningen gemaakt en goedgekeurd door de gemeente Duiven. De bouwplanning is in volle gang, en het lijkt erop dat wij dit jaar al kunnen beginnen met bouwen! Daarmee zetten we een belangrijke stap in het realiseren van onze wensen. | Matthias er op de Horsterhof vijf medewerkers, zeven vaste vrijwilligers en jaarlijks ruim tien stagiaires zijn? De boerderijwinkel De afgelopen jaren is de winkel gerund door Eddy en Ciska die nu hun eigen onderneming in de bloementeelt zijn begonnen. Sinds januari jl. verzorgen wij de winkel weer zelf. Wij vinden het erg leuk om alle klanten weer meer te spreken en verder vorm te geven aan de winkel. Ondertussen staat er een heerlijke houtkachel die het een stuk behaaglijker maakt in de koude wintermaanden! Ook hebben we zin om iets met koffie/thee en lekkers te gaan doen, de indeling te optimaliseren, het aanzicht te verbeteren en ga zo maar door. Genoeg plannen en ideeën, maar alles op zijn tijd! De boerderijwinkel is een belangrijk onderdeel van de Horsterhof, een eerste aanspreekpunt voor nieuwe klanten, maar ook een ontmoetingsplek voor de vaste klantengroep die wekelijks naar de winkel komt voor hun boodschappen. Klanten met een groentepakket zien we er regelmatig terug om hun vakantietegoed in te wisselen en de zelfoogsters komen voor producten die niet geoogst kunnen worden. 4

Kortom: veel verschillende mensen vinden hun weg naar onze winkel! Los van het feit dat wij het heel gezellig en fijn vinden om iedereen te spreken of mensen over het erf te zien wandelen, is het belangrijk omdat op deze manier de winkelklant de directe afzet van boer naar consument benadrukt. Fijn dat zoveel mensen hun steentje bijdragen aan lokale biologische voedselvoorziening! Naast de geweldige hulp van verschillende vrijwilligers en stagiaires, is Tina nu onze enthousiaste, vaste medewerker in de boerderijwinkel. Daar zijn we ook heel blij mee! Tina is al ongeveer vier jaar bij ons op het erf te vinden. Ze helpt met het oogsten, bij het maken van de groentepakketten en maakt ook deel uit van het inpakteam voor PUURland. Hierdoor heeft ze kennis van groenten en ervaring met de tuinbouw! Tina staat op woensdagmiddag en vrijdag in de winkel. We zien je graag in onze boerderijwinkel! | Eline Wat Matthias verder nog kwijt wil: boerenprotesten en de Horsterhof. Het is een rommeltje in landbouwland: boeren in heel Europa protesteren massaal. Vaak krijgen wij dan ook de vraag wat voor ons als boeren de impact is van de regels uit Europa. Het valt niet mee om een beeld te krijgen van wat er nou allemaal gebeurt in de landbouw en waarom boeren boos zijn op de overheid. Eigenlijk gaat het al jarenlang over hetzelfde. Ik denk dat het met name ligt aan slecht overheidsbeleid en aan de grote bedrijven met te veel macht. De overheid wil dat de landbouw verduurzaamt maar biedt geen enkele langetermijnvisie of handvaten zodat boeren dit kunnen vormgeven. Bovendien mag de hervorming niets kosten, moet er evenveel geproduceerd worden, en ze laten het lot van de landbouw het liefst over aan marktwerking. Dit heeft als gevolg dat er steeds meer boeren stoppen omdat ze machteloos zijn, de prijzen onder druk staan door import en er geen toekomstperspectief is. Voor de duidelijkheid: ik heb het ook over biologische boerenbedrijven die noodgedwongen stoppen. Doodzonde en bovendien schandalig dat wij dit met zijn allen laten gebeuren, het gaat ten koste van alle duurzaamheidsnormen die er gesteld waren in Brussel. Het meest pijnlijke vond ik afgelopen jaar dat het bedrijf Bayer, dat zowel de Europese politiek als onze universiteiten in zijn zak heeft, de boerenonrust weer zo weet te benutten dat ze het Bericht van het land Bij elke levering van de groentepakketten maken we een “bericht van het land”. Hierin staat wat de inhoud van de pakketten is, wat er zoal op het land gebeurt en waar we mee bezig zijn. Maar ook schrijven we hier recepten en bewaartips in. Op maandag middag/avond versturen we dit bericht per email. Als je dit bericht ook graag in je mailbox ontvangt, stuur dan een mailtje naar info@horsterhof.nl. Het bericht van het land plaatsen we ook op onze website. Zie: https://horsterhof.nl/bericht-van-het-land-2/ voor elkaar krijgen glyfosaat (een omstreden onkruidverdelger) weer voor 10 jaar te mogen produceren en verkopen aan boeren in Europa. De wet die er al lag voor het verbod, hebben ze moeiteloos van tafel geveegd. De enige oplossing om de landbouw te verbeteren is de consument meer te betrekken bij de landbouw. Lokale productie door niet minder, maar juist veel méér landbouwbedrijven. Zo kunnen wij boeren samen met de consument zorgen voor biodiversiteit, voedselzekerheid en een eerlijke prijs voor de boer. De overheid of lokale politiek gaat hier voorlopig niets voor doen. Dan moeten wij dit zelf en samen vormgeven. Waardeer onze Nederlandse producten en producenten en laat ons voedselsysteem niet in handen van de overheid of multinationals. Specifiek Nederlandse producten als boerenkool, spruitjes en witlof komen tegenwoordig al uit het buitenland, ook biologisch! Als biologische boeren van de Horsterhof doen we niet mee aan boerenprotesten op de snelwegen tegen regels van de overheid. Wij proberen samen met de consument en zo min mogelijk bemoeienis van derden, een gezond voedselsysteem met zo min mogelijk input en zoveel mogelijk biodiversiteit te creëren. En dit is ónze proteststem! | Matthias 5

Heb je een abonnement en ga je op vakantie? Uiteraard doen wij ons best om daar zoveel mogelijk rekening mee te houden. We hebben hiervoor een regeling waarbij je door het jaar heen vier willekeurige weken je pakket kan stopzetten/ pauzeren en waarbij je een tegoed ontvangt dat je in onze boerderijwinkel kunt besteden. Het doorgeven kan uitsluitend via onze website gedaan worden, zo hebben wij alle gegevens op de juiste plek. Zie: https://horsterhof.nl/groentepakket-pauzeren/. Ook is hier na te lezen hoe de regeling in zijn werk gaat. er steeds nieuwe teelten zijn op de Horsterhof? Dit jaar telen wij onze eigen knoflook en proberen wij Inhoud pakketten Op de vrijdag voorafgaand van het groentepakket zullen wij een indicatie van de inhoud van de pakketten op onze website vermelden. In het winterseizoen is dit makkelijker aan te geven dan in de zomer, omdat we in de zomer alles vers oogsten op maandag. Afhankelijk van de gember te telen in de kas! hoeveelheid oogstbare producten of kwaliteit, kan de inhoud toch nog wat schuiven. Hiermee proberen we iedereen tegemoet te komen, die graag in het weekend boodschappen doet. Groente abonnementen Afhaalpunten Wij hebben ongeveer 30 afhaaladressen in Arnhem (Noord en Zuid) en omgeving, Velp, Westervoort, Huissen, Oosterbeek, Zevenaar, Rheden, Giesbeek, Doesburg en op de Horsterhof. Ook is het mogelijk om in Arnhem je pakket aan huis bezorgd te krijgen. Dit doen de Groene Rijders voor ons. Zij fietsen met elektrische fietsen groentepakketten rond in de binnenstad, maar bezorgen dus ook aan huis. Af en toe verandert het afhaaladres en sommige afhaaladressen verdwijnen of er komen juist nieuwe plekken bij. Aangezien bijna al onze adressen privéadressen zijn, maken wij deze niet openbaar i.v.m. privacy. Als je wil weten of er een adres dichter bij je huidige afhaalpunt ligt, neem dan vooral contact met ons op. Proefabonnement Voor mensen die graag een pakket willen proberen bieden wij een proefperiode aan. Na deze periode kan je beslissen of je door wilt gaan of liever niet. Neem vooral contact op per mail om te kijken welk afhaaladres en welk pakket interessant is voor je. Cadeaupakketten online bestellen We hebben natuurlijk al lange tijd groenten- & fruitpakketten en een boerderijwinkel waar je terecht kunt voor losse boodschappen. Soms maken we ook pakketten op maat als we hiervoor een aanvraag binnen krijgen. Maar omdat we steeds vaker vragen krijgen van mensen die graag een los pakket willen bestellen, gaan we nu iets nieuws doen! Vanaf nu zijn er Horsterhof cadeaupakketten te verkrijgen. Leuk als cadeau, maar ook om jezelf mee te verwennen. Groene Rijders zal deze pakketten in de regio Arnhem en daaromheen bezorgen op dinsdag. Ophalen in onze boerderijwinkel mag uiteraard ook op woensdag, vrijdag of zaterdag. Proef de Horsterhof! Kijk op de website voor meer informatie| Eline 6

Crowdfunding voor nieuwbouw kantine Omdat het ontwikkelen van lange termijnplannen voor een plek als de Horsterhof heel erg kostbaar is proberen wij de financiering zo breed mogelijk op te zetten. Alleen met de bank zouden wij dit project niet voor elkaar krijgen, los van de bizarre rente die momenteel gevraagd wordt. Met verschillende opties proberen wij de financiering te sluiten: The Linen Project heeft al een mooie subsidie ter beschikking gesteld voor de bouw. Het geld dat zij ter beschikking stellen is in ruil voor het gebruik en opslag van een deel van de ruimte voor komende jaren. Het is een soort vooruitbetaalde huur. De inzet en de middelen die het linnenproject ter beschikking stelt vormen de basis van de realisatie van deze nieuwe bouwplannen. Daar zijn wij ontzettend blij mee. Met de opbrengst van de plantjesmarkt ondersteunen wij ieder jaar een project. Dit jaar hebben wij bedacht om de totale opbrengst van de plantjesmarkt ter beschikking te stellen voor de bouw. Zo draagt iedereen die op de plantjesmarkt iets koopt, ook meteen wat bij aan de toekomstige ruimte. Crowdfunding wordt ook dit jaar weer een mogelijkheid. Momenteel zijn wij bezig met het opzetten van een campagne. Komende maanden hopen wij hier nog een mooi bedrag mee op te halen. Binnenkort informeren wij via social media en de wekelijkse nieuwsbrieven over de mogelijkheid tot deelname. De bank is de minst charmante optie, maar wel een optie waar wij waarschijnlijk niet onderuit komen dit keer. Het resterende bedrag zullen we met de Triodos bank voor elkaar proberen te krijgen. | Matthias The Linen Project The Linen Project startte in 2018 met het onderzoek naar de economische levensvatbaarheid van kleinschalige, lokale vlasteelt en linnenproductie in Nederland. Dit doen we zowel machinaal als handmatig. Vanaf 2019 zijn we met de linenstewards te gast bij de Horsterhof voor het verbouwen van ons vlas. Met een groep van ongeveer dertig mensen verbinden we ons elk jaar aan de vlasteelt. We dragen met elkaar de verantwoordelijkheid en zorg over het gehele proces van zaadje tot eindproduct. Met de stewards doorlopen we alle stappen handmatig. Het bijzondere is dat bij de machinale verwerking dezelfde stappen nodig zijn, waardoor er de afgelopen jaren veel inzicht en kennis over het gewas opgedaan is. Eind vorig jaar stelde Lidewij Edelkoort een bedrag dat verbonden was aan de Cultuurfondsprijs, die ze in 2010 kreeg, ter beschikking aan the Linen Project. Samen met Matthias en Eline ontwikkelden we met architect Xander Arets een plan om met dit geld een uitbreiding op het achterhof mogelijk te maken. The linen stewards kunnen hier hun winterwerk doen maar de locatie kan ook gebruikt worden voor studiedagen, bijeenkomsten en natuurlijk als bedrijfskantine voor de medewerkers. (Zie ook ‘nieuwe plannen en ontwikkelingen’ en ‘crowdfunding’.) Ook dit jaar gaan we weer vlas verbouwen bij de Horsterhof. Als je zin hebt, kom langs als we op het veld zijn, dan vertellen we je nog veel meer over dit fantastische gewas! Meer informatie op www.thelinenproject.online of via instagram: @_thelinenproject de gemeente Duiven bij ons voor de deur 16ha sportcomplex wil bouwen voor de gemeente Westervoort? 7

PUURland Puurland ken je misschien al, je hebt er wel eens iets besteld of over gelezen in één van onze eerdere jaarlijkse nieuwsbrieven. In het kort: Puurland is een onderneming die lokale producten inkoopt en via een webshop aanbiedt aan de consument. Puurland richt zich vooral op maaltijdpakketten. Je bestelt een gerecht, geeft het aantal personen op en krijgt de ingrediënten inclusief recept thuisbezorgd. Ook is het mogelijk om losse producten te bestellen. In maart introduceerden we onze nieuwe huisstijl. PUURland heeft een nieuw jasje gekregen! Wij zijn trots op ons nieuwe logo! We hebben binnen het assortiment keuzes gemaakt voor nieuwe producten en leveranciers, en hebben besloten een aantal producten niet meer aan te bieden. Vanuit onze missie&visie kiezen we voor écht duurzaam en lokaal, waarbij kwaliteit en smaak voorop staan. Dit heeft geresulteerd in het assortiment zoals dit nu in op de webshop te vinden is. Daarnaast hebben we veel nieuwe recepten bedacht om het aanbod nog beter aan te laten sluiten op het seizoen. Ook het logistieke proces heeft een verandering doorgemaakt. Waar we voorheen naast Arnhem ook leverden in de Liemers en het hele buitengebied tot aan Doetinchem hebben we door het beperkte aantal afnemers in deze andere regio’s moeten besluiten hier te stoppen met bezorgen. De Horsterhof is hier als nieuw afhaalpunt voor in de plaats gekomen. De plek waar we ook de pakketten samenstellen. Maar we hebben het sinds begin van dit jaar aangedurfd om ook de brug naar Nijmegen over te gaan! Velocity verzorgt hier voor ons het duurzame fietstransport. Voor de regio Arnhem hebben we Kweekland (Dalweg 60) in Arnhem en de Horsterhof in Duiven als afhaalpunt. Voor Nijmegen zijn we in gesprek om ook hier een afhaalpunt te maken. Suggesties zijn altijd welkom, ook voor lokale leveranciers in die regio. Met een goed en eerlijk verhaal, een netwerk van mooie lokale leveranciers en een goed lopende organisatie staan we steeds sterker en completer klaar voor onze klanten. PUURland mag verder gaan groeien, en daar hebben we de hulp van creatief marketingbedrijf Culi Collective voor ingeschakeld. Met een missie die aansluit op die van PUURland, een bijdrage te leveren aan het hervormen van ons voedselsysteem, helpen ze ons om meer mensen te bereiken. Doe je mee? Bezoek onze website: www.puurland.nl | Matthias en Jeroen| info@puurland.nl | 06-23252395 wij op de Horsterhof slechts 50% van ons areaal betelen en de rest in rust is of permanente ruimte voor de natuur? (Hier krijg je als boer bijna niks voor.) Stage op de Horsterhof Mijn droom: een plek creëren waar ambacht, natuur, gemeenschap en lekker eten bij elkaar samen komen. Ik ben Lyke en ik zit in mijn tweede jaar van de opleiding biologische- (biodynamische) tuinbouw aan het Warmonderhof en ik loop nu stage op de Horsterhof. Mijn toekomstdroom is het opzetten van een (zorg)boerderij met een creatieve natuurcamping en een café waar we mensen kunnen begeleiden die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Op de camping worden er leuke en creatieve activiteiten gepland: van pottenbakken, naar een aanhaakochtend (samen haken of breien in het café) tot een wekelijkse meewerkdag op het land met aan het einde van de dag een gezamenlijke maaltijd. In de schuur komt een winkel met café waar je lekker koffie of thee kan drinken en eigen gebakken taart, brood en koek kunt eten. Voor iedereen op deze wereld is er geschikt werk te vinden en wij (mijn vriend Bob en ik) willen mensen daarbij graag helpen. Mijn dromen zijn groots en wat er van terecht gaat komen dat moet de toekomst ons zeggen, maar ik ga mij er zeker voor inzetten. | Lyke kweken? We experimenteren dit jaar met het zelf opkweken van paprika, aubergine en knolselderij. wij steeds meer plantgoed 8

Honing is bij(en)zaak We krijgen op de Horsterhof regelmatig de vraag: Verkopen jullie ook honing? Helaas moeten we onze klanten dan vaak teleurstellen. Honing is bij(en)zaak: bijzaak omdat de bijen er zijn om onze gewassen te bestuiven. Bijenzaak omdat honing de wintervoorraad van de bijen is. Wij willen op een zo natuurlijk mogelijke manier bijen houden. Pas als de bijen voldoende wintervoorraad hebben, oogsten we het overschot. Dat kan dus betekenen dat in een “slecht” jaar er niks voor ons overblijft en in een “goed” jaar tot wel 20 kg honing geoogst kan worden. In de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde (in februari jl.) over nephoning kwam het al even aan bod: wat moet een bijenvolk eigenlijk doen voor één potje honing? De bij bezoekt een bloem en zuigt daar nectar op. De bloemen kunnen tot wel meer dan drie km van de bijenkast af staan. De nectar wordt bewaard in de honingmaag. Dit is een apart gedeelte in het spijsverteringsstelsel van de bij. Als de bij tijdens de terugvlucht naar de kast energie nodig heeft, wordt door middel van het honingventiel een klein beetje nectar doorgelaten naar de midden darm. Hoe dichter de bloemen bij de kast staan, hoe meer nectar er overblijft in de honingmaag om honing van te maken. Eenmaal terug in de kast, braken de bijen de verzamelde nectar uit. Ze voegen enzymen toe aan de nectar en verdampen het watergehalte door met hun vleugels te wapperen. Dit proces verandert de nectar in een dikkere stroperige vloeistof: honing. Nectar bestaat voor ca. 80% uit water. De honing heeft nog maar een vochtgehalte van 20%. Door het lage vochtgehalte blijft de honing langer goed. De bijen slaan de honing op in de raat en verzegelen deze met een waslaagje. In de winter gebruikt het bijenvolk deze voorraad om zich warm te houden en in het vroege voorjaar als de koningin weer eitjes legt om de bijenlarven te voeden. Eén bij haalt in haar leven een halve theelepel honing: dat is de omvang van een rijstkorrel. Voor één potje honing van 500 gram bezoeken de bijen ca. zes miljoen bloemen en vliegen ze 40.000 km. Dat is 1x de aarde rond! De volgende keer dat je “echte” honing eet, bedenk dan welke bloemen de bijen allemaal bezocht hebben en hoeveel werk zij eraan gehad hebben om deze ene lepel te maken! Blijft dat de honing van de bijen van de Horsterhof heel erg lekker is! Linde met een kruidachtige ondertoon. Daar willen we onze klanten het liefst van laten meegenieten. Dus als we dit jaar een “goed” jaar hebben dan zullen we in het najaar een kleine oplage honing verkopen. Houd de nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie. | Ingrid wij boeren geen of nauwelijks vergoeding krijgen voor akkerranden, knotwilgen, bomen of bloemenweides? Dat is heel erg raar omdat alle boeren bij elkaar de grootste grondbezitters zijn en dit dus een makkelijke manier zou zijn om biodiversiteit te ontwikkelen. 9

Horsterhofse groente op de markt in Nijmegen In de vorige nieuwsbrief hebben we al verteld dat landbouwbedrijf Wasdom iedere zaterdag op de markt in Nijmegen groente van de Horsterhof verkoopt. We staan daar naast het Valkhofmuseum, met een breed aanbod biologische groente en fruit. We oogsten op donderdag bij tuinderij Gordons Spoor in Groesbeek en op vrijdag bij de Horsterhof. Wat we niet zelf kunnen oogsten, kopen we zo lokaal mogelijk in. Zo hebben we altijd appels en peren uit de Betuwe, de oesterzwammen van de Middelwaard uit Loo en diverse groente van telers uit de Achterhoek. Sinds dit jaar heb ik, Tos, het bedrijf als eenmanszaak doorgezet. Mijn twee compagnons zijn gestopt om zich te richten op een carrière buiten de tuinbouw. Een spannende, maar ook leuke stap voor mij! Naast dat ik zelf meer taken op me heb genomen, werkt een oud-klasgenoot, Sofie, van mij van de Warmonderhof nu mee. Maar om de taken af te kunnen wisselen, zoeken we nog iemand erbij. Dus als jij iemand bent of kent die enthousiast wordt van het verkopen van lokale biologische groente en het leuk vindt om de eindverantwoordelijkheid te dragen op de zaterdag, neem dan contact met ons op via info@wasdom.bio. En voor iedereen: kom een keer langs als je op zaterdagochtend in Nijmegen bent! | Tos Stichting de Horsterhof Stichting de Horsterhof is opgericht in 1993 met als doel het bevorderen van de biodynamische landbouw op boerderij de Horsterhof d.m.v. het verwerven van grond en opstallen en tevens het tegen een redelijke vergoeding verhuren van deze gronden en opstallen aan de boeren van de Horsterhof. Van de gronden die de boerderij momenteel gebruikt is ongeveer 6 hectare in eigendom van de Stichting. Op ruim 1,3 hectare daarvan is hypotheek verstrekt aan een particulier. Verder pacht de stichting nog ruim drie hectare van betrokken mensen die grond voor eigen rekening t.b.v. de St. Horsterhof hebben aangekocht. Zonder de stichting zou de boerderij eigenlijk niet zelfstandig kunnen bestaan omdat landbouwgrond erg duur is en de boeren deze ook niet zelf kunnen financieren. Qua rechtsvorm staat de stichting volledig los van het bedrijf de Horsterhof en heeft zij ook een eigen bestuur. Op welke wijze heeft de stichting Horsterhof haar gronden in het verleden dan kunnen verwerven? De stichting heeft haar gronden in het verleden aangekocht met zachte leningen en ook een hypothecaire lening van vrienden van de Horsterhof. Verder is er nog een Eigen Vermogen dat in de loop van de jaren is opgebouwd uit de exploitatie. Zowel het stichtingsbestuur als de huidige boeren Matthias en Eline hechten er aan dat de bestaande financiering van de Stichting ook in de toekomst gecontinueerd kan worden. Op die manier kan nl. niet alleen inhoud worden gegeven aan de doelstelling van de stichting maar ook aan de betrokkenheid van de boeren, vrienden en afnemers met de Horsterhof. Met de huidige exploitatie draait de stichting redelijk quitte maar voor herfinanciering van bestaande kredieten en nieuwe investeringen in de toekomst zullen we toch ook weer nieuwe gelden moeten aantrekken. Als je geïnteresseerd bent én de stichting met een financiële bijdrage wil ondersteunen dan kun je voor meer informatie daarover contact opnemen met het bestuur i.c. de penningmeester via: hcmcrum@gmail.com. |Het bestuur: voorzitter: Rini Storm secretaris: Gonneke Ronner penningmeester: Herman Crum 10

Horsterhof Horsterstraat 1 6921 AM Duiven 0316-262604 info@horsterhof.nl | Wij leveren wekelijkse fruittassen, tegelijk bezorgd met de groenten: - een kleine tas bevat ca 1,5 kg fruit en kost € 9,50 per tas. - een grote tas bevat ca 2 à 2,5 kg fruit en kost € 12,50 per tas. | www.horsterhof.nl De stichting is eigenaar van de grond en stelt deze tegen redelijke kosten ter beschikking aan de biologische landbouw. Door het verstrekken van een renteloze lening of door elke maand een extra bedrag bovenop uw abonnement te betalen kunt u bevorderen dat steeds meer grond blijvend voor de biologische landbouw wordt vrijgemaakt. Voor giften en leningen kunt u contact opnemen met de Stichting Horsterhof p/a Horsterstraat 1 in Duiven. Je basispakket groente, gevarieerd en seizoensgebonden, 95% zelf geteeld wordt op dinsdag geleverd op diverse afhaaladressen. Er zijn in totaal ca. 30 afhaaladressen in Arnhem, Huissen, Oosterbeek, Velp, Giesbeek, Doesburg, Zevenaar, Hoog-Keppel, Westervoort en ook op de boerderij kan je pakket afgehaald worden. Tevens kan er in Arnhem ook aan huis worden bezorgd door Groene Rijders. In de zomerperiode wordt elke week geleverd, in de winter verdubbelen we het pakket en krijg je 1x per 14 dagen grotere hoeveelheden groenten. Vanaf het moment dat de eerste verse bladgewassen uit de kas geoogst kunnen worden schakelen we weer over op het wekelijkse pakket. Combi pakket met 3 groenten en enkele stuks fruit voor € 10,50 per week dit is € 45,50 per maand. Klein pakket met 5 soorten groenten voor € 11,50 per week, dit is € 49,83 per maand. Middel pakket met 6 soorten groenten voor € 15,00 per week, dit is € 65,00 per maand. Groot pakket met 6 à 7 soorten groenten voor € 18,50 per week, dit is € 80,16 per maand Wekelijks een vers doosje eieren van zes stuks op je afhaaladres, naast je groenten en/of fruit voor € 3,60. De eieren zijn van onze eigen kippen. Betaling gaat via de maandelijkse automatische incasso rond de 20e van de maand. Je kan ook kiezen voor een jaarbetaling in januari om voor het gehele seizoen vooruit te betalen. Bij tussentijdse opzegging hanteren wij één maand opzegtermijn. Opzeggen kan alleen vóór het begin van een maand. Bijvoorbeeld: eind januari opzeggen is stoppen eind februari; opzeggen half juli is stoppen eind augustus. In de boerderijwinkel kun je op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op woensdag van 13.00 tot 17.00 terecht voor groenten, fruit, eieren, vlees, zuivel, brood en droogwaar. Tevens heb je dan de mogelijkheid om even rond te kijken bij de dieren, op het land en in de kassen. Het is ook mogelijk om door middel van een abonnement te komen zelfoogsten op de Horsterhof. Het zelfoogstseizoen begint in mei en eindigt in november. 11

ZELFOOGSTseizoen start in mei t/m november Wij verkopen bij ons op het erf op vrijdag 3 en zaterdag 4 mei een grote diversiteit aan zaadvaste biologisch opgekweekte planten. groenten bloemen kruiden peper- en tomatenplanten. Maar ook: zaden potgrond fruitbomen bessen enz. Veel voor in de moestuin! Er is koffie/thee, tijd voor het beantwoorden van vragen en ook wat te doen voor kids! Houd Facebook, Instagram, het weekbericht, en/of de website in de gaten voor het laatste nieuws! zaterdag 19 oktober 10.00-15.00 uur Wie vindt het leuk om ons mee te helpen met de financiering van een gebouw dat ruimte biedt aan een nieuwe kantine (inclusief toiletten en douche voor werknemers en stagiaires) en een soort van kenniscentrum voor de leden van The Linen Project? Zie ook bladzijde 7. 12

1 Online Touch

Index

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
Home


You need flash player to view this online publication