0

Magazine voor levensgenieters! CHAMPAGNE BEGIN BRUISEND! MAX RESERVA EINDEJAARSAANBIEDING! BODEGAS SALENTEIN LAURENT MIQUEL Nummer 6 | 2018 Extra dik Kerst nummer! EN NOG VEEL MEER! INCLUSIEF: KERSTMENU TIPS EN HEERLIJKE DESSERTWIJNEN!

IN DIT MAGAZINE 04 AYALA CHAMPAGNE Begin bruisend! 06 FARINA Heerlijk wit en rood uit Veneto 07 FEMAR De sferen van ‘La Bella Italia’ 08 WEINGUT STEININGER Grüner Veltliner volgens Steininger 10 ERRAZURIZ Dé Eindejaarsaanbieding! 12 BORDEAUX EN BOURGOGNE Ontdek Dourthe en Domaine Chanson 14 OGIER Wit en rood van het befaamde Rhônehuis 16 KERSTMENU Hulp bij keuzestress! 18 LANGLOIS-CHATEAU Crémant uit de Loire 19 MARCHESI DI BAROLO Authentiek Italië Aanbiedingen gelden van 19 november t/m 31 december 2018, zolang de voorraad strekt. Onder voorbehoud van prijswijzigingen en/of drukfouten. Geen 18, geen alcohol 20 YALUMBA Organic Chardonnay en Shiraz uit Australië 21 L’AVENIR Haal Zuid-Afrika in huis 22 SALENTEIN Onze toppers uit Argentinië 24 LAURENT MIQUEL Heerlijke eet-wijnen voor de feestmaand 25 LEHMANN GLASS Voor elke wijn een passend glas! 26 SPAANS GENIETEN Met Ramón Bilbao en Príncipe de Viana 28 DESSERTWIJNEN Save the best for last! 30 PYROS Elegante wijnen uit Argentinië 31 LA CREMA Cool climate wines uit Californië

BEGIN BRUISEND! Wijnmaakster Caroline Latrive Bijzonder: Caroline Latrive is een van de weinige vrouwelijke, eerste verantwoordelijke, wijnmaaksters in de door mannen gedomineerde wereld van de Champagne! De Brut Majeur is hét voorbeeld van de frisheid en elegantie waar het huis om bekend staat. Een blend van de beste Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Brut Majeur is de belichaming van een non-vintage brut van een historisch champagnehuis. Ideaal als aperitief maar ook bij iedere gang van een maaltijd te schenken. De Rosé Majeur is dan weer de perfecte belichaming van de originaliteit en finesse van de wijnen van het huis. Hij is voornamelijk gemaakt van Chardonnay met de toevoeging van een klein deel van de Pinot Noir uit de beste crus van de Montagne de Reims. De lage dosage suiker die aan het einde van de bewerking van champagne wordt toegevoegd aan de fles maakt het mogelijk om de huisstijl, zowel vrouwelijk als genereus, met grote elegantie uit te drukken in deze Rosé Majeur. Champagne Ayala is een van de langst bestaande champagnehuizen; het is gevestigd in Aÿ, in het hart van de grote champagnewijngaarden, en werd meer dan 150 jaar geleden gesticht. Het is een onafhankelijk familiebedrijf en het is nog steeds het prototype van een groots en historisch huis, dat champagnes van topkwaliteit produceert die over de hele wereld worden gedronken en geroemd om hun frisheid en elegantie. Champagne Ayala is altijd een klein en onafhankelijk familiebedrijf gebleven. In 2005 kocht champagnehuis Bollinger dit mooie huis, met de bedoeling het in zijn oude glorie te herstellen. Dit was het begin van de opleving voor Champagne Ayala, met volledige restauratie van productie faciliteiten en de komst van nieuw personeel. Het huis telt vandaag ongeveer 15 medewerkers, waarbij de familiegeest vanuit de oorsprong behouden blijft. Ayala Brut Majeur Streek: Champagne Druiven: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier open | expressief | delicaat citrus | bloemen | wit fruit red snapper | gnocchi | ratatouille gegrilde vis | salade 39.95 33.99 4 | Wijnkring magazine www.champagne-ayala.fr De wijnen

cijfers 6 Een champagnefles een druk van 6 bar bevat waardoor het glas van de fles dikker is dan een normale fles wijn? Een muselet zorgt ervoor dat de kurk goed blijft zitten, deze zou anders uit de fles schieten. 50 Een champagne kurk met 50 kilometer per uur weg kan schieten? De kans is groter dat je gewond raakt door een rondvliegende champagnekurk dan door een beet van een giftige spin... 134 Er slechts 134 calorieën zitten in 1 glas champagne? Bij witte wijn is dat 168 en bij rode wijn 178. 350 Marilyn Monroe eens een bad nam in champagne? Daar zijn zo’n 350 flessen voor nodig! Ayala rosé Majeur Streek: Champagne Druiven: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier levendig | verleidelijk | framboos aardbei | kers feestelijk aperitief | schaal- en schelpdieren | kreeft | vers fruit 49.95 44.99 Wijnkring magazine | 5 Wist je dat

De wijnen lugana Streek: Veneto Druif: Trebbiano di Lugana fris | vol | amandel | abrikoos wit fruit | bloemen aperitief | salade | visgerechten zachte kazen Het italiaanse huis Farina is het oudste wijnbedrijf in het Valpolicella Classico gebied. Als je in Italië bent in deze regio en je vraagt een willekeurige local naar het oudste familie wijnbedrijf in de regio dan zal iedereen meteen Farina noemen. Het is geen industrie, Farina is familie pur sang. De traditionele manier van wijn maken wordt niet vergeten, maar er wordt wel gebruik gemaakt van nieuwe technologieën. Lugana is een jonge witte wijn die geproduceerd wordt in het kleine gebied tussen de provincies Verona en Brescia. Lugana heeft zijn volle body, frisheid en overvloed aan aroma’s te danken aan het uiterst gunstige klimaat, de natuurlijke zandgrond en de bijzondere Trebbiano di Lugana druif. De wijn heeft een afdronk met tonen van amandel wat typisch is voor de bodem in Lugana. 6 | Wijnkring magazine De Valpolicella Ripasso Classico Superiore is een bijzondere rode wijn die de authentieke karaktereigenschappen vertegenwoordigt van het terroir. De toevoeging ‘Superiore’ is omdat de gebruikte druiven een hoger alcoholpercentage (minstens 12%) hebben en de wijn minimaal 1 jaar gerijpt heeft. Men gebruikt de schillen en resten van de druiven die bestemd waren voor de Amarone voor het “oppeppen“ van de Valpolicella en ook de eikenhouten vaten waar de Amarone op gerijpt heeft, om de wijnen meer karakter te geven. Een wijn die vraagt om een gerecht met een delicate, maar intense smaak. Dé tip van wijnmaker Claudio Farina is Risotto all’Amarone, een typisch gerecht uit Verona. 14.95 11.99 Valpolicella Ripasso Classico Superiore Streek: Veneto Druiven: Corvina | Corvinone Rondinella | Molinara | Oseleta rijk | rijp | pruimen | kersen | jam peper | leer | gember rijke pastagerechten | wild | gegrild vlees | rijpe en rijke kazen 14.95 11.99 www.farinawines.com

FEMAR Dit jonge wijnhuis bevindt zich in het zuiden van Italië, net buiten Rome. De regio stond vroeger bekend om haar eenvoudige wijnen. Tegenwoordig worden er frisse en fruitige kwaliteitswijnen geproduceerd, wat dan ook kenmerkend is voor de wijnen van Femar. De wijngaarden liggen in Zuid-Italië en Sicilië. Hier worden vooral typisch Italiaanse druiven verbouwd als Vermentino, Primitivo, Montepulciano en Negroamaro. Samen met het befaamde Italiaanse gevoel voor design, slaagt Femar er in om makkelijke en lekkere wijnen te maken met een opvallende uitstraling die je direct in de sferen van ‘La Bella Italia’ brengen. De Chardonnay – Fiano is een wijn die intense geuren van appel, peer en meloen bevat. Een zachte wijn qua smaak, fris en sappig en heerlijk als aperitief of bij visgerechten. De Negroamaro Cabernet Sauvignon heeft diepere geuren en smaken. Je herkent bijvoorbeeld zwarte pruimen, rozijnen, chocolade en koffie! Een wijn met een lange en fluweelachtige afdronk. Nero Chardonnay - Fiano Nero Negroamaro - Cabernet Sauvignon Streek: Puglia Druiven: Chardonnay, Fiano fris | sappig | witte bloemen appel | peer | meloen aperitief | zeevruchten gestoomde kabeljauw 7.75 5.99 www.femarvini.com Streek: Puglia Druiven: Negroamaro, Cabernet Sauvignon fluweelzacht | zwarte pruimen chocolade | koffie stevige pastagerechten | vlees wildgerechten | romige kazen 7.75 5.99 Wijnkring magazine | 7 De wijnen Heerlijk met nero rood!

BRIGITTA STEININGER VAN WEINGUT STEININGER OVER HUN WEINGUT STEININGER De wijn Grüner Veltliner Ried Spiegel Reserve Streek: Kamptal Druif: Grüner Veltliner Helder | zuiver | bloemen | witte peper gevogelte | visgerechten | Aziatische gerechten | smeuïge kazen 14.95 12.49 8 | Wijnkring magazine www.weingut-steininger.at GRÜNER VELTLINER RIED SPIEGEL Kaas tip: Sainte-Maure de Touraine. Dit is een stevige grotgerijpte geitenkaas met een smeuïge smaak.

Grüner Veltliner Het familiebedrijf Steininger is erg trots op hun Grüner Veltliner, dit is het belangrijkste druivenras in de Kamptal. De druif is uniek voor Oostenrijk en vertoont veel mogelijkheden, van lichte, frisse, zomerse wijnen tot volle, droge wijnen. Het wijnhuis is sinds dit jaar lid van de “Österreichischen Traditionsweingüter”. Deze Ried wijn, oftewel ‘Single Vineyard’ Spiegel is een van de vlaggenschepen, geclassificeerd als een 1, wat aangeeft dat de wijngaard altijd zeer hoge kwaliteit belooft. Spiegel De naam “Spiegel”, ook spiegel in het Nederlands, is gekozen omdat de wijngaard zich op het plateau van een heuvel naar het zuiden bevindt en de zon perfect weerspiegeld wordt, zoals een spiegel. De bodem bestaat voornamelijk uit lagen zanderig grind en heeft een gebalanceerde minerale samenstelling. Grüner Veltliner Ried Spiegel toont veel fruit zoals gele appels. Het is een rijke wijn met elegantie, finesse en kruidigheid. Deze Single Vineyard wijn wordt uitsluitend gebotteld voor Wijnkring, Brigitta Steininger bewaart slechts een paar flessen in haar privékelder. Zij serveert deze wijn graag bij “Wiener Kalbsnierenbraten”, een oud familierecept. Deze Grüner Veltliner past heel goed bij klassiek Oostenrijks eten, maar ook bij veel gerechten uit de Aziatische keuken, wit vlees, vis, kreeftoesters en zeevruchten. Wijnkring magazine | 9

Achter ieder meesterwerk staat een visie. Don Maximiano Founder’s Reserve is de ultieme uiting van deze visie en een eerbetoon aan de markante oprichter van Viña Errazuriz. TIJDLOZE KLASSE De Don Maximiano wijngaard bevindt zich in de Aconcagua-vallei, de oudste delen zijn Max I, Max II en Max V. De regio heeft een lang droogseizoen met gematigd warme zomerdagen die gekoeld worden door de zachte avondbries die de vallei inkomt vanuit de Grote Oceaan. Cabernet Sauvignon en Carmenere wijnstokken werden geplant in respectievelijk 1978 en 1993, terwijl de Petit Verdot werd geplant in 1999. Deze drie wijngaarddelen dragen bij aan de Don Maximiano Founder’s Reserve. Ze zijn geplant op heuvels op het noorden of noordoosten met een helling van 5° - 25°. De bodems zijn vulkanisch, colluviaal (Max I en II) of alluviaal (Max V) in oorsprong, met goede drainage die lage tot matige groeikracht verleent. Alvorens de Don Maximiano 22 maanden mag gaan rusten in eikenhouten vaten, rijpt de wijn in kleine roestvrijstalen tanks. Door de kleine vaten heeft het sap een grotere blootstelling aan schillen (de most) en dus levert dit een wijn op met een grotere concentratie aan smaaksensatie. De wijn wordt gemaakt van de allerbeste Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Malbec en Carmenère druiven van Errazuriz. Een tijdloze wijn die wereldwijd erkenning krijgt van bijvoorbeeld Robert Parker, Wine Spectator en Wine Enthusiast. De wijn Don Maximiano Founder’s Reserve Streek: Aconcagua Valley Druiven: Cabernet Sauvignon, Carmenère, Petit Verdot, Malbec complex | kersen | cassis framboos | zoete specerijen bittere chocolade pasta’s met mooie sauzen rood vlees | camembert 63.95 49.95 10 | Wijnkring magazine www.errazuriz.com Iconische wijn van Errazuriz!

Max Reserva Serie 69.95 6 flessen 95.70 Wijnkring magazine | 11 Dé Einde jaarsaanbieding!

DOURTHE Dourthe N°1 heeft een onderscheidende stijl en een sterke persoonlijkheid. Dit is grotendeels het gevolg van de globale aanpak die nog geen andere handelaar tot dan toe had durven nemen. De betrokkenheid van de familie Dourthe bij elke stap van zijn creatie is baanbrekend. Ontstaan in 1988 uit een samenwerking van Dourthe en de meest bekwame wijnboeren en druiventelers. Hiermee heeft Dourthe No.1 snel zijn status uitgebouwd tot een voorbeeld van een grote Bordeauxwijn. Dourthe selecteert alleen de beste percelen, gebruikt druiven van onberispelijke kwaliteit en past strenge vinificatiemethodes toe in de Dourthe N°1 wijnen. combineer dourthe rouge met vleesgerechten in saus. ideaal bij het kerstdiner! De rode wijnen rijpen gedurende 12 maanden in nieuwe Franse eiken vaten en komen allemaal neer op uitzonderlijke resultaten, geprezen door de pers en de wijnbranche. Proef het zelf! Dourthe N°1 Blanc Dourthe N°1 Rouge Streek: Bordeaux Streek: Bordeaux Druif: Sauvignon Blanc intens | fris | citroen | grapefruit passiefruit | vers hooi | buxux aperitief | oesters | fruits de mer zachte kazen 12.95 9.99 12 | Wijnkring magazine Druiven: Cabernet Sauvignon, Merlot zacht | intens | fruitig | bessen rood vlees in saus | wild | gevogelte kruidige gerechten | Franse en Hollandse kaassoorten 12.95 9.99 www.dourthe.com

DOMAINE CHANSON Domaine Chanson is een van de oudste producenten van Bourgogne wijnen. Ontstaan in 1750 en is sinds 1999 eigendom van de Bollinger groep. Het wijnhuis is gelegen in het hart van Beaune en zet zich in voor het behoud van de traditionele waarden van Bourgogne op basis van zorgvuldige wijnbouw en een diep respect voor de authenticiteit van het terroir. Domaine Chanson is gebaseerd op twee belangrijke pijlers; een uitstekend domein van 45 hectare en een bastion - een middeleeuwse toren die de wijnen tijdens hun rijping in eiken vaten huisvest. Een enorme ronde kelder met een gigantische radiale structuur, ondersteund door kastanje balken, beschermt de witte wijnen tijdens fermentatie, vinificatie en rijping in eiken vaten. Le Bourgogne Chardonnay heeft met exotisch fruit en frisse honing aroma’s een verfrissende en toch pittige afdronk. Er worden alleen druiven gebruikt voor de Le Bourgogne Pinot Noir die uitsluitend afkomstig zijn van bepaalde wijngaarden in de Côte de Nuits, van percelen van Domaine Chanson en van terroirs gelegen in het zuiden van de Côte de Beaune. Rijping op eikenhouten vaten gedurende 11 maanden, een zachte textuur, rode bessen en een lange, frisse afdronk. Een perfecte “elke dag” Bourgogne. le Bourgogne chardonnay le Bourgogne pinot noir Streek: Bourgogne Druif: Chardonnay fris | bloemen | citrus | mineralen salades met gerookte vissoorten kip | kalfsvlees | romige kazen 18.95 14.99 www.domaine-chanson.com Streek: Bourgogne Druif: Pinot Noir robijnrood | helder | rood fruit vlees- en wildpaté | kalfsvlees parelhoen | fazant | patrijs | kwartel 18.95 14.99 Wijnkring magazine | 13

OGIER artesis blanc en rouge Het Rhônehuis Ogier heeft zich sinds 2006 volledig toegelegd op duurzaamheid. Dit betekent dat de druiven duurzaam geteeld worden en dat Ogier rekening houdt met de natuurlijke omgeving van de wijngaarden. Vandaag de dag levert Ogier de allergrootste appellations van de Rhône Vallei en is toonaangevend in Châteauneuf-du-Pape. De Artesis serie staat voor Côtes du Rhône wijnen van een zeer goede kwaliteit die de basis vormen voor de grote wijnen van dit befaamde Rhônehuis. De wijngaarden liggen verspreid van Vienne tot aan Avignon. De Côte du Rhône appellatie bevat 171 provincies, verdeeld over 6 verschillende departementen: Ardèche, Drôme, Gard, Loire, Rhône en Vaucluse. Dit gebied tezamen beslaat zo’n 44.000 hectare. Clos de l’Oratoire des Papes Blanc en Rouge Gelegen in de Zuidelijke Rhône vallei. De wijngaarden liggen op de heuvels boven Châteauneuf-duPape. Deze regio biedt hoogwaardige rode cuvées van voornamelijk Grenache, Syrah en Mourvèdre. Ogier nam in 2000 het beheer van Clos de l’Oratoire over. De kelders in Châteauneuf-du-Pape, waarin de wijn wordt opgelegd om te rijpen, dateren uit de 20ste eeuw. De gebouwen van het wijnhuis zijn in Romeinse stijl. Voor Ogier is het maken van wijn een echte kunst, waarbij zeer subtiel te werk moet worden gegaan. De naam dankt deze wijn aan het volgende: In 1880 verkreeg Edouard Amouroux wijngaarden in het district Chateauneuf-du-Pape. De naam komt van een 18e-eeuws Oratoire (gebedshuis) die direct naast een van de wijngaarden is gelegen en is opgedragen aan Saint Mark. ‘Clos’ betekent ‘ommuurde wijngaarden’. De naam is inmiddels een legende en wordt al sinds 1926 aan de wijn gekoppeld. Het label is een ontwerp van de Amouroux familie en sindsdien ook onveranderd gebleven. De Clos de l’Oratoire des Papes wordt gemaakt van een 25-hectare wijngaard die een perfect evenwicht heeft tussen de vier grote terroirs van Châteauneuf-du-Pape: de “galets roulés” (ronde kiezelstenen), “safres” (fijn zand), “eclats calcaires“ (kalksteenrots) en “grès rouge” (red sand stones). De wijngaarden staan oorspronkelijk bekend om de rode wijnen, namelijk meer dan 95% van de appellatie, maar echte kenners weten dat ook de witte Châteauneuf het resultaat is van een bijzonder terroir. Artesis Blanc Artesis Rouge Streek: Rhône Druiven: Grenache Blanc, Clairette, Bourboulenc, Roussanne, Marsanne, Viognier mandarijn | rozen | pruimen | peer amandel | acacia honing | munt zeevruchten | fijn gekruide vis | kip 9.95 7.99 14 | Wijnkring magazine Streek: Rhône Druiven: Grenache, Syrah, Mourvèdre kersenrood | zijdezacht | kruiden pruimen | kersen | bramen vleesgerechten | wild | stevige, oude kazen 9.95 7.99 www.ogier.fr blend van maar liefst 6 (lokale) druivenrassen!

ECHTE KUNST, WAARBIJ ZEER SUBTIEL VOOR OGIER IS HET MAKEN VAN WIJN EEN Wijnmaker Edouard Guerin TE WERK MOET WORDEN GEGAAN Clos de l’Oratoire des Papes blanc Streek: Rhône Druiven: Grenache, Clairette, Roussanne, Bourboulenc helder | peer | perzik | mineralen witte peper | witte bloesem | zoethout Aziatische keuken | kalfsvlees | kip kalkoen | schaal- en schelpdieren visgerechten 41.50 34.99 Clos de l’Oratoire des Papes rouge Streek: Rhône Druiven: Grenache, Syrah, Mourvèdre vers mos | witte peper | kaneel tijm | aardbeien | pruimen | kers chocolade | koffie | rook vleesgerechten | wild | romige en rijke kaassoorten 39.95 34.99 Wijnkring magazine | 15

Kerstmenu Voorgerechten Vlees Kalfswang & eendenlever. Geplukte kalfswang, zachte eendenlever en Pata Negra, krokante quinoa en stroop van granaatappel. wijntip Yalumba Organic Chardonnay vis Wilde Alaskazalm (huisgerookt). Met geroosterde coquilles, krokant eitje, zure room en crème van haringkaviaar. wijntip Grüner Veltliner Ried Spiegel Reserve vega Geitenkaas. Canneloni van rode biet en geitenkaas, sponscake van honing en lavendel, crème van wintertruffel. wijntip Farina Lugana Hoofdgerechten Vlees Tournedos Rosini. Gebakken ossenhaas met paddenstoelen en jus van truffels. Getrancheerde ossenhaas met Bearnaisesaus. wijntip Dourthe No.1 Rouge vis Tarbot op de graat. In zoute boter gebakken met een crème van knolselderij en truffel, confituur van bleekselderij en duxelles. wijntip Laurent Miquel Vérite Viognier vega Huisgemaakte ravioli. Gevuld met eekhoorntjesbrood, ricotta, witte truffel aan tafel geschaafd en Barilotto di Bufala. wijntip Marchesi di Barolo Barolo Tradizione 16 | Wijnkring magazine Onze tips!

Nagerechten zoet Houd de Schwarzwalder Kirsch torte wijntip Rivesaltes Grenat Rouge hartig Plankje van diverse blauwe kazen wijntip Graham’s The Tawny Facebookpagina of website in de gaten voor de recepten! Wijnkring magazine | 17 overheerlijke Het dessert! afsluiter van het kerstdiner met grenat rouge van cazes!

CRÉMANT DE LOIRE Het gerenommeerde wijnhuis Langlois-Chateau werd in 1885 opgericht en is in handen van Société Jacques Bollinger. Men produceert een breed gamma aan Loirewijnen en crémants volgens de voorwaarden van Terra Vitis. Dit biologische keurmerk draagt in de wijnbouw de Production Viticole Raisonnée uit, ofwel het bedrijven van wijnbouw met groot respect en aandacht voor de natuur. De druiven van het domein worden verbouwd zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en met de hand geplukt. Langlois Crémant de Loire Streek: Loire Druiven: Chenin Blanc, Chardonnay fris | steenvruchten | tropisch fruit peer feestelijk aperitief | kreeft | oesters kalfswang | zwezerik 14.95 9.99 18 | Wijnkring magazine www.langlois-chateau.fr Crémant de Loire van Langlois-Chateau is bedoeld om jonger, fruitiger, moderner en toegankelijker te zijn. Heerlijk bij kreeft, oesters, delicate gerechten met kalfswang en zwezerik. Maar natuurlijk ook perfect als feestelijk aperitief! een deel van de wijngaard staat op de unesco werelderfgoedlijst!

MARCHESI DI BAROLO De historische kelders van Marchesi di Barolo bevinden zich in het pittoreske stadje Barolo, in het gebouw met uitzicht op het kasteel van de markies Falletti. Hier begon meer dan 200 jaar geleden een prachtig verhaal. Het verhaal van een wijnkelder waar, in het hart van de regio Langhe en beschermd door glooiende heuvels, een wijn werd geboren. Deze wijn, zoals de Franse traditie suggereert, heette Barolo zoals de stad waar het voor de eerste keer werd geproduceerd. Niemand in die tijd kon zich voorstellen dat deze wijn ooit de Koning der Wijnen zou worden. De naam van deze wijn is vernoemd naar een heuvel, gelegen in de Barolo regio. Dit is tevens het dorp waar de kelders van Marchesi di Barolo gelegen zijn. De bodemsoort is compact en bevat veel klei met grote stenen. Deze specifieke bodemsoort beperkt het absorberen van regenval. De diversiteit van de bodem, het klimaat en de diepgaande kennis van de familie heeft geresulteerd in een specifiek type wijnstok, kenmerkend voor de regio. Hierdoor produceert Marchesi di Barolo unieke wijnen en is het niet verbazingwekkend dat dit wijnhuis al veel prijzen en erkenningen heeft mogen ontvangen voor hun wijnen. peiragal De Peiragal is een fruitige wijn waarvan de druiven met de hand geplukt worden en zo snel mogelijk naar de kelders gebracht waar ze geperst worden. In roestvrijstalen tanks worden de druiven gerijpt. De robijnachtige, paarse kleur van de wijn past bij het warme en robuuste karakter. Geuren van bessen, krenten, geroosterde hazelnoot en zelfs vanille zorgen voor een wijn met body. Lekker bij pastagerechten en gegrild vlees! Barbera d’Alba Peiragal Streek: Piemonte Druif: Barbera warm | robuust | bessen | krenten vanille | geroosterde hazelnoten pastagerechten | gegrild vlees 25.00 21.99 www.marchesibarolo.com Barolo Tradizione De druiven die worden gebruikt voor de productie van deze wijn zijn afkomstig van de beste wijngaarden van Barolo, Monforte, Castiglion Falletto en La Morra. Op heuvels met een goede helling, gekenmerkt door overwegend kalkrijke kleigrond, afgewisseld met compacte lagen zandsteen en bedekt met fijn kwartszand en slib. De druiven zorgen voor een brede en directe uitdrukking van het smaakpalet. Barolo Tradizione Streek: Piemonte Druif: Nebbiolo vol | kruiden | vanille | drop cacao | wilde rozen rood vlees | stoofgerechten | wild kazen 42.95 39.99 Wijnkring magazine | 19

YALUMBA Aan de Murray rivier in Loxton ligt de biologische wijngaard van de Barich familie die prachtige Chardonnay produceert. De druiven voor deze wijn komen van de vier biologisch gecertificeerde wijngaarden die familie eigendom zijn. De Carypides familie wijngaard ligt in Virginia in de Adelaide Plains. De Barich familie wijngaard aan de Murray rivier in Loxton. De Palena familie wijngaard vlakbij Barmera in Riverland en de Strachan familie wijngaard in McLaren Vale. biologisch Sinds 2010 zijn zij ook biologisch gecertificeerd. Het zorgvuldig te werk gaan in beide wijngaarden zorgt ervoor dat de druiven in perfecte staat zijn wanneer ze worden geplukt. Het resultaat? Twee prachtige wijnen die bovendien Vegan Friendly zijn! De wijnen Organic Chardonnay Organic chardonnay De Organic Chardonnay heeft een bleke gele kleur met groene tinten. De geur leidt naar aroma’s van perzik, meloen en rijp steenfruit. De steenvruchten domineren aanvankelijk in de smaak met tonen van citroenschil in het gehemelte, die leiden naar een romige afdronk. Streek: South Australia Druif: Chardonnay perzik | meloen | rijp steenfruit citroenschil | custardappel pittige mosselen | zoete aardappel noodles | kikkererwten stoofpot 12.95 10.99 Organic shiraz Organic shiraz Met zijn licht paarse tinten vertoont deze Shiraz aroma’s van gekruide pruimen, peper en fruitcake. De smaak is een mix van viooltjes, kruiden en wat drop tinten. Dit is een fruit gedreven medium krachtige wijn met fijne, soepele tannine en een smakelijke, lange afdronk. Streek: South Australia Druif: Shiraz gekruide pruimen | peper | drop viooltjes | kruiden speenvarken | salade met appel of walnoot | champignonburger met gekarameliseerde ui 12.95 10.99 20 | Wijnkring magazine www.yalumba.com

L’AVENIR Het eeuwenoude Zuid-Afrikaanse wijnhuis L’Avenir verenigt vandaag de dag het zonnige klimaat van Wijnmaker Dirk Coetzee Stellenbosch met de Franse herkomst van het huis. Met weliswaar een Nederlandse oorsprong, werd het wijnhuis in 1992 gekocht door een Fransman en veranderde daarmee ook de naam in L’Avenir, wat ‘de toekomst’ betekent. L’Avenir is onderdeel van het Franse familiebedrijf Advini dat met de aankoop van L’Avenir een voetafdruk heeft gezet in Zuid-Afrika. Mede door hun kennis en kunde heeft L’Avenir een stijl kunnen creëren van wijnen die elke druivensoort en streek representeren. Bovenal richt het wijnhuis zich op verfijning en balans. ZuidAfrikaanse wijnmakers zijn doorgaans erg open in het uitwisselen van informatie met hun wijn producerende ‘concullega’s’ en dat is iets wat niet vaak voorkomt onder wijnmakers. Bij L’Avenir zijn terroir (o.a. grondsoort, ligging, klimaat), de mensen en hun kennis en passie allesbepalend voor de kwaliteit. De Single Block Chenin Blanc en Single Block Pinotage zijn echte signaturen van Zuid-Afrika. Wijnen waarin je rijke aroma’s uit de natuur, de geestdrift en het avontuur van Zuid-Afrika proeft. De ‘toekomst’ is nog nooit zo aantrekkelijk geweest, proef het zelf! L’Avenir Single Block Chenin Blanc L’Avenir Single Block Pinotage Streek: Stellenbosch Druif: Chenin Blanc fris | vol | ananas | peer | abrikoos perzik | sinaasappel | noot schaal- en schelpdieren | visgerechten 29.95 26.99 www.lavenirestate.co.za Streek: Stellenbosch Druif: Pinotage zeer rijk | rijpe zwarte kersen | pruimen kruiden | chocolade | bramen | vanille vleesgerechten | wild | romige en rijke kaassoorten 39.50 34.99 Wijnkring magazine | 21

PORTILLO Deze reeks van verschillende wijnen dankt haar naam aan de historische bergpas in het Andesgebergte in Argentinië. De druiven die gebruikt worden voor deze wijnserie groeien in de hooggelegen wijngaarden van de Uco Vallei in Mendoza. Jonge, fruitige wijnen zijn het resultaat! Iedere wijn heeft zijn eigen unieke karakter en een kenmerkende smaakbeleving. In de aanbieding zijn nu: Chardonnay, Malbec, Tempranillo en Dulce Sauvignon Blanc (zie pagina 28!). Voor iedere smaak iets, van droog wit tot aan vol rood en zelfs halfzoet! De Chardonnay en Malbec kende je waarschijnlijk al, de klassiekers onder de druivenrassen. De Tempranillo is nieuw in het assortiment. Deze Tempranillo heeft een fijne zuurgraad en ronde afdronk. 8.95 8.95 7.49 portillo chardonnay Streek: Mendoza Druif: Chardonnay sappig | peren | appel | honing milde visgerechten | kip | pasta sashimi | salade met feta 7.49 portillo malbec Streek: Mendoza Druif: Malbec kersen | frambozen | aalbessen kaneel chili con carne | rood vlees kazen 22 | Wijnkring magazine 8.95 7.49 portillo tempranillo Streek: Mendoza Druif: Tempranillo pruimen | gedroogd fruit bosbessen rundvlees | lam | varkensvlees wild | pittige gerechten www.bodegasalentein.com nieuwe wijn!

SALENTEIN Bij Bodegas Salentein werkt men volgens biologische principes. In dit geval betekent dat het toepassen van bepaalde technologieën die milieu efficiënt zijn. Zo wordt kunstmest bijvoorbeeld niet gebruikt. Voor Argentijnse wijnen draait het om de aandacht voor de natuur, deze krijgt dan ook de vrije ruimte. Een belangrijk natuurlijk element voor de wijnen van Salentein is het smeltwater uit de Andes. Numina Elke Salentein wijn is gericht op een specifieke behoefte; van een droge witte wijn tot een volle rode wijn. In de Numina serie staan nu de karakteristieke Chardonnay en Malbec in het zonnetje. De Argentijnse Numina wordt geproduceerd op hooggelegen wijngaarden in Argentinië. Sinds een aantal jaar wordt door wijnmaker Jose Galante geëxperimenteerd op diverse hoogtes om de perfecte druif te maken. Dit in combinatie met het klimaat, de na tuurlijke irrigatie en rots achtige bodem zorgen voor uitstekende kwal teitswijnen. Een deel van de druiven die gebruikt écht subliem bij de Italiaanse klassieker 26.50 19.99 Numina Chardonnay Streek: Mendoza Druif: Chardonnay fris | romig | rijpe ananas | jasmijn witte perzik | bloemen | mineralen zeebaars met linzen | Vitello Tonato Vitello Tonato! 26.50 19.99 Numina malbec Streek: Mendoza Druif: Malbec intens | rood en zwart fruit | tabak chocolade | vanille wildgerechten | gegrild rood vlees oude kaas. 59.95 52.50 Gran Vu Uco Valley Blend Streek: Mendoza Druiven: Malbec, Cabernet Sauvignon groots | complex | zwart fruit zoethout | menthol wildgerechten | stoofgerechten rood vlees Wijnkring magazine | 23 worden voor Salentein bevindt zich in de Uco vallei. Hier heerst als enige in de Mendoza een koel klimaat. De wijn wordt gemaakt met een passie en liefde en dat proef je terug in de Numina serie. Salentein Gran VU Blend De meest prestigieuze wijn van Bodegas Salentein waarin het terroir van de Uco vallei op een onnavolgbare wijze tot uiting komt. De filosofie en diepgaande kennis van José Galante levert een unieke blend op, afkomstig van de beste druivenstokken van de Malbec en Cabernet Sauvignon. Een iconische wijn die een afspiegeling is van de pioniersgeest van oprichter Mijndert Pon en slechts in beperkte hoeveelheden wordt gemaakt. De Malbec en Cabernet Sauvignon druiven worden apart gefermenteerd en pas na 6 maanden geblend. Daarna heeft de wijn 24 maanden gerijpt op Frans eikenhout.

LAURENT MIQUEL Laurent Miquel groeide op op het familiewijngoed Cazal Viel in Saint-Chinian. Na een studie in Parijs en Leeds en een carrière bij automaker Nissan keerde hij terug naar zijn geboortestreek. De wijn bleef hem trekken. Laurent staat model voor de nieuwe generatie wijnmakers van de Lanquedoc, die kiest voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Zij hebben gezien hoe de vorige generatie vaak geen goede prijs voor de wijnen kon krijgen en gedwongen was door te ploeteren voor weinig geld. verité viognier De Verité Viognier is een goed voorbeeld van de ‘nieuwe’ vin de pays, gemaakt op basis van lage rendementen van viognierstokken in SaintChinian. Viognier is hier rijker dan in de Rhône, heel aromatisch en verfijnd. Bardou Henri Miquel, vader van Laurent, is een ware specialist als het gaat om de Syrah druif. Veel van de druiven zijn door hem aangeplant in de wijngaarden van Saint-Chinian. In de volle overtuiging dat deze druif, in combinatie met de rotsachtige kalkbodem, de heerlijkste rode wijn zou opleveren; Bardou. Het resultaat mag er wezen! De wijnen Laurent Miquel Vérité Viognier Streek: Zuid-Frankrijk Druif: Viognier rijk | witte perzik | abrikoos | honingzoete bloemen | tarbot | zeebaars | kreeft | vissalade Camembert 18.95 15.99 24 | Wijnkring magazine Laurent Miquel Bardou Streek: Saint-Chinian Druif: Syrah donker fruit | verfijnde kruiden toast | vanille gegrild en geroosterd vlees kazen 20.85 17.99 www.laurent-miquel.com/nl/ Het is verstandig om deze rode wijn 1 uur voor het drinken te karafferen.

Het wijnglas LEHMANN GLASS Bij Lehmann Glass geloven ze dat het juiste glas de intensiteit en precisie van het proeven zal maken! Dus als je de volgende keer een kurk knalt, vier je de wijn net zo goed als de gelegenheid - in een echt Lehmann-glas! Wijn-, champagne- en spirithuizen hebben tijd nodig voor de ontwikkeling van hun cuvées, daarom is het essentieel dat ze de juiste middelen (glazen) hebben om hun wijnen te laten proeven. Hun werk moet worden gerespecteerd! Lehmann heeft haar kennis en expertise in de loop der jaren ten dienste gesteld van de Franse wijndomeinen. Met het merk Lehmann Glass is besloten een stap verder te gaan in het verbeteren van het proeven door de vaardigheden te combineren met die van Gerard Basset (Best sommelier in the World 2010). Vandaag ontwikkelen ze bij Lehmann glazen voor wijnliefhebbers en belichten zij de visie van grote sommeliers, Cellar-Masters & Chefs door met hen samen te werken om de exclusieve Signature Collection te creëren. Waarom ophef over rode en witte wijnglasvormen? Is er een verschil tussen een schilmes en een koksmes? Is er een verschil tussen ijsbergsla en rucola? De gesuggereerde verschillen kunnen misschien overdreven klinken, maar wijnglazen kunnen ook zulke brede verschillen bevatten. Dat komt omdat wijnglazen de geur en smaak veranderen van de drank in het glas. Aroma’s en smaken komen anders over op je smaakpapillen en geurwaarneming, afhankelijk van het glaswerk. Er zijn wel grenzen. Wanneer de verschillen niet zo voor de hand liggen of wanneer het gemak alles overheerst, sla dan de formele dingen over en schenk je wijn in welk glas er dan ook voor je neus staat en geniet! De rand Over het algemeen is de opening van het glas niet breder dan het breedste deel van de bolling. De kelk Het belangrijkste onderdeel van het wijnglas is de kelk ofwel de bolling. De steel Geeft het glas zijn hoogte en biedt iets om vast te houden tijdens het drinken De voet De voet geeft het glas zijn stevigheid en balans. absolus 38 cl. absolus 47 cl. mousserend/ stille wijn 8.95 6.95 per glas 8.95 6.95 per glas mousserend/ stille wijn 9.95 7.95 per glas absolus 62 cl. rode wijn 5.95 4.95 per glas Wijnkring magazine | 25 absolus 20 cl. mousserend

RAMÓN BILBAO Ramón Bilbao is sinds 1924 gevestigd in Haro en bezit 180 hectare aan wijngaarden in de Rioja. Het bedrijf is het snelst groeiende wijnhuis in de regio en wordt alom beschouwd als de meest innovatieve wijnproducent van Spanje. Ramón Bilbao vindt inspiratie in reizen en ontdekken. Reizen gaat over het ontdekken van een nieuwe horizon en landschappen in bestemmingen buiten onze verbeelding. Een andere koers kiezen en de perfecte plek vinden om nieuwe sensaties te ontdekken in de vorm van druiven en hun fijne, complexe aroma’s. Edición Limitada De Tempranillo druif waarvan de Edición Limitada wijn gemaakt wordt, groeit in één van de beste gebieden van Rioja Alta; Finca Valpierre. Dit gebied ligt op een hoogte van 600 meter boven de zeespiegel. Als de Tempranillo druiven optimaal zijn gerijpt worden de beste trossen geoogst. Een wijn die vele prijzen heeft gewonnen en een brug vormt tussen de traditionele (op hout gerichte) en de moderne (op fruit gerichte) Rioja wijnen. Edición Limitada Lías Verdejo De Verdejo druiven voor de Edición Limitada Blanca Lías Verdejo groeien in het uiterlijke noorden van D.O. Rueda. Afkomstig van de nieuwe Rueda winery in de Finca Las Amedias estate. Dit estate is omgeven door 60 hectare wijngaard en 700m boven zeeniveau gelegen, waar rust en kalmte regeren na het oogsten. De bodem bestaat voornamelijk uit steen en klei. De enigszins arme grond zorgt ervoor dat de wortels dieper de bodem in gaan, dit geeft een wijn met meer karakter en complexiteit. Crianza De Crianza, gemaakt van de Tempranillo, komt uit de Rioja. Voor de Ramón Bilbao Crianza wordt er meermaals geplukt in de wijngaard. Zo worden de druiven op hun optimale rijpheid geplukt. 14 maanden rijpt deze Rioja op Amerikaans eiken. Daarna rust de wijn nog 12 maanden op de fles. Een prachtige, rijke, rode wijn van Ramón Bilbao. De zwoele zachte tannines zijn rijp en kennen een prachtige elegantie. Genieten van een lange, intense afdronk. 12.95 15 .95 9.99 Ramón Bilbao Crianza Streek: Rioja Druif: Tempranillo rijk | zwoel | zwart fruit | kokos pruimen | kruiden vleesgerechten | rijke vissoorten (Spaanse) worst | zachte kazen 26 | Wijnkring magazine 12.99 Edición Limitada Lías Verdejo Streek: Rueda Druif: Verdejo intens | romig | balsamico citrus | witte boemen | witte peper specerijen | witte chocolade pasta | risotto | vette vis fruitcake | vanille ijs | crème brûlée Edición Limitada Streek: Rioja Druif: Tempranillo intens | blauwe bessen | pruimen likeur | exotisch hout | peper Mexicaans | curry’s | hammen worstsoorten | boeuf bourguignon harde kazen | wild | paté www.bodegasramonbilbao.es 14.95 12.99 De wijnen

PRÍNCIPE DE VIANA Príncipe de Viana maakt kwaliteitswijn op een duurzame wijze. De wijngaarden van Príncipe de Viana liggen in Navarra. Navarra ligt in het noorden van Spanje, aan de voet van de Pyreneeën beginnen de wijngaarden. De Ebro rivier doorkruist het gebied en zorgt voor de vruchtbaarheid van het land. De Tempranillo druiven groeien op een bodem van kalk en leem. De goede waterhuishouding en relatief arme grond zorgen dat de Tempranillo druiven van hoge kwaliteit zijn. Een wijn met een modern fruitprofiel dat wordt versterkt door een klassieke toets van eikenhout is het resultaat. Een genot voor de zintuigen! Rijpe, elegante tonen van fruit die de beste vatveroudering harmonieus integreren met een frisheid en complexiteit die elk gehemelte kan verleiden. Príncipe de Viana reserva Streek: Navarra Druif: Tempranillo vol | bramen | kersen | pruimen vanille | kokos | toast wildgerechten | stoofpotje 9.95 7.99 www.principedeviana.com Wijnkring magazine | 27

Life is short, eat dessert first... Eindeloze combinaties van spijs en wijn, maar als het gaat om een dessert, is het geheim: pas de kleur van de wijn aan, aan de kleur van het dessert! Bijvoorbeeld: Muscat de Rivesaltes Blanc bij wit fruit en vanille, Grenat Rouge bij aardbeien! 10.99 Per fles: 12.75 ...and drink some wine with it! Toetjes! Of op de chiquere wijze; desserts. Ze sluiten menig diner af en zijn stiekem voor velen het favoriete gerecht van de avond. Of het nu een zoet of hartig dessert betreft, een passende dessertwijn wordt vaak vergeten. Een dessertwijn is de vloeibare kers op de taart! Bij een dessertwijn denk je waarschijnlijk eerst aan een zoete witte wijn, maar vergeet niet dat er ook drogere varianten zijn die goed combineren met desserts. Denk daarbij dan aan Sherry of Port. Witte muskaatwijn zoals de Cazes Muscat de Rivesaltes Blanc of de rode zoete Grenat Rouge zijn bijvoorbeeld een goede begeleider voor fruitdesserts, de kleur past bij het soort. Dus de witte bij bijvoorbeeld vanille smaken en de rode bij desserts met rood fruit. Muscat de Rivesaltes Blanc Streek: Zuid-Frankrijk Druiven: Muscat d’Alexandrie, Muscat Petit Grain. rijk | zoet | exotische vruchten desserts met wit fruit en vanille blauwschimmelkazen Portillo Dulce Sauvignon Blanc De Portillo Dulce is een halfzoete witte wijn en nieuw in de Portillo range. Kun je niet kiezen tussen zoet of hartig? Dat maakt bij deze wijn niet uit. Hij is prima te combineren met een heerlijk stuk lemon pie, maar ook met brie of camembert! Streek: Mendoza Druif: Sauvignon Blanc perzik | grapefruit | ananas | banaan citroentaart | fruittaart | brie camembert 8.95 7.49 28 | Wijnkring magazine www.bodegasalentein.com www.cazes-rivesaltes.com Rivesaltes Grenat Rouge Streek: Languedoc Roussillon Druif: Grenache elegant | wilde aardbeien rood fruit sorbets met rood fruit | chocolade 37.5 cl. nieuwe wijn!

PORT! Graham’s Port is wellicht de meest klassieke combinatie bij een dessert, of dat nu chocoladetruffel is of een kaasplankje. Ben je de enige aan tafel die graag een glaasje Port drinkt? Dan is de 20 centiliter fles een uitkomst! Graham’s Six Grapes Reserve Port Streek: Porto Druiven: Touriga Francesa, Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinto Cão stevig | rijk | rijpe pruimen | zwarte kersen Stilton blauwschimmel | chocoladedesserts 17.95 14.99 Graham’s 10 Year Old Tawny Port Streek: Porto Druiven: Touriga Francesa, Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinto Cão rijp | complex | vol | honing noten | vijgen appeltaart met kaneel | noten | vijgen blauwe kazen 11.95 9.99 www.grahams-port.com Graham’s Port The Tawny Streek: Porto Druiven: Touriga Francesa, Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Roriz complex | stoer | sinaasappelschil vijgen | rozijnen | kaneel amandeltaart | karamelpudding rijpe kazen 16.95 14.99 Wijnkring magazine | 29 20 cl.

PYROS Pyros Barrel Selected Malbec en Syrah Pyros is een wijnlabel dat onder Callia valt. Wijnmaker José Morales werkte eerst bij Callia en is nu hoofd-wijnmaker bij Pyros. De Pyros wijnen zijn afkomstig van de Piedra de Fuego Estate in Pedernal Valley. Dat ligt in het zuidwesten van San Juan op negentig kilometer van de stad San Juan. De hoogte ligt tussen de 1.200 en 1.500 meter. Het is een geïsoleerde vallei, ver weg van de beschaving. Er zijn geen (planten)ziektes, het is ruig, het is leeg. De omstandigheden zijn uniek. Er is geen wijnregio op de wereld waarmee dit gebied te vergelijken is. Het is onderzocht en bewezen dat de bodem 480 miljoen jaar oud is, dat is 400 miljoen jaar ouder dan de grond van de Andes. Daarnaast is Pedernal het enige wijnbouwgebied in Zuid-Amerika met ex-maritieme gronden die kalksteen hebben gevormd op grote hoogte. Wijnmaker Jose Morales Dat maakt de grond uitzonderlijk en ideaal voor wijnbouw. Malbec doet het goed op kalksteen. Het maakt de wijnen elegant en subtiel, geconcentreerd en met veel fruit. Pyros Barrel Selected Malbec is een intens rood gekleurde wijn met fruitige aroma’s. Kersen, pruimen en violet zijn duidelijk te herkennen in de neus. Dit alles is goed in evenwicht met hints van vanille. Pyros Malbec is een complexe wijn met een zoet, zachte afdronk. Pyros Barrel Selected Syrah is een robuuste rode wijn met een diep paarse kleur en donkere tinten. Deze wijn ademt Syrah en beschikt logischerwijs over aroma’s van cassis en vijgen, maar met kruidige noten. Pyros Syrah is licht vettig en zijdezacht in de mond. Een goed gebalanceerde rode wijn met kruidige tonen en vanille. Pyros Barrel Selected Malbec Streek: San Juan-Pedernal Valley Druif: Malbec complex | intens | zwart fruit | tabak kruiden | vanille | eikenhout gebraden rosbief 15.95 12.99 30 | Wijnkring magazine Pyros Barrel Selected syrah Streek: San Juan-Pedernal Valley Druif: Syrah robuust | geconcentreerd | specerijen cassis | pruimen | tapenade | vanille Entrecote | kruidige gerechten 15.95 12.99 www.pyroswines.com De wijnen

® Californië heeft een warm en zonnig klimaat en wordt daardoor ook wel de ‘Sunshine State’ genoemd. De wijnregio’s liggen verspreid vlak aan de kust of enkele kilometers het binnenland in. Aan de kust profiteren de druiven van een verkoelende bries vanaf de oceaan, terwijl het landinwaarts een stuk warmer is. Binnen deze wijnregio’s zijn meerdere microklimaten te onderscheiden die elk een eigen invloed op de druiven hebben. De La Crema wijnen komen uit Sonoma County in Californië. De originele naam, La Crema Vinera, betekent “Best of the vine” (het beste van de wijnstok) en wordt sinds 1979 nagestreefd. Dit familiebedrijf focust zich exclusief op ‘cool-climate’ appellaties. Bij zo’n ‘cool-climate’ blijven de druiven langer aan de wijnstok en dat zorgt weer voor een dieper spectrum aan smaak en aroma’s. Bij het oogsten en de productie van de wijnen worden zoveel mogelijk traditionele technieken gebruikt. Hierdoor blijven de wijnen trouw aan hun soort en het terroir. De druiven uit de La Crema wijngaarden worden met de hand geoogst. De La Crema wijnen rijpen allemaal op nieuw of gebruikt Frans eikenhout. Bij La Crema worden de druiven voor Pinot Noir met de hand gesorteerd. Trossen met groene of overrijpe druiven worden weggehaald, net als de stengels, bladeren en ander materiaal buiten de druiven om. Met een transportband worden de trossen naar de destemmer gebracht waar de druiven gescheiden worden van de steel. Na dit proces krijgt Pinot Noir een zogenaamde ‘Cold Soak’, de druiven rusten dan voor drie tot vijf dagen in gekoelde tanks. De lage temperatuur zorgt voor verschillende lagen van complexe aroma’s. Voor Chardonnay komen de druiven binnen via een transportband en gaan ze direct naar de pers. Om het frisse fruitkarakter te behouden worden volledige trossen samengedrukt waardoor een eventuele bittere smaak van de schil, pit of steel geminimaliseerd wordt. Wijnmaker Clive McAllister De wijnen La Crema Chardonnay Streek: Sonoma Coast Druif: Chardonnay citrus | toast | butter scotch | boter gele appel | sinaasappel | noten gegrilde kip | rijke visgerechten rijpe romige kazen 26.50 23.49 www.lacrema.com La Crema pinot noir Streek: Sonoma Coast Druif: Pinot Noir delicaat | kruidig | kersen | sinaasappelschil | zoete tabak | theeblad steak | lam | gevogelte | rijke kaassoorten 28.95 24.99 Wijnkring magazine | 31 cool climate wines

1 Online Touch

Index

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27
  28. 28
  29. 29
  30. 30
  31. 31
  32. 32
Home


You need flash player to view this online publication