0

v o o r j a a r 2 0 2 3 1

Blz. 3. 4. 4. 5. 5. 6 7. 9. 9. 10. 11. Inhoud Voorwoord & terugblik Ontwikkelingen in de boerderijwinkel | Groenteabonnementen | Vakanties doorgeven | Proefabonnement Nieuwe horizon | In herinnering Anna van Oostwaard| Stichting de Horsterhof Agroforesty op de Horsterhof Een nieuwe bijenstal Horsterhof groente op de markt | Vrijwilliger op de Horsterhof | Een nieuw vlasseizoen met The Linen Project Rondom de Horsterhof Colofon Ontvang je het weekbericht nog niet? Stuur ons dan een mail om je aan te melden! 2

De vorige keer dat we een voorwoord voor onze nieuwsbrief schreven, is alweer een jaar geleden! Wat gaat de tijd toch snel! 2022 was een heet, droog jaar. Zo droog hebben we nog niet eerder meegemaakt, maar ondanks dat was het een productief jaar waarin de boerderij er weer een stukje op vooruit is gegaan. Wat denk je van onze prachtige kippenkar, die we samen gerealiseerd hebben met velen van jullie: winkelklanten, zelfoogsters en pakkettenklanten, maar ook nieuwe contacten die het een goed initiatief vonden en gewoon een donatie, lening of winkeltegoed gaven! We zijn erg dankbaar dat dit gelukt is en we nu elke dag mooie eieren kunnen rapen van onze kippen! Ook de aanplant van ons ‘voedselbos’ is in het jaar 2022 gerealiseerd. We hebben een mooie subsidie hiervoor kunnen ontvangen waardoor we veel sneller dan gedacht onze droom waar konden maken om de laatste twee weilanden om te toveren tot een mooi agroforestry systeem. Lees hier meer over op blz. 6. We zijn klaar met de graafwerkzaamheden voor onze poel. Nu kunnen we ons richten op de aanplant van deze poel. Ondanks dat er nog weinig planten zijn, wordt er al volop gebruikt gemaakt door veel verschillende dieren: hij zat helemaal vol met kikkervisjes, schaatsenrijders en andere watertorren. Maar ook de reiger, ijsvogel, eenden en andere vogels zwemmen en drinken daar. Mooi om te zien hoe elke dag een mannetjes- en vrouwtjeseend vanuit de sloot over het land lopen naar de poel om daar even te zwemmen waarna ze weer terug waggelen naar de sloot! En door het jaar heen gebeurt er natuurlijk nog véél meer. Mocht je het van dichtbij willen meemaken, kom dan gerust eens langs als de boerderijwinkel open is of bij een andere gelegenheid. Of gewoon doordeweeks als je in de buurt bent, ben je welkom om een rondje te lopen en de boerderij te bekijken. Maar op zondag zijn we gesloten! Verder willen we graag benadrukken hoe dankbaar en blij wij zijn met al onze klanten, onze stagiaires, onze vrijwilligers en alle anderen die betrokken zijn bij de Horsterhof! Met jullie is het een feestje om de boeren op de Horsterhof te kunnen zijn! Matthias Crum en Eline Wippert

Ontwikkelingen in de boerderijwinkel Voor al onze winkelklanten is het zeker duidelijk dat de boerderijwinkel zich gaandeweg ontwikkelt. Elke keer een stapje vooruit door eerst extra winkelruimte te maken op de voormalige deel en vervolgens de tussenwand eruit te halen. Hierdoor is een compleet nieuwe beleving in de winkel gecreëerd. Zo is er meer ruimte gekomen om rond te lopen en boodschappen te doen, maar kregen we ook een andere sfeer binnen de winkel doordat het één geheel geworden is. Zo komen we elke keer verder en wij genieten van deze vooruitgang. De afgelopen jaren hebben Eddy en Ciska de kar getrokken in de boerderijwinkel en hierin leuke stappen gezet. In deze nieuwsbrief kun je ook lezen dat zij een nieuwe weg inslaan en een eigen bedrijf willen beginnen. Dit is zeker een flinke stap vooruit voor hen en wij vinden het tof dat ze in het diepe gaan springen, net zoals wij dat ruim 12 jaar geleden zelf ook hebben gedaan. We wensen ze dan ook veel plezier en succes hierbij! Uiteraard gaat de winkel gewoon verder zoals iedereen gewend is! Wij blijven voor voldoende aanbod van eigen teelt zorgen. En we kijken er naar uit jullie zelf weer wat vaker persoonlijk in de winkel te mogen bedienen. Groenteabonnementen Wij hebben ongeveer 30 afhaaladressen voor de groentepakketten in de omgeving Arnhem, Velp, Westervoort, Huissen, Oosterbeek, Zevenaar, Rheden, Giesbeek, Doesburg, Hoog Keppel en op de Horsterhof zelf. Ook is het mogelijk om het pakket aan huis te laten bezorgen in het centrum van Arnhem. Dit doen de ‘Groene Rijders’ voor ons. Zij fietsen met elektrische bakfietsen de groentepakketten rond naar de afhaalpunten in Arnhem maar kunnen dus ook tegen extra betaling aan huis bezorgen. Af en toe verandert of verdwijnt er een afhaaladres of er komen juist nieuwe plekken bij. Aangezien bijna al onze adressen privéadressen zijn, maken wij deze niet openbaar i.v.m. de privacy. Als je wil weten of er een adres dichter bij je huidige afhaalpunt ligt, neem dan vooral contact met ons op. Nieuw via onze website: vakanties doorgeven Sinds kort is het mogelijk om door het jaar heen het pakket gedurende maximaal vier weken te pauzeren in verband met vakantie, dus niet alleen meer tijdens de zomervakantie. Iedereen kan zo vier willekeurige vakantieweken “opnemen”. De incasso loopt wel gewoon door en daardoor bouw je een tegoed op dat je in onze boerderijwinkel kunt besteden aan boodschappen. Denk daarbij aan groente, fruit, eieren, brood, zuivel, vlees en droogwaren. Hoe je je vakantieweken doorgeeft: ga naar www.horsterhof.nl  groentepakketten  groentepakket pauzeren. Vul hier je gegevens in en wij verwerken je vakantie. Zodra je je vakantie weken via de site hebt doorgegeven, ontvang je automatisch een bevestiging van de betreffende weken. Proefabonnement Als je wil uitproberen of een groenteabonnement iets voor je is, dan bieden wij je een proefmaand aan. Dit houdt in dat er vier pakketten geleverd worden en na deze maand kun je beslissen of je door wil gaan of liever niet. Neem vooral contact op per mail: info@horsterhof.nl om te kijken welk afhaaladres en welk pakket interessant voor je is. | Eline 4

Nieuwe horizon Dit jaar gaan wij ons laatste seizoen in als ondernemers in de boerderijwinkel op de Horsterhof. Het is altijd een sterke wens van ons geweest om op of nabij onze werkplek te kunnen wonen en de afstand tussen ons woonadres in Harfsen en de Horsterhof wordt ons na drie jaar toch echt teveel. Waar we aanvankelijk open stonden voor het idee om dichter bij de Horsterhof te gaan wonen (we waren destijds net in Harfsen komen wonen) moeten we bekennen dat we het inmiddels erg naar ons zin hebben in onze huidige woonomgeving. Daar komt ook bij dat wij allebei toe zijn aan iets nieuws: Ciska heeft in het afgelopen jaar haar passie voor bloemen ontdekt en wil zich hier verder in ontwikkelen. Ook mijn persoonlijke ontwikkeling en verdieping op het gebied van agroforestry en permacultuursystemen in de afgelopen jaren, leiden tot ambities buiten de Horsterhof. Wij gaan dit jaar dus op zoek naar een plek om dichter bij huis te gaan boeren. Deze zoektocht combineren we met ons werk op de Horsterhof. Jullie zullen Ciska en mijzelf dus gewoon nog in de boerderijwinkel of op het erf aantreffen. In goed overleg met Matthias en Eline dragen wij de exploitatie van de winkel in principe per 1 januari 2024 over. De winkel gaat uiteraard gewoon door en Matthias en Eline kijken er naar uit om dit weer op te pakken! | Hartelijke groet, Eddy Hutjes In herinnering - Anna van Oostwaard (1949-2023) Enige tijd geleden belde een zus van Anna van Oostwaard. Zij vertelde dat Anna, boerin en oprichter van de Horsterhof, korte tijd daarvoor onverwachts overleden was. Anna heeft vanaf 1982 met hart en ziel op de boerderij gewerkt en het bedrijf ontwikkeld naar biologisch-dynamische landbouw. Naast de akkerbouw hield Anna ook koeien voor de melk en had ze een passie voor zuivelverwerking, zo maakte ze zelf kwark en yoghurt. Ze verkocht de producten aan huis, maar ze begon ook als eerste in Nederland met een abonnementensysteem. Wij hebben ongeveer twee jaar met Anna samengewerkt en zijn dankbaar dat we in 2012 de Horsterhof van Anna mochten en konden overnemen en het bedrijf verder konden ontwikkelen. Anna woonde vanaf 2012 in West-Vlaanderen, waar ze een (startende) bd-boer begeleidde en zelf ook meewerkte bij het kaasmaken en oogsten. Ze was nog actief binnen de bd-vereniging en initiatiefnemer van de jaarlijkse zomerschool in Vlaanderen. | Matthias en Eline Stichting de Horsterhof Stichting de Horsterhof is opgericht in de jaren negentig van de vorige eeuw met als doel het bevorderen van de biologische landbouw d.m.v. het verwerven van grond en opstallen en tevens het tegen een redelijke vergoeding verhuren/verpachten van deze gronden en opstallen aan de boeren van boerderij de Horsterhof. De stichting is niet alleen eigenaar van de grond maar pacht ook van particulieren die grond voor dit doel hebben aangekocht of hypotheek hebben verstrekt. Zonder deze stichting zou de boerderij niet zelfstandig kunnen bestaan omdat landbouwgrond erg duur is en de boeren deze ook niet zelf kunnen financieren. Qua rechtsvorm staat de stichting volledig los van het bedrijf de Horsterhof en heeft zij ook een eigen bestuur. 5

Op welke wijze heeft de stichting Horsterhof de gronden in het verleden dan kunnen financieren? De stichting financiert de eigen gronden op dit moment door enerzijds een lening verstrekt door een private investeerder en mede door zachte leningen die in het verleden verstrekt zijn door vrienden van de Horsterhof en anderzijds door een gedeelte Eigen Vermogen dat in de loop van de jaren is opgebouwd uit de exploitatie. Zowel het stichtingsbestuur als de eigenaren Matthias en Eline hechten er aan dat de financiering van de stichting door vrienden ook in de toekomst gecontinueerd wordt omdat ook op die manier aan de betrokkenheid tussen vrienden/afnemers enerzijds en de benodigde kostbare biologische landbouwgrond anderzijds inhoud kan worden gegeven. Plannen De bestaande kassen op het erf zijn binnenkort aan vervanging toe en de stichting zou daar ook een bijdrage aan kunnen leveren. Met de huidige exploitatie draait de stichting redelijk quitte maar voor dergelijke nieuwe investeringen moeten dan ook weer nieuwe gelden worden aangetrokken. Zodra daarover meer bekend is komen wij er op terug. Geïnteresseerden kunnen daarvoor ook alvast contact opnemen met de penningmeester van het bestuur via: hcmcrum@gmail.com. | namens het bestuur: Rini Storm voorzitter, Gonneke Ronner secretaris, Herman Crum penningmeester Agroforestry op de Horsterhof Zoals jullie in vorige nieuwsbrieven hebben kunnen lezen, zijn we bezig een aantal percelen aan te planten met fruit – en notenbomen, maar ook met bessen en andere struiken. Dit wordt Agroforestry genoemd, wat binnen de biologische landbouw tegenwoordig een veelgebruikte term is. Kort gezegd: ‘een landbouwsysteem waarbij de teelt van meerjarigen (o.a. bomen) gecombineerd wordt met telen van één of meerjarige landbouwgewassen’. In ons geval wordt de groenteteelt gecombineerd met veel verschillende eetbare meerjarige gewassen (lees verder om achter alle soorten te komen!). Afgelopen najaar/winter is het gelukt om alle bomen en struiken te kunnen planten. Supertrots zijn wij dat we nu alle drie de weilanden omgevormd hebben tot een mooi agroforestry systeem. De struiken en bomen zijn goed aangeslagen en het is leuk om te zien dat door deze aanplant de voormalige weilanden veel meer betrokken worden bij de tuin en de boerderij in zijn geheel. Wij hebben gekozen voor een rijenteelt systeem, waarbij in de rij op meerdere niveaus voedsel wordt geproduceerd. Hierbij baseren we ons op de zeven lagen van een bosrand uit de permacultuur: grote bomen, kleine bomen, struiken, klimplanten, de kruidlaag, bodembedekkers en wortelgewassen. 6

Dit is eigenlijk een nabootsing van een bosrand. Uiteraard is een rijensysteem ook makkelijker met onderhoud, oogsten van producten en beregening. Doordat de ‘bosranden’ aan de noord-, oost- en westzijde de akkers omsluiten, vormen zij een buffer tegen wind en kou en wordt zo warme lucht en zon ‘gevangen’. Hiermee ontstaat een gunstig microklimaat voor de groenteteelt. Ook heeft een volwassen systeem een positief effect op de waterhuishouding doordat regenwater beter wordt opgevangen, vastgehouden en beschikbaar wordt gemaakt voor alle gewassen. In het ontwerp ligt de nadruk op fruit en noten omdat deze producten goed aansluiten op onze huidige bedrijfsvoering. Op den duur zou het leuk zijn om alle fruittassen van eigen fruit te kunnen voorzien en ook in de boerderijwinkel een breder aanbod van eigen fruit aan te kunnen bieden. Tussen de eetbare gewassen hebben wij ook stikstofbindende planten geplant, die niet alleen stikstof binden, maar dat ook vrij maken voor opname door de producerende gewassen. Alles is zo aangeplant dat onze mobiele kippenkar er tussendoor kan zodat de kippen hier vrij rond kunnen lopen en niet alleen helpen met de bemesting, maar ook met het bestrijden van plaaginsecten. We hebben geplant: walnoten, hazelaar, Japanse dwergkwee, kornoelje kers, mispel, dwergkers, pruim, kweepeer, kaki, zoete kers, appel, peer, nashipeer, Chinese toonboon en erwtenstruik. En qua bessen zijn er geplant: zwarte vlierbes, meidoorn, zwarte bes, framboos, boysenbes, taybes, loganbes, saskatoonbes. En verder zijn er stikstof bindende planten geplant zoals olijfwilg, goumi bes, zilverbes, struikklaver, mahoniestruik, zwarte els en valse christusdoorn. | Eline Een nieuwe bijenstal Sinds ongeveer drie jaar ben ik imker op de Horsterhof. Onlangs werd mij werd gevraagd om wat over de bijen te schrijven voor deze nieuwsbrief. Er is zoveel interessants te vertellen over bijen dus ik was meteen enthousiast! Op de Horsterhof staan op dit moment drie bijenvolken en er is een nieuwe bijenstal in aanbouw! Het verhuizen van de bijen naar een nieuwe stal gaat niet zomaar. Bijen oriënteren zich namelijk op hun eigen kast. Als je deze minder dan hun eigen actieradius verplaatst vliegen ze terug naar de oorspronkelijke plaats van de kast. Ze kunnen daarom ook tijdelijk (voor drie weken) verhuizen naar een plek ongeveer vijf km buiten de Horsterhof. Vervolgens kunnen ze terug naar de nieuwe stal. 7 Westervoort Duiven

Bij mooi weer en later in het voorjaar kan een honingbij echter tot wel vijf km van de kast haar honing en stuifmeel halen. Op het moment dat het volk buiten deze maximale actieradius verplaatst wordt, zullen de bijen zich opnieuw oriënteren en is de kans dat ze terugvliegen naar de oude plek heel klein. Waarom drie weken? Waarom vijf km? Een bijenvolk bestaat uit één koningin, vele duizenden vrouwtjes bijen (werksters) en vanaf april tot september enkele honderden mannetjes bijen (darren). In de winter zitten er ca. 5000 – 10000 werksters in de kast. In de herfst legt de koningin steeds minder eitjes, totdat ze in november, december helemaal stopt met leggen. De darren zijn in september al de kast uitgejaagd. Hun taak, het bevruchten van nieuwe jonge koninginnen, zit er dan op en ze zijn niet langer van nut voor het volk. De zogenaamde winterbijen leven ca. zes maanden. Genoeg om de koningin en volk met voedselvoorraad de winter door te loodsen. Een werkster die tijdens het haalseizoen geboren wordt leeft slechts zes weken. De reden is dat zij veel harder “slijt”. De eerste drie weken van haar leven zijn haar taken: het voeden van de larven, het poetsen van de raten, het maken van bijenraat. Na drie weken wordt ze “gepromoveerd” tot haalbij en komt ze voor eerst buiten. Zo gauw ze buiten is draait ze zich om, om vervolgens een tijdje met de kop naar de kast gericht voor het volk rond te vliegen. Die kringetjes worden vervolgens steeds groter. Dit verklaart dus waarom de kast drie weken naar een andere plek moet. De actieradius van een haalbij hangt van veel dingen af. Het belangrijkste zijn het weer en de afstand tot bloeiende planten (dracht) met nectar en stuifmeel. Vroeg in het (lente)seizoen is het vaak nog koud en heeft een bij veel energie nodig om te vliegen. Het zal dus stuifmeel en nectar zoeken zo dicht mogelijk bij de kast. Na in de winter op de wintertros gezeten te hebben, komen de werksters naar buiten bij zonnig, windstil weer boven de 12 graden Celsius. Als je op zo een dag achter de bijenkast staat en een blik werpt op de vliegplank zie je een aantal bijen direct naar binnen vliegen. Zij hebben water of nectar bij zich. Een aantal bijen zie je eerst landen. Als zij stuifmeelklompjes aan hun achterpoten hebben is dit een goed teken! De koningin is de winter goed doorgekomen en is aan de leg. Aan de kleur van de stuifmeelklompjes kan je herkennen van welke plant of boom het af komt. Dikke felgele brokken van een wilg, oranje geel is van de krokus, rood van de paardenbloem. Stuifmeel vroeg in het jaar is heel belangrijk voor het volk om goed en gezond te groeien. Bij de Horsterhof is het streven om op een zo natuurlijke mogelijke manier bijen te houden. De bijen zijn er vooral voor het bestuiven van gewassen en niet voor maximale honingopbrengst. Dat is ook een van de redenen dat er geen honing van eigen bijen verkocht wordt. We oogsten maar een kleine hoeveelheid en proberen zoveel mogelijk honing in het volk te laten. Op deze manier kan het zelf de winter doorkomen, zonder bij te voeren met suikerwater. Ook proberen we het bijenvolk zo min mogelijk te verstoren door niet te vaak in de kast te kijken. Hiervoor komt er binnenkort een mooie nieuwe kast met plexiglas kijkraampjes. Op die manier hoeven we niet de kast te openen en kunnen toch beoordelen hoe het met het volk gaat. | Ingrid Vermeulen Onze website is vernieuwd! www.horsterhof.nl 8

Horsterhof groente op de markt in Nijmegen De groente van de Horsterhof is niet alleen in de boerderijwinkel en de groentepakketten te krijgen, ze zijn ook te koop op de zaterdagmarkt in Nijmegen. Vlak naast het Valkhofmuseum staan wij met een breed aanbod biologische groente en fruit. Wij willen onze klanten een zo vers en lokaal mogelijk aanbod bieden. Daarom hebben we met twee bedrijven de afspraak dat we daar zelf kunnen oogsten. Dat is een aantal jaren geleden begonnen met het op vrijdag oogsten bij de Horsterhof van wat er op dat moment beschikbaar is. Eenzelfde afspraak hebben we sinds anderhalf jaar met Tuinderij Gordons Spoor in Groesbeek. Zij telen op een andere grondsoort, waardoor we weer net andere groenten kunnen oogsten. Wat we niet zelf kunnen oogsten, proberen we zo lokaal mogelijk in te kopen. Zo hebben we bijvoorbeeld altijd oesterzwammen van het landbouwbedrijf Middelwaard uit Loo, appels en peren kopen we via een teler in de Betuwe in en via Distreko vinden allerlei groenten van telers uit de Achterhoek hun weg naar onze kraam. Kom een keer langs als je op zaterdagochtend in Nijmegen bent! | Roosmarijn, Pelle en Tos van VOF Wasdom Vrijwilliger op de Horsterhof Ik heet Tina en doe sinds drie jaar vrijwilligerswerk op de Horsterhof. Waarom doe ik dat? Ik hou heel erg van de natuur en vind het belangrijk dat voedsel uit de regio komt. Eten wat het seizoen brengt spreek me aan en voor groenten is de Horsterhof ideaal. De kassen zijn nu weer gevuld met groenten zoals snijbiet, koolrabi, venkel. Altijd fijn om te zien hoe hard de groenten groeien. Buiten de kassen is het mooi te zien hoe de verschillen kruiden uit de aarde ontkiemen, bijvoorbeeld munt en salie. Ik word helemaal blij als ik alles zie bloeien en groeien. Over een paar weken staat het hele land weer vol met groenten, kruiden en eetbare bloemen. Iedereen kan dan weer genieten van al die fantastische kleuren en insecten die goed bezig zijn. | Groetjes, Tina Een nieuw vlasseizoen met The Linen Project The Linen Project gaat dit jaar een zesde vlasseizoen in. Het is de derde keer dat we ons thuis vinden op de Horsterhof, al sinds 2019 één van de locaties waar onderzocht wordt hoe kleinschalige vlasteelt en linnenproductie in Nederland geheractiveerd kan worden. Een groep van ‘linen stewards’ is ieder seizoen samen verantwoordelijk voor het zaaien, wieden, plukken, roten (=het blootstellen aan water) en verwerken. Ook dit jaar, met de start van het seizoen op de honderdste dag van het jaar, zal een groep van 14 stewards regelmatig te vinden zijn op het veld, waar we elkaar treffen en plezier beleven aan het werken op het land en het met elkaar ervaringen delen. In de groep stewards wordt samengewerkt en ontstaan initiatieven, zoals het verwerken en toepassen van de vlasvezel in de eigen creatieve praktijk: vlas spinnen, weven of experimenten met de vezel zoals bijvoorbeeld in vlaspapier. Hierbij wordt door een aantal stewards ook de verbinding met de culturele achtergrond van vlasteelt en vlasverwerking onderzocht. 9

Het najaar en de winter zijn van oudsher verwerkingsmaanden voor het vlas. In 2022 hebben de stewards in deze periode hard gewerkt aan handmatige verwerking van de oogst: repelen, braken, zwingelen, hekelen. Intensief, maar ook een kans de plant en de vezel echt te leren kennen en de kwaliteit van het seizoen goed te kunnen beoordelen. In 2022 bereikte The Linen Project een mijlpaal. Van een eerdere oogst werden stoffen geweven nadat dit verwerkt was in Zeeland en tot draden gesponnen in Polen in de weverij van Enschede Textielstad. Eén van de informatie bijeenkomsten om mensen te interesseren voor de kavels stof vond plaats op de Horsterhof die daarvoor een inspirerende en fijne locatie is. Ook tijdens de velddagen is de Horsterhof een perfecte plek voor de stewards om elkaar bij te praten, kennis te delen en deze weer door te geven aan anderen. | Marieke van Mieghem en JP Scheen | www.thelinenproject.online Rondom de Horsterhof Begin 2021 zijn we als groep inwoners uit Duiven en Loo een burgerinitiatief gestart. We willen het gebied tussen Duiven en Westervoort (dus waar de Horsterhof binnen valt) groen houden en inzetten voor regeneratieve landbouw. Landbouw waarbij de natuur en natuurlijke processen worden hersteld in plaats van uitgeput. We zien daarbij kansen om water meer de ruimte te geven en waterlopen natuurvriendelijk te maken. We willen een groot deel als gemeenschaps-voedselbos inrichten, zien kansen voor het telen van biobased materialen voor de bouw, maar ook plekken waar wordt gewoond, gewerkt en mensen elkaar ontmoeten. We zijn als groep al regelmatig op de Horsterhof langs geweest om aan beleidsmakers van gemeente en provincie maar ook andere professionals en studenten van Larenstein te laten zien wat het ideale eindbeeld is van het gebied. Van grondeigenaren tot omwonenden en overheden is iedereen het erover eens dat dit een waardevol groen tussengebied is en er gewaakt moet worden dat het niet opgeslokt wordt door het uitdijende industrieterrein, of dat er een woonwijk uit de grond gestampt gaat worden. Dat wordt ook duidelijk verwoord in het rapport “Ruimtelijke verkenning tussengebied Duiven Westervoort” van Strootman Landschapsarchitecten*. Het maken van dit rapport is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Rijk van ongeveer € 55.000 euro. Het tussengebied staat in verbinding met de Veluwe en kan een ecologisch corridor van Nederrijn tot IJssel worden. De vraag die nu voor ligt en door alle gebiedspartijen breed gedragen wordt is “hoe geven we kwaliteit aan dit gebied, zodat dit een blijvend groengebied kan zijn”. De ideeën die door het burgerinitiatief zijn geschetst geven daar invulling aan met een mooi eindplaatje, maar dit moet van onderop samen met huidige grondeigenaren en agrariërs opgebouwd worden. Die samenwerking loopt nu, dankzij vele gesprekken en bijeenkomsten met alle grondeigenaren en agrariërs. De gemeenteraad van Westervoort heeft positief besloten om hier verder op voort te bouwen en te werken aan een Koersdocument. De gemeenteraad van Duiven is kritischer en besluit hierover eind april 2023. Wanneer de gemeenten Duiven en Westervoort beide positief hebben besloten over het vervolg kunnen actief met alle gebiedspartijen de eerste stappen worden gezet. Het rapport geeft daar de nodige aangrijpingspunten voor. Het burgerinitiatief gaat momenteel door onder de naam Stichting de Mooie Gronden. De stichting is de aanjager en verbindende partij tussen overheid en grondgebruikers om ervoor te zorgen dat aan dit tussengebied de kwaliteit wordt gegeven die het verdient. |Merlijn de Jonghe en Femke de Groot leden van het burgerinitiatief 10

Horsterhof Horsterstraat 1 6921 AM Duiven 0316-262604 info@horsterhof.nl | per week, dit is € 49,83 per maand. Middel pakket met 6 soorten groenten voor € 15,00 per week, dit is € 65,00 per maand. Groot pakket met 6 à 7 soorten groenten voor € 18,50 per week, dit is € 80,16 per maand. | www.horsterhof.nl De stichting is eigenaar van de grond en stelt deze tegen redelijke kosten ter beschikking aan de biologische landbouw. Door het verstrekken van een renteloze lening of door elke maand een extra bedrag bovenop uw abonnement te betalen kunt u bevorderen dat steeds meer grond blijvend voor de biologische landbouw wordt vrijgemaakt. Voor giften en leningen kunt u contact opnemen met de Stichting Horsterhof p/a Horsterstraat 1 in Duiven. Je basispakket groente, gevarieerd en seizoensgebonden, 95% zelf geteeld wordt op dinsdag geleverd op diverse afhaaladressen. Er zijn in totaal ca. 30 afhaaladressen in Arnhem, Huissen, Oosterbeek, Velp, Giesbeek, Doesburg, Zevenaar, Hoog-Keppel, Westervoort en ook op de boerderij kan je pakket afgehaald worden. Tevens kan er in Arnhem ook aan huis worden bezorgd door Groene Rijders. In de zomerperiode wordt elke week geleverd, in de winter verdubbelen we het pakket en krijg je 1x per 14 dagen grotere hoeveelheden groenten. Vanaf het moment dat de eerste verse bladgewassen uit de kas geoogst kunnen worden schakelen we weer over op het wekelijkse pakket. Combi pakket met 3 groenten en enkele stuks fruit voor € 10,50 per week dit is € 45,50 per maand. Klein pakket met 5 soorten groenten voor € 11,50 Wij leveren wekelijkse fruittassen, tegelijk bezorgd met de groenten: - een kleine tas bevat ca 1,5 kg fruit en kost € 9,50 per tas. - een grote tas bevat ca 2 à 2,5 kg fruit en kost € 12,50 per tas. Wekelijks een vers doosje eieren van zes stuks op je afhaaladres, naast je groenten en/of fruit voor € 3,60. De eieren zijn van onze eigen kippen. Betaling gaat via de maandelijkse automatische incasso rond de 20e van de maand. Je kan ook kiezen voor een jaarbetaling in januari om voor het gehele seizoen vooruit te betalen. Bij tussentijdse opzegging hanteren wij één maand opzegtermijn. Opzeggen kan alleen vóór het begin van een maand. Bijvoorbeeld: eind januari opzeggen is stoppen eind februari; opzeggen half juli is stoppen eind augustus. In de boerderijwinkel kun je op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op woensdag van 13.00 tot 17.00 terecht voor groenten, fruit, eieren, vlees, zuivel, brood en droogwaar. Tevens heb je dan de mogelijkheid om even rond te kijken bij de dieren, op het land en in de kassen. Het is ook mogelijk om door middel van een abonnement te komen zelfoogsten op de Horsterhof. Het zelfoogstseizoen begint in mei en eindigt in november. 11

Plantjesmarkt: vrijdag 5 & zaterdag 6 mei 10.00-16.00 uur Herfstmarkt zaterdag 21 oktober 10.00-15.00 uur Oliebollen bakspektakel zondag 31 december 11.00-16.00 uur Houd Facebook, Instagram, het weekbericht, en/of de website in de gaten voor het laatste nieuws! Ben je enthousiast over de Horsterhof, je groentepakket, het zelfoogsten of de boerderijwinkel? Vertel het dan ook aan anderen! Wij willen graag nog wat verder groeien en misschien kan jij ons daarbij zo helpen? 12

1 Online Touch

Index

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
Home


You need flash player to view this online publication