0

Eetbare planten 2023

1 Eetbare planten 2023 Naam Byzonderheid Omschrijving/toepassing bloeitijd hoogte standplaats Aardbei doordrager wit Aardbei doorbloeier. Al tijdens de pluk gaan ze weer opnieuw bloeien en aardbeien vormen. Geen grote hoeveelheden, maar de oogst kan doorlopen tot eind september. Aardbeienmunt Kleine compact groeiende munt geschikt voor potten Aardbeienmunt wordt vooral gebruikt om desserts te verfijnen of om cocktails, limonades en water op smaak te brengen. Als de blaadjes gedroogd worden smaken ze een beetje naar chocolade met kersen. ABC kruid of champagneblad Een meestal éénjarige plant, die niet of nauwelijks winterhard is. Afrikaantje Tagetes Het blad geeft een lekkere groene smaak (als in sla) met in de verte iets pittigs, of een ‘prikkeltje’. Je kunt de blaadjes rauw eten of stoven. 6-7 30 cm Afbeelding € 1.50 6-7 15-20 cm € 2.50 6-7 15-20 cm € 2.50 Afrikaantjes Elke bloem heeft 6 tot 8 prachtige, twee-kleurige bloem-blaadjes, in een mooie ‘Hartjes’-vorm, die er makkelijk afgehaald kunnen worden, voor heel veel fijne garneringen op o.a. salades, toetjes, tartelettes en ijs! Basilicum Paars Ocimum basilicum Zeer decoratief met opvallend paarse bladeren Een uniek aroma met een frisse kruidige geur. De bladeren lenen zich goed voor vinaigrettes en salades. Heerlijk in pasta gerechten, aziatische wokgerechten, salades of bij hummus Bergamotplant Monarda Gardenview Snijbloem, geurend, bijen aantrekkend, aromatisch Een kruidachtig, geurende plant. Uit de bladeren kan geurende en geneeskrachtige olie worden gehaald. De bladeren zijn ook eetbaar. 5-9 30-100 cm 6-7 15-20 cm € 2.00 € 2.00 7-10 Tot 120 cm € 2.50

2 Eetbare planten 2023 Bergmunt Pycanthemum muticum Bieslook Pijpkruid Verwant aan ui, prei, knoflook Goed winterhard Kruising tussen de Mentha en de Monarda De bladeren en de bloemknoppen kunnen worden gebruikt in soepen. Maar ook voor een heerlijke muntthee 7-9 70 cm € 2.50 Bevorderende werking op eetlust en spijsvertering evenals vochtafdrijvende werking. Gebruik vooral de jonge bladen en dunne stengels. Ook de bloemen kunnen worden gegeten. Deze zijn geschikt als garnering van gerechten. Bieslook Chinese Knoflookbieslook Winterhard, blaadjes te oogsten tot diep in de herfst. Ze lijkt wel wat op de ‘gewone’ bieslook, maar deze soort is groter, grover en heeft platte blaadjes. Lekker in salades en onmisbaar in een goede knoflooksaus. Bonenkruid Satureja hortensis Bladverliezend in de winter. Een vrij onbekende kruidsoort. Meerjarige is enigszins bitter. De eenjarige soort zoeter. In de Nederlandse keuken wordt het in combinatie met doperwten en tuinbonen toegepast tegen darmgassen. Ook wordt het veel gebruikt in de productie van huidverzorging. Borage (Bernagie) Komkommerplant Een éénjarig kruid die zichzelf uitzaaid. Bevat een hoog gehalte aan vitamines. Wordt gewaardeerd als onderdeel van salades en andere zomerse gerechten. Heeft een komkommerachtige smaak. Er wordt ook zaadolie van gemaakt welke goed tegen eczeem helpt. Bosaardbei Een wilde tegenhanger van de cultuuraardbei, heeft graag een vochtige bodem. De vruchten zijn eigenlijk schijn vruchten, verspreiden een zoetige geur. Ze zijn eetbaar, maar kleiner dan die van de cultuuraardbei. Geschikt voor vruchtensalades en -dranken, siroop en jam. 5-9 45 cm 6-7 30-50 cm € 2.00 € 2.00 6-9 45 cm € 2.00 5-9 45-90 cm € 2.50 5-9 15 cm € 2.00

3 Eetbare planten 2023 Citroenmelisse Melissa Officinalis Heeft een gekarteld naar citroen geurend eirond blad Het blad wordt vers gebruikt in salades, sauzen, en vis en kipgerechten. De bladeren geven smaak aan oliën, azijn. Thee (melissenthee) is kalmerend en opwekkend. Daslook Bestempeld als onkruid, maar biedt meer. Daslook is een plant uit de lookfamilie. De intense smaak is zeer geschikt voor het op smaak maken van gerechten. Bijv. soepen, salades, risotto, etc. Druif Besvrucht van de wijnrank. De meeste druiven komen uit landen met een mediterraan klimaat. Toepassing is fruit, basis voor wijn, druivensap of sterke drank, stroop en olie. Productie rozijnen en krenten. Hysop Plant die meer aandacht verdient. Stelen bloemen en blaadjes kunnen worden gebruikt in soepen, salades, en peulvrucht gerechten en kruidenboter. Past goed bij ragouts. Kaneelbasilicum Een Mexicaanse soort. Kan slecht tegen kou. Deze plant heeft een sterk kaneel aroma, natuurlijk met behoud van de unieke basilicum smaak.Het is heerlijk in zowel zoete als hartige gerechten. Kiwibes Klimplant voor de pergola of langs een muur. Na 4 jaar vruchten. Zelfbestuivend Knoflook Allium sativum Een echte smaakmaker, wordt door teentjes vermeerderd. Een leuke vrucht die in de herfst verschijnt. Smaakt als een kiwi, maar de vorm heeft van een druif. Leuk in een fruitsalade. 6-8 60-75 cm € 2.50 4-7 20-40 cm € 1.50 9-10 diverse cm € 5.00 7-9 50 cm € 3.00 7-9 30-40 cm € 2.00 5-6 bloei Tot 200 cm € 5.00 Planten hebben weinig verzorging nodig. Knoflook heeft een hoge voedingswaarde, is weerstand verhogend en helpt bi het verminderen van allergische reacties.j 5-9 45-60 cm € 2.50

4 Eetbare planten 2023 Korenbloem “Mauve Ball’ Een korenbloem met een niet alledaagse kleur De bloemen zijn eetbaar en zien er erg decoratief uit in salades. Neem de kleine bloemen. Voor korenbloemthee kunt u de bloesems drogen of vers gebruiken. Lavendel ‘Grosso’ Paars bloeiend Breed spreidend en fors. Vaste plant wordt in Frankrijk veel gebruikt voor lavendelolie. Bladeren vers en gedroogd in salades, bloemen geschikt voor zoete gerechten. Stoofschotels en soepen. Matig gebruiken anders te overheersend. Verwijderen voor serveren. Maggiplant, Lavas Levisticum officinale Marjolein of Majoraan Origanum majoranum Marokkaanse munt Mentha spicata ‘Moroccan” Oost-Indische Kers Komt oorspronkelijk uit Peru. Een kruipende plant. Ook wel ‘Nana’ genoemd. Groen diep ingesneden blad. Lichtgele schermbloemen Een kruidachtige plant die winterhard is. Hij verspreid een geur die doet denken aan het maggi aroma. Smaakmaker in soepen en sauzen, ook gedroogd. De gedroogde wortel is geschikt om thee van te maken. lipbloemige Heeft een intens aroma, en doet aan oregano denken. Wordt gebruikt bij het maken van worsten. Uitstekend bij witte bonen, tomatensaus, aardappelgerechten, zuurkool, vlees, wild en gevogelte. Een bekende muntsoort die in de winkel en restaurant wordt geserveerd als thee. Te oogsten van maart t/m oktober. Groeit breeduit op alle grondsoorten De naam ‘Kersdankt hij aan de smaak en de geur van het blad. Lijkt op waterkers en sterrenkers. Het is een natuurlijk antibioticum Veel vitamine C. Blad, bloem en zaden zijn eetbaar. Peterselie Platte Tweejarig kruid. Een geliefd keukenkruid. Deze soort wordt meestal gebruikt als garnering bij soepen, salades, aardappel- en vleesgerechten. 5-9 75-100 cm € 2.00 7-8 40-50 cm € 2.00 7-8 100-200 cm 5-9 60 cm € 1.50 4-10 45 cm € 2.50 6-8 25 cm € 2.00 5-9 45-90 cm € 1.50

5 Eetbare planten 2023 Pompoen Cucurbita Lange ranken met zware bladeren. In september/oktober zijn de pompoenen rijp om te oogsten. Ze kunnen in allerlei gerechten worden gebruikt zoals de bekende pompoenensoep. Pompoen (flessen) Cucurbita moschata Als de bekende pompoen lange ranken met zware bladeren. Geeft crème kleurige vruchten met een zachte smaak, waarvan het vruchtvlees in veel gerechten goed te verwerken is. 9-10 30-40 cm € 1.50 9-10 30-40 cm € 1.50 Salie Salvia officinalis Vaste plant uit de lipbloemige familie Bekend om de geneeskrachtige werking. Wordt ook in tandpasta’s verwerkt. Sterke saliethee wordt gebruikt om te gorgelen. Verminderd de melkproductie bij borstvoeding. In de keuken warm, kruidig,bitter Tijm Thymus vulgaris Zacht-roze bloemetjes, groen blad. Dit is het bekende keukenkruid Tijm, dat zich thuis voelt op een zonnig, niet te nat plekje in de tuin. Helaas niet volledig winterhard. Tijm: Citroentijm Thymus citriodorus Vaste plant. Een kruising tussen twee soorten. De bloemen bevatten nectar met een extreem hoog suikergehalte. Vooral de kleine blaadjes en takjes hebben de meeste smaak en zijn geschikt voor in de mediterrane keuken. Tomaat ‘Moneymaker’ Gewild ras Mooie ronde tomaten. Grote opbrengst. Smaakt goed in frisse salade of om verse tomatensoep van te maken. 6-9 40-80 cm € 2.50 6-7 15-20 cm € 2.00 6-7 10-15 cm € 2.00 8-9 Tot 180 cm € 1.50 Venkel Foeniculum vulgare Een naar anijs smakende plant. De draadvormige bladeren worden als kruid en de zaden als specerij gebruikt. De knol als groente. Bij bladvenkel ontbreekt de knol. Venkelzaad wordt ook als thee gebruikt. 4-8 Tot 15 cm € 1.50

6 Eetbare planten 2023 Vijg ficus ‘Brown Turkey’ Bekend als het beste Vijg ras. In de winter afdekken met humus turf of jute aan de voet. Deze vijg geeft middelgrote vruchten met donkerrood vruchtvlees. 9-10 Tot 400 cm € 2.50 Viooltje Eetbaar en decoratief Alle kleine driekleurige viooltjes zijn eetbaar en vormen een prachtige decoratie aan salades of desserts. 5-10 Tot 30 cm € 2.50 De in de catalogus genoemde prijzen zijn ‘vanaf’. De kleur van de etiketten geven de prijs aan.

1 Online Touch

Index

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
Home


You need flash player to view this online publication