0

Tasted 4 you Wijn, culinair & toeristisch magazine Feestspecial “Scheldekreeft” Periodieke publicatie - Editie dec. 2019 / jan. 2020 magazine boordevol succulente aroma’s

Colofon Tasted4You.be is een online uitgave met regelmatig een “special” omtrent een culinair thema of een toeristische regio. Redactie: René Van Hoof Illustraties: Oosterscheldekoningin Dirk van der Veer - Kreeftenvisser: Limit fotografie - Leden Kring van de Oosterscheldekreeft 10uur.nl – René Van Hoof. Realisatie: 6minutes press / KIM vzw - Grimbergen Voor de realisatie van print specials van Tasted4You, neem contact op met René Van Hoof – rene.van.hoof@skynet.be Verantwoordelijk uitgever: René Van Hoof - Zavelstraat 57 – 3071 Kortenberg - Belgium Tested 4 You - 2

Inhoud De Oosterschelderkreeft Kring van de Oosterscheldekreeft Kreeftenwijn Overnachten in Zeeland

De Oosterscheldekreeft

I n deze feestperiode is ‘kreeft’ een van de absolute smaakmakers. Belangrijk om weten is evenwel het feit dat de Oosterscheldekreeft van de laatste donderdag van de maand maart tot midden juli bijzonder hoge ogen gooit in het Zeeuws culinair landschap. Elk jaar wordt tijdens deze periode door de leden van de Kring van de Oosterscheldekreeft een eigentijds menu aangeboden, waarbij door alle leden eenzelfde prijs wordt aangerekend al is de samenstelling van het menu vanzelfsprekend afhankelijk van de creativiteit en inventiviteit van de chef. Dit menu wordt telkenmale opgeluisterd door een specifieke wijn die door de leden tijdens een proeverij wordt geselecteerd. Ook hier geldt in alle restaurants eenzelfde prijs. Ook al staat de kreeft deze dagen in het middelpunt van de belangstelling blijft het benieuwd uitkijken naar de ‘nieuwe’ Oosterschelderkreeft die vanaf 26 maart 2020 met zijn uniek DNA de fijnproevers onbetwistbaar Auberge de Campveerse Toren

zal verwennen. Een DNA dat qua smaaksensatie en uitzonderlijke eigenschappen enorm verschillend is van de kreeft die we nu op ons bord krijgen. Een voorsmaakje van wat je mag verwachten … Er doen verschillende verhalen de ronde over de herkomst van de Oosterscheldekreeft. Al honderden jaren wordt er in Zeeland kreeft aan wal gebracht, voornamelijk afkomstig uit Noorwegen. Het verhaal gaat dat een schip ooit zijn lading verloor en dat de kreeft zo in Zeeuwse wateren terecht is gekomen. Waarschijnlijker is echter dat de kreeftenlarven, als een soort immigranten, door de eeuwen heen de Oosterschelde hebben bereikt. Dat de larven pas veel later uitgroeiden tot de Oosterscheldekreeft zoals we hem nu kennen, heeft te maken met verbeterde leefomstandigheden. “ Na 7 à 8 jaar heeft de Oosterscheldekreeft een lengte van 25 cm en weegt zowat 500gr, een ideale lengte en gewicht om gevangen te worden. In de 17de en 18de eeuw werd de kreeft voornamelijk uit Noorwegen ingevoerd. De vangst van de eerste Oosterscheldekreeft dateert uit 1883. In 1891 werden 89 stuks gevangen, in 1906 reeds 6945 en in 1916, tijdens Wereldoorlog I noteert men 16181 stuks, aantal dat in 1927 boven de 75.000 uitstijgt. De strenge winter van 1963 heeft rampzalige gevolgen, er worden nauwelijks kreeften gevangen. Pas 20 jaar later zien we de kreeft terugkeren in de Oosterschelde. In 2009 wordt 30 à 40 ton kreeft geveild, de laatste jaren wordt amper 12 à 16 ton geveild. Dit vooral door het feit dat heel wat kreeften rechtstreeks worden gekocht en dus niet meer via de veiling passeren. De kreeft plant zich voort op een temperatuur van15°, de vrouwtjes zijn geslachtsrijp na 4 jaar, maar gaan meestal pas na 7 jaar paren. De larve ontwikkelt zich gedurende 9 maanden en meet bij de geboorte amper 1cm, na een jaar is ze tot 3cm uitgegroeid. Na 7 à 8 jaar heeft de Oosterscheldekreeft een lengte van 25 cm en weegt zowat 500gr, een ideale lengte en gewicht om gevangen te worden. Tested 4 You - 6

Rolls Royce onder de kreeften W ie zegt dat alle kreeften hetzelfde smaken heeft nog nooit een Oosterscheldekreeft geproefd. Dit culinaire juweel heeft een plek gekregen in de prestigieuze ‘Ark van de Smaak’ en wordt dus niet voor niets de Rolls Royce onder de kreeften genoemd. Overal ter wereld wordt de Oosterscheldekreeft geroemd om haar zoet-ziltige, volle smaak en stevige vlees. Maar waaraan hebben we deze exceptionele kwaliteit eigenlijk te danken? Dit heeft alles te maken met de bijzondere leefomstandigheden van de Oosterscheldekreeft. De kreeft gedijt uitstekend bij het zuivere water, bijzondere zoutgehalte, specifieke voedselaanbod en de milde temperatuur van de Oosterschelde. Ook het afwijkende DNA wordt beschouwd als belangrijke reden voor zijn superioriteit. In 1963 kreeg de kreeftenpopulatie in de Oosterschelde te maken met extreem lage watertemperatuur. Slechts een aantal van hen overleefden deze beproeving en zo zou door natuurlijke selectie een soort superras zijn ontstaan. Tested 4 You - 8

Kreeftenvisser Jan Bout I n de pure natuur werken en het dagelijks weer verrast worden door wat en hoeveel er in de netten zit, dat is waarom Jan Bout zo van vissen houdt. Al op zijn 10de zette hij fuikjes uit in de Oosterschelde en terwijl hij zijn opleiding aan de Visserijschool afrondde, startte hij in1988 met werken in het bedrijf van zijn vader en oom Mosselhandel Bout. Mosselhandel Bout is gevestigd in Bruinisse en ontstaan in de jaren zestig. Bijna 20 jaar geleden namen Jan en zijn boer Martin de rol van hun vader over en ook hun oom trad 6 jaar geleden uit het bedrijf. Sindsdien zijn zij de trotse eigenaren van het bedrijf. Jan staat dus al bijna 20 jaar aan het roer van de mosselhandel, dat is ongeveer net zo lang als zij vissen op de Oosterscheldekreeft en leveren aan de leden van de Kring. Tested 4 You - 9

In eerste instantie werd er bij Mosselhandel Bout alleen op paling gevist. Later volgden de kreeften en nog iets later oesters en mosselen, waarvan de laatste, zoals de bedrijfsnaam al doet vermoeden, de boventoon voert. Inmiddels vaart Jan niet meer voor de 100% mee. Vooral in het Oosterscheldekreeftenseizoen gaat hij mee de boot op. De rest van het jaar is hij voornamelijk in ‘de schuur’ te vinden, tussen de mosselen. Hier stuurt hij collega’s aan en wordt er gesorteerd, verhandeld en verkocht. ‘Het is geen straf om juist tijdens het Oosterscheldekreeftenseizoen mee te varen, dan is er een grote kans op lekker weer. In het najaar en in de winter, wanneer de regen of sneeuw je om de oren slaan, kan het best een pittig beroep zijn. Maar het is een mooi vak, wat mij betreft echte arbeid.’ Familie Bout vist op de Grevelingen, waar zij het water en de Oosterscheldekreeften met zes andere vissers delen. Zo’n 3 à 4 dagen na het uitzetten van de schietfuiken varen ze hier uit met de BRU17 die de fuiken licht en leegt en met de bijboot BRU49 waarop wordt gespoeld en gedroogd. ‘Soms heb je een prachtige buit, maar soms heb je niks. Dat blijft het spannende van vissen, het is een vak apart.’ Zelf eet Jan ook graag Oosterscheldekreeft, het liefst van de BBQ. Maar zo’n delicatesse als deze, eet je natuurlijk niet elke dag. Tot grote teleurstelling van zijn dochters, zij vinden het maar jammer dan het seizoen zo kort duurt. Mosselhandel Bout levert o.a. de leden van de Kring van de Oosterscheldekreeft, maar de kreeften zijn (gedurende het mosselseizoen) ook te koop voor particulieren in de winkel aan de Werkhavenweg in Bruinisse. “ Soms heb je een prachtige buit, maar soms heb je niks. Dat blijft het spannende van vissen, het is een vak apart. Tested 4 You - 10

Kreeftenkoningin O ok dit jaar koos Stichting Promotie Oosterscheldekreeft weer een kreeftenkoningin. Deze koningin mag als ambassadrice her woord voeren tijdens evenementen gedurende het hele jaar. Deze editie zal Leanne Wandel die eervolle rol op zich nemen. “Eerdere jaren werkte ik tijdens de opening vaak mee aan boord van één van de vissersboten. Maar om dit jaar de tol van kreeftenkoningin te mogen vervullen is misschien nog wel leuker. Ik voel me enorm vereerd dat ik hiervoor gevraagd ben. Een beetje spannend is het wel, maar ik kijk er ook erg naar uit’. De Zeeuwse Leanne is 29 jaar geleden geboren in Bruinisse. Ze woonde daar aan de Noorddijk direct aan de haven. Dat zorgde al van jongs af aan voor een connectie met de zee. En deze band laar ze niet graag verloren gaan. Eerder in haar loopbaan werkte ze namelijk in Eetcafé de Banjaard, aan de haven van Zierikzee, en vandaag de dag ontvangt ze haar gasten een deurtje verder bij Brasserie Maritime lid van de kreeftenkring. Ze begon in de afwas... Leanne voelt zich op haar plaats in de horea. De liefde ontstond al op haar 12de toen ze begon in de afwas. Door de jaren heen wisselde verschillende horecabaantjes elkaar af en combineerde ze haar werk met een deeltijd opleiding Horeca Hotel management in Nijmegen. Inmiddels heft ze haar droombaan gevonden in een functie als gastvrouw bij Maritime. Hier stuurt ze een gezellig, jong team aan, maar loopt zelf ook met plezier haar tafeltjes. ‘Het liefst serveer ik aan de voorkant van het pand of in de zomer op het terras, lekker dicht bij de haven’. Ze geniet ervan om het haar gasten naar de zin te maken en vindt dat deze service hoort bij een restaurant van deze kwaliteit. Deze grote fan van Fruits de Mer en oesters eet ook graag Oosterscheldekreeft. ‘Zelf maak ik hem het liefst klaar in de grillpan met wat verse kruiden en huisgemaakte mayonaise, maar de bisque van Maritime komt zeker op de tweede plaats. Gasten komen van heinde en verre om deze te proeven, dus dat zegt wel wat.’ De korte beschikbaarheid, zoete smaak en stevige structuur maken de Oosterscheldkreeft tot een bijzondere delicatesse. Een Zeeuwse zaligheid waar Leanne met trots ambassadrice voor is. Tested 4 You - 13

Waarom de Kring van de Oosterscheldekreeft? V oor het antwoord op deze vraag gaan we negentien jaar terug in de tijd. Een groep gerenommeerde Zeeuwse restauranthouders stond destijds stil bij de exclusiviteit van de Oosterscheldekreeft en waren het erover eens dat deze unieke delicatesse gekoesterd moet worden. Daarom besloten ze hun ervaring en expertise te bundelen in de ‘Kring van de Zeeuwse kreeft’. In 2011 werd dit de ‘Kring van de Oosterscheldekreeft’, dit omdat alle Zeeuwse kreeften immers afstammen van kreeften uit de Oosterschelde. De Kring staat nog altijd voor hetzelfde doel: het vormen van een uniek kenniscentrum vol passie en deskundigheid ten aanzien van de Oosterscheldekreeft. Zes keer per jaar komen de restaurateurs samen om hun inzicht en ideeën over dit bijzonder product met elkaar te delen. Tijdens deze bijeenkomsten wordt er nagedacht over de lekkere smaakcombinaties en worden de kreeftenmenu’s zorgvuldig op elkaar afgestemd. Dit resulteer elke editie opnieuw in een gevarieerd aanbod voor de consument. De Kring ziet het promoten van deze unieke Zeeuwse kreeft als een van hun belangrijkste taken, daarom hebben zij de ‘Stichting Promotie Oosterscheldekreeft’ in het leven geroepen. Om de Oosterscheldekreeft zowel nationaal als internationaal letterlijk en figuurlijk op de kaart te zetten en houden. Door alle inspanningen van De Kring heeft de Oosterscheldekreeft inmiddels een ereplaats verworven binnen de Zeeuwse Zilte Zaligheden. Een unieke kwaliteit om te proeven en van te genieten. Tested 4 You - 14

Tested 4 You - 16

Culinaire hotspots De Oosterscheldekreeft in je eigen pot! D e populariteit en de vraag naar het unieke product ‘Oosterscheldekreeft’ groeit bestendig, niet alleen de consumenten willen optimaal van deze specialiteit genieten maar ook de Zeeuwse horeca wil via dit product dat onbetwistbaar deel uitmaakt de Zeeuwse Zilte Zaligheden haar creativiteit en inventiviteit kenbaar maken. Het is dan ook nauwelijks verwonderlijk dat de Kring van de Oosterscheldekreeft ook op professioneel vlak hoge toppen scheert. Voor de 19de editie van het festival van de Oosterscheldekreeft traden maar liefst zes restaurants tot deze genootschap toe. Eenvormigheid is bij de Kring van de Oosterscheldekreeft troef. Ongeacht de restaurantkeuze en de samenstelling van het menu, bieden alle leden het Oosterscheldekreeftmenu aan eenzelfde prijs aan. Van de Oosterscheldekreeft geniet u natuurlijk optimaal bij een restaurant aangesloten bij de Kring van de Oosterscheldekreeft, maar natuurlijk kunt u de kreeft ook zelf klaarmaken. De favoriete adressen waar u dit uitgelezen kwaliteitsproduct traditioneel kan aankopen zijn: • Vishandel J C Schot, Kreeftenstraat 6 in Tholen • Vishandel Timmer Maatje Harings Josbsweg 1 in Oosterland • Visserijbedrijf A A k Van den Hoek & zoon Bootsweg 1 in Kerkwerve • Sam Uil Meeldijk 34 in Burgh-Haamstede • Visserijbedrijf H J Jumelet Schipperslaan 2 in Bruinisse • Proef Zeeland- Neeltje Jans Mosselen Paelweg 1 (nabij Deltapark) in Vrouwenpolder. Tested 4 You - 17

Seafarm restaurant Hostellerie Schuddebeurs

Overzicht leden Kring van de Oosterscheldekreeft Strandpaviljoen Zuid Zuid West Gelegen op één van de mooiste stranden van Zeeland, nabij het bruisende Renesse, loopt u vanaf de parking van Hotel de Zeeuwse Stromen in 20 minuten gemakkelijk langs het water en langs de zeehondenplaat naar het gezellige strandpaviljoen Zuid Zuid West In deze getalenteerde keuken waarin jonge vakmensen worden opgeleid, voelt u de liefde voor de natuur en (bio)logische gerechten die vers voor u worden bereid. Er is een speciale attentie voor wijnen en dan voornamelijk uit de klassieke wereld. Renesse – coördinaten 51.738646, 3.751843 – www.zuid-zuid-west.nl tel 31 111 461568 Strandrestaurant Our Seaside Our Seaside is een eigentijds restaurant in een sfeervol ingericht strandpaviljoen in Renesse. U kunt er vanaf het ruime terras genieten van een prachtig uitzicht op de Noordzee. Het à la carte menu bestaat voornamelijk uit zorgvuldig bereide vleesen visgerechten. Maar ook vegetariërs kunnen uitstekend bij dit strandrestaurant terecht. De zeer ervaren keukenbrigade presenteert altijd een uiterst gevarieerd aanbod van culinaire verwennerijen. Renesse- Strand Renesse Oost 2, strandopgang Kijkduin, Rampweg – www.ourseaside.nl – tel 31 111 462100 Proeflokaal D’Ouwe Smisse Proeflokaal d’Ouwe Smisse is een biologisch restaurant. Hier worden gerechten bereid van seizoens- en in de meeste gevallen ook streekgebonden producten met als voornamelijk doel om verspilling en onnodige vervoerskilometers tegen te gaan. Ooit was hier een smederij, nu is het een klein, maar sfeervol restaurant. De klassiek Frans georiënteerde gerechten worden klaargemaakt op het oude smidse vuur. De wijnkaart omvat een mooi assortiment wijnen die zowel per fles als per glas geschonken kunnen worden. Zonnemaire – Breedveld 3 – www.ouwesmisse.nl - tel 31 111 402932 Tested 4 You - 19

Brasserie Maritime Tested 4 You - 20

Hostellerie Schuddebeurs Hostellerie Schuddebeurs vindt u aan een landelijk wegeltje middenin de prachtige landgoederen nabij Zierikzee. Het culinaire aanbod bestaat voornamelijk uit lokale gerechten zoals Zeeuwse oesters, Oosterscheldekreeft en Schouws lam. “ s Zomers is het hier uitermate goed toeven op het terrein gelegen aan het maar liefst drie eeuwen oude pand, waarvan de hotelkamers begin dit jaar opnieuw gestyled zijn. Kortom, een uitgelezen adresje voor wie er graag even tussenuit wil. Schuddebeurs – Donkerweg 35 – www.schuddebeurs.nl tel 31 111 415651 Brasserie Maritime Brasserie Maritime is een eigentijds restaurant gelegen aan de sfeervolle haven van Zierikzee en staat met name bekend om zijn voortreffelijke bereidingen van schaalen schelpdieren. Kreeften, oesters en andere visproducten worden hier dagelijks vers aangevoerd en gecombineerd met zorgvuldig geselecteerde wijnen. De gerechten kenmerken zich door een mediterrane inslag waarbij de Frase keuken en lokale ingrediënten als basis dienen. Zierikzee – Nieuwe haven 21 – www.brasseriemaritime.nl – tel 31 111 412156 Restaurant De Proeverij Stap binnen in een Bourgondische wereld vol smaak en nostalgie. Familiebedrijf ‘De Proeverij’ is gevestigd in het traditionele en historische stadscentrum van Zierikzee en dat is geen toeval. In dit restaurant wordt u verwelkomd door medewerkers die hun vak verstaan. Neem bijvoorbeeld de keukenbrigade die, zoals men van een Zeeuws restaurant mag verwachten, de beste visgerechten en streekproducten weet te bereiden. De Proeverij is iedere dag geopend voor lunch en diner. Zierikzee – Kraanplein 12-14 – www.restuarantdeproeverij.nl – tel 31 111 412931 Brasserie Sailor’s Inn Puur eten van Zeeuwse bodem met een Oosterse touch. Brasserie Sailor’s Inn is gelegen aan de jachthaven van Bruinisse. Onze chef combineert er duurzame en biologische producten van Zeeuwse bodem met zijn Oosterse roots, dat zorgt voor unieke en verrassende smaken. Naast lunch en diner leent deze brasserie Tested 4 You - 21

Brasserie Sailor’s Inn

zich uitstekend voor feesten en partijen. Ook biedt ze een vergaderruimte en arrangementen met overnachting aan, en dat allemaal pal aan het Grevelingenmeer. Bruinisse – Jachthavenweg 61 A – www.sailorsinn.nl – tel 31 111 482902 Restaurant Oesterbeurs U vindt restaurant Oesterbeurs in het hart van Yerseke op loopafstand van de unieke Oosterschelde, kraamkamer van de Zeeuwse oesters, mosselen natuurlijk de Oosterscheldekreeft. Uieraard spelen de producten afkomstig uit de Oosterschelde een hoofdrol op de menukaart. Maar ook de gastvrijheid, creativiteit en regionale seizoenproducten vormen belangrijke pijlers van restaurant Oesterbeurs. Gasten van het restaurant kunnen hun boot hier aanleggen in de jachthaven. Yerseke – Wijngaardstraat 2 – www.oesterbeurs.nl –tel 31 113 572211 Restaurant Het Binnenhof Restuarant Het Binnenhof bestaat al meer dan 20 jaar en is gelegen in het ‘oude’ Goes verstopt op een authentiek binnenplaatsje. Een oase van rust, alsof u zich in Zuid-Frankrijk bevindt. In de zomer staat hier een mooi terras waar u ook buiten kunt eten. In de keuken wordt alles vers bereid met producten die dagelijks door de chef worden uitgezocht. Streekproducten hebben de boventoon, het ijs wordt bijvoorbeeld zelf gedraaid. Goes –Bocht van Guinea 4/6 – www.restaurantbinnenhof.nl – tel 31 113 227405 Restaurant De Korenbeurs op Landgoed Rijckholt Landgoed Rijckholt is een mooie rustige buitenplaats dicht bij de wateren waaruit de Oosterscheldekreeft gevist wordt. Naast Barbara’s bed & breakfast vindt u hier restaurant De Jorenbeurs gespecialiseerd in regionale producten. Naast de Oosterscheldekreeft kunt u er terecht voor de andere Zeeuwse zilte Zaligheden maar bijvoorbeeld ook voor lokale biologische groenten. In de zomer is het nog eens extra genieten op de zonnige terrassen of in de serre. U maakt uw bezoek compleet met een overnachting. Ceersdijk – Provincialeweg 2 – www.korenbeurslandgoedrijckholt.nl – tel 31 113 302100 Tested 4 You - 23

Seafarm restaurant Welkom bij Seafarm. Hier geniet u van lokale kreeft, bereid met het product in de absolute hoofdrol, met uitzicht op de Oosterschelde. Beleef het eten van vis, schaalen schelpdieren van topkwaliteit in het restaurant aan de voet van de Stormvloedkering. Bijna alle producten komen uit Zeeland of zelfs uit het eigen bedrijf: we kweken tarbot, vangen mesheften en verwateren onze Seafarm Oysters en schelpdieren in Oosterschelde bronwater. Nu ook om mee te nemen. Kamperland – Jacobahaven 4 – www.sadarm.nl – tel 31 113 371828 Auberge de Campveerse Toren Auberge de Campveerse Toren is een uniek hotel-restaurant gelegen aan het Veerse Meer, in het centrum van het historische stadje Veere. Deze eeuwoude stadsherberg waar u nog steeds kunt logeren en dineren, heeft een historie van wel meer dan 500 jaar. De klassieke moderne keuken is Frans georiënteerd met gebruik van veel regionale producten. Vis, schaal- en schelpdieren spelen een belangrijke rol op de menukaart. Veere – Kaai 2 – www.campveersetoren.nl – tel 31 118 501291 Bistro Beaufort Bovenop de duinen in het nieuwe Badhuis Cadzand vindt u Beaufort. Een eigentijdse bistro met wereldse wijnen en een Franse keuken. Terwijl u geniet van een prachtig uitzicht over de monding van de Westerschelde en de wijde Noordzee, serveert men kwaliteitsgerechten met een duidelijke link naar de zee. Een dagelijkse aanvoer van verse vis, schaal- en schelpdieren, met daarnaast vlees en groenten uit de regio leggen de basis voor de gerechten. Natuurlijk ontbreekt ook de Oosterscheldekreeft hier niet. Cadzand - Boulevard de Wielingen 2J – www.bistrobreaufort.nl – tel 31 117 308354 Tested 4 You - 24

Restaurant Oesterbeurs Restaurant De Proeverij

Bistro De Kluiver Restaurant Napoleon

Bistro De Kluiver Al meer dan 25 jaar vindt u Bistro De kluiver aan de jachthaven van Breskens. Hier heerst een intieme en trendy sfeer en staat kwaliteit voorop. Bij mooi weer geniet u op het terras met een goed glas wijn, al dan niet vergezeld van een heerlijk tapasbord. De wijnkaart bevat een prachtig assortiment van wereldse wijnen. De Kluiver staat bekend om de Fruits de mer in verschillende uitvoeringen, kreeft, krab, langoustines en een groot aanbod aan oesters. Breskens – Kaai 6 – www.dekluiverbreskens.nl – tel 31 117 383070 Auberge des Moules In het Zeeuws-Vlaamse Philippine, waar ooit de eerste mosselhaven van Nederland lag, vindt u Auberge des Moules. Dit restaurant is al meer dan 48 jaar een begrip voor liefhebbers van schaal- en schelpdieren. In de keuken wordt altijd gewerkt met verse ingrediënten en veelal streekeigen producten. De Zeeuwse zeevruchten voeren de boventoon op de menukaart, maar ook voor andere heerlijkheden bent u bij Auberge des Moules aan het goede adres. Philippine – Visserslaan 3 – www.aubergedesmoules.com – tel 31 116 491265 Restaurant Napoleon Restaurant Napoleon is al meer dan 50 jaar een smakelijke hotsport om te relaxen en genieten. De specialiteiten mogen dan hoogstaand zijn, chef-kok en gastheer Antoine Bergman slaagt erin om een losse sfeer te creëren. Regionale producten uit het machtige zilte Zeeland daar is men in Hulst fier op. Getrouw aan de vier seizoenen weet Napoleon zich steeds opnieuw uit te vinden. Een topadres voor het o.a. nuttigen van het Oosterscheldekreeftenmenu. Hulst – Stationsplein 10 – www.restauratnapoleon.nl – tel 31 114 313791 Tested 4 You - 27

KREEFTENWIJN Elk jaar wordt aandachtig gezocht naar een wijn die een perfecte compagnon vormt voor dit heerlijk Zeeuws product. Hiervoor wordt een soort competitie uitgeschreven waarbij de deelnemende wijn door de restaurateurs, leden van de Kring van de Oosterscheldekreeft, worden voorgeproefd. De selectie is slechts één enkel seizoen geldig dit met de bedoeling een grotere diversiteit aan te bieden en eveneens om de Oosterscheldekreeft als kwalitatief product, in meerdere landen te introduceren. D e kreeftenwijn 2019 was afkomstig van het wijnhuis Lapostolle uit Chili. Dit wijnhuis is opgericht door de familie Marnier Lapostolle. Zij staan voornamelijk bekend om het wereldbekende likeurmerk Grand Marnier, maar maken ook al generaties lang prachtige wijnen. De familie hanteert hierbij dezelfde compromisloze benadering van kwaliteit als bij de succesvolle likeur. Ze gebruiken Franse expertise op de fijne, Chileense grond en streven ernaar om ieder aroma vanuit de druif terug te laten komen in de wijn. De Lapostolle Grand Selection Chardonnay zal dit seizoen ongetwijfeld de Oosterscheldekreeftmenu’s versterken. Deze bijzondere Chardonnay wordt gemaakt in de zogenaamde Casablanca Valley, een koeler gebied aan de kust van Chili. Hij is lichtgeel van kleur en kent zeer expressieve aroma’s. Je proeft en ruikt de zoete sporen van tropisch fruit, bloemen en een vleugje eikenhout. De wijn heeft een mooie zuurgraad, ronde structuur en lange, frisse afdronk. Dit jaar is het kreeftenetiket ontworpen door de 76-jarige amateurkunstenares Bep Rook-Schot. Een kunstenares die zelf alles weet (en eet) over vis en schaal- en schelpdieren. Ze is een dochter van vissersfamilie Schot uit Zierikzee. Tested 4 You - 28

Verrassing! Eerste Oosterscheldekreeftenbier gepresenteerd Voor het eerst werd ook een speciaal passend Oosterscheldekreeftenbier gelanceerd om de kreeftmenu’s van de Kring van de Oosterscheldekreeft te begeleiden. Het bier, een White Lager, is ontwikkeld door Maximus Brouwerij, een gepassioneerde en onafhankelijke brouwerij uit Utrecht. N autilus White Lager is een sprankelend, ondergistend tarwebier dat tussen een Lager en een Witbier in zit. Het bier smaakt fris met citrusaccenten en heeft natuurlijke zoetigheid en een licht bittertje dat perfect bij het kreeftenvlees smaakt, terwijl het romige van de tarwe erg goed combineert met het vettige van sauzen. Het is een vlot en toegankelijk bier, leuk afgestemd op het aanbod en de verschillende Oosterscheldekreeftmenu’s. Nautilus bier heeft een Zeeuwse basis door de keuze voor de mout waarmee het is gebrouwen, die voor 100% afkomstig is van mouterij ‘The Swaen’ in Kloosterzande. Maximus Brouwerij werkt graag met lokale producten en heeft daarom een connectie met Zeeland gezocht. De aromatische hopsoorten die het bier zijn fruittonen in de smaak geven zijn met name Amarillo uit de VS en Hallertau Mittelfrűh uit het zuiden van Duitsland. Het etiket van het kreeftenbier is door Maximus ontworpen en uiteraard geïnspireerd op de Oosterschelde-kreeft. Het bier is op fles verkrijgbaar (33cl) exclusief bij de restaurants van de Kring van de Oosterscheldekreeft en enkele Zeeuwse speciaalzaken. Het alcoholpercentage is 6%; IBU (bitterheid) is 25 en EBC (kleur) 7. Tested 4 You - 30

Een terugblik op enkele selecties Kreeftenwijn 2013: Het familiebedrijf Bart, opgericht in 1964 door Joop Bart, werd in 2013 de trotse winnaar van de traditionele Kreeftenwijnverkiezing 2013 met de DO Ribeiro ‘Treixadura’ 2011 van Bodega Terra do Castelo uit Spanje. De ‘Treixadura’ 2011 van Bodega Terra do Castelo, komt uit een relatief onbekend wijngebied in Galicië, de DO Ribeiro, dat iets ten noorden van Portugal ligt en ten oosten van de het wijngebied Rías Baixas. Het klimaat wordt hier bepaald door bergruggen die het gebied enerzijds beschermen tegen sub-Atlantische stormen en anderzijds zorgen voor een microklimaat dat tussen een zee- en een mediterraan klimaat in ligt. Het is er vochtig met een gemiddelde jaartemperatuur van 14,5ºC. Dit klimaat zorgt ervoor dat het fruit aan de wijnstok optimaal kan rijpen, terwijl alle aroma’s en smaakopwekkende zuren bewaard blijven. In dit aaneengesloten gebied centraal in Galicië liggen meer dan 2.767 hectare wijngaarden in de dalen die gevormd worden door de rivieren Miño, Arnoia, Avia en Barbatiño. Zo’n 6.043 druiventelers en 119 bodegas maken hier hun wijnen. De druiven groeien op 75 tot 400 meter hoogte boven zeeniveau en zijn aangeplant via het pergola systeem, tegenwoordig meer en meer via draden. De neerslag is gemiddeld 800 tot 1.000mm per jaar. De bodem bestaat voornamelijk uit graniet met een alluviale bovenlaag met o.a. rotsen en kiezels. Deze stenen reflecteren het zonlicht op de druiven. De ‘Treixadura’ 2011 is een frisse, inspirerende wijn met een rijk aroma, fijn en elegant met hints van appel en grapefruit. Een evenwichtige wijn, mooi vol door het rijpe fruit en met een lange afdronk. De wijn is niet Tested 4 You - 31

houtgelagerd, maar heeft een paar maanden op ‘lie’ gelegen, wat de wijn een mooi rond karakter geeft. Heerlijke, goed doordrinkbare wijn. Met streng geselecteerde druiven en een gecontroleerde gisting probeert Terra do Castelo, Bodega Cooperativa San Roque de Beade het beste uit de lokale Treixaduradruif te halen. Door o.a. een koude maceratie (inweking) en het rijpen op de ‘lie’ slaagt men er prima in het karakter van deze druif optimaal weer te geven. Het alcoholpercentage is niet te hoog, de wijn heeft een hoge doordrinkbaarheid. De volheid en frisheid van de wijn met serveertemperatuur van 10 à 12°C, die best past bij salades, visgerechten, schaal- en schelpdieren en licht vlees met verrassende wijn/spijs-combinaties als gevolg. Kreeftwijn 2014 Een exclusief product als de Oosterscheldekreeft moet je koesteren. Bij een kwalitatief product hoort een aangepaste wijn. De kreeftwijn 2014 was afkomstig uit het Spaanse Do Terra Alta herkomstgebied en gemaakt van 100% Garnaxta. Een levendige wijn met tonen van geroosterde noten, zoete ananas en steenpitfruit als gele pruim komen samen in deze sappige en expressieve wijn. Het complexe aroma van kiwi, passievrucht, honing en pijnboompitten en in de afdronk de mineralen en subtiele kruiden zorgen voor een fijne balans in zoet en zuur, welke de wijn mooi rond en droog maken. Een prachtige concentratie met een evenwichtige zuurgraad, kortom een speciale wijn gemaakt van geselecteerde oude Garnaxta druiven met een lage opbrengst uit de opkomende wijnregio ‘Terra Alta’. Het is echt een wijn voor liefhebbers van grote, rijke, droge, witte wijnen. Dit zijn nu juist de wijnen die de combinatie met de rijke smaak van de Oosterscheldekreeft zo goed combineren. Kortom: een perfect huwelijk. De importeur van deze wijn in Nederland is de wijnhandel “De Coninck Wines” uit Scherpenisse. www.deconinckwines.nl Kreeftenwijn 2015: De kreeftenwijn was dit jaar afkomstig uit Frankrijk en wordt geproduceerd door het Domaine Gayda gelegen in het dorpje Brugairolles, op 25 km ten Zuidwesten van de Carcassonne en bevoorrecht met een prachtig uitzicht op de Pyreneeën. Hier hebben de Engelsman Tim Ford, de Zuidafrikanen Anthony Record en Marc Kent (eigenaar van top wijnbedrijf Boekenhoutskloof uit Zuid-Afrika) en last but Tested 4 You - 32

Tested 4 You - 33

not least de jonge Franse wijnmaker Vincent Chansault de handen ineen geslagen om de enorme potentie van het wijngebied te presenteren in een wijnfles. De wijn is zacht, fris en superrijp. Een beetje houtrijping geeft de wijn extra elegantie. Gayda is een state-of-the-art wijnmakerij die het evenwicht vond tussen innovatie en traditie. Hier biologische principes en enorm vakmanschap. Alle druiven worden biologisch geteeld, met de hand geplukt, meteen gekoeld en verwerkt. De Viognier won in 2011 op het Proefschrift Wijnconcours en de eigenwijze assemblage Figure Libre Blanc is een favoriet van Jancis Robinson. Wijnmaker Vincent Chansault, die uitgebreid stage liep bij Marc Kent (Boekhoutskloof) in Zuid-Afrika, krijgt werkelijk alle faciliteiten ter beschikking met slechts één doel voor ogen, binnen vijf jaar de absolute top van Zuid-Frankrijk produceren. Wijn/spijs: Ideaal als aperitief en lekker bij avocado, verse zoetwatervis en warme gerechten bereid met botersaus, maar is eveneens een perfecte compagnon van vis, schaal- en schelpdieren. Het is evenzeer een aangename begeleider van geroosterde kip en geitenkaas. De aanbevolen schenktemperatuur is 10-12°C. Kortom eerder een goede kwalitatieve Chablis dan een dikke Australiër. Importeur is wijnhandel “De Coninck Wines” uit Scherpenisse. www.deconinckwines.nl Het etiket 2015 was van de hand van Roos Stallinga, schrijver en kunstenaar met een grote liefde voor avontuur, fietsen en steden. Ze woont met haar partner Jurjen, en kinderen Maris (4) en Vina (2) in Amsterdam. De kunstwerken die Roos maakt pentekeningen en schilderingen met gouacheverf, fotografie, tekeningen op foto’s en collage – vormen een visueel dagboek. In vergelijkbare stijl maakte ze een boek over fietsen door Zeeland, in opdracht van de Provincie (2010). Tijdens dit project werd Roos verliefd op Zeeland. Voor het etiket van de kreeftenwijn liet kunstenares Roos Stallinga zich inspireren door de kleuren en het licht van de Oosterschelde tijdens een fietstocht op Tholen. www.roosart.nl en www.ridewithmeworld.com Kreeftenwijn 2016: De kreeftenwijn 2016 is afkomstig van het domein Weingut Lorenz & Söhne uit Duitsland. De kreeftenwijn 2016 was een Weisburgunder-Pinot Blanc geteeld op zandsteen, löss, kwartsiet en residuen van leisteen. In het glas krijgen we een delicate gele kleur en lichtgroene tinten met een aangenaam aroma van peer en acacia. Een aangename en droge pittige wijn met tonen van noten en honig die in de afdronk een fijne bootachtige bitterheid doet openbloeien. Tot de smaakimpressies behoren eveneens minerale accenten, vuursteen, geel pitfruit en een hint van groene kruiden. Tegelijk krachtig en extractrijk in de smaak zonder ook maar enige vorm van elegantie in te boeten. De mooie diepe toetsen en Tested 4 You - 34

Kreeftenwijn 2016 Tested 4 You - 35

gedreven complexiteit geven een lange fijne afdronk, wat aan een wijn Bourgogne type doet denken. De familie Lorenz uit Bosenheim bij Bad Kreuznach leeft niet alleen van de wijnbouw, ze leeft voornamelijk voor de wijn. Het familiaal bedrijf telt 43 ha wijngaarden in het wijngebied Nahe met een jaarproductie van ca 100.000 flessen. Met Ulirch Lorenz staat de derde generatie aan het roer, hij is een figuurlijke Jungwinzer. Met de 43 ha in exploitatie is het eveneens een van de grootste wijngoederen in de Nahe. Sinds de oprichting van het wijngoed bleef de filosofie ongewijzigd, nl wijnen creëren vol vreugde. De wijnen van de familie zitten dan ook vol spanning en individualiteit maar worden vooral gekenmerkt door hun oorsprong, de Nahe. Anderzijds is dit een wijnbouwstreek met een grote diversiteit in klimaat en bodemdiversiteit. Het etiket werd verzorgd door Roland Deussen, beeldhouwer, schilder, tekenaar en cartoonist. Na opleidingen in Maastricht, Rome, Brussel en een studiereis in de Verenigde Staten begon Roland in 1982 als freelance ontwerper en cartoonist en heeft ondertussen meer dan 2000 cartoons getekend voor Limburgse kranten. Het etiket 2016 betreft een duidelijke grafische, gestileerde weergave van de Oosterscheldekreeft. “Alsof het een soort logo is, een logo van de Rolls Royce van de zee’ aldus Roland. De diepblauwe kleuren als de zee en de rood en gele tinten van (gekookte) kreeft doen de rest in een krachtig ontwerp. Kreeftenwijn 2017: De frisse droge witte Vermentino di Sardegna met een licht vette afdronk is een product van wijnboer Contini die de Oosterscheldekreeft een prachtig lichtzoet accentje meegeeft. De basisdruif, de Vermentino, staat ook bekend als dé witte wijn van Sardinië. Zijn mooie lichtgeel gewaad, gekenmerkt door zacht groenachtige nuances bevestigde zijn fris en levendig karakter, anticipeert op de zoete geuren van bloemen en kleine wit fruit, licht kruidachtige en fijne kruiden. Tyrsos In de mond is fris en licht fruitig, delicaat intensiteit en finesse, fruitige aroma’s van een bepaalde persistentie en slank lichaam. Tyrsos is een witte dat perfect past met zeevruchten hapjes en schelpdieren, zoals krab salade of soep van mosselen met pastagerechten en mooie voorbereiding gemaakt met eieren, zoals risotto met brandnetels of roerei munt en marjolein. Zijn mineraliteit, frisheid en smaak maken het natuurlijk ook tot een ideaal aperitief. Tyrsos is de kant-en-klare witte wijn van de Contini-wijnmakerij: een frisse en fruitige Vermentino di Sardegna DOC. Tyrsos is afkomstig van wijngaarden en Tested 4 You - 36

Kreeftenwijn 2017

afvalbeheer klanten zich zowel in de lagere vallei van de Tirso, een context van kleiachtige slibrijke zandgrond een paar meter boven de zeespiegel en een mild klimaat gekoeld door spiranten bries van de zee, is aan de voet van Mt. Arci, de bergketen met uitzicht op de Campidano Oristano en Terralba, gekenmerkt door een vulkanische bodem rijk aan mineralen en een hogere temperatuur, de laatste ongeveer twee honderd meter boven de zeespiegel. De wijngaarden worden op het platteland gekweekt, met de snoeisystemen van guyot en snoeihout, en garanderen een opbrengst van ongeveer 8500 kg per hectare. Zodra u de perfecte mate van rijping, nog steeds rijk aan zuurgraad bereikt, worden de druiven geoogst en onmiddellijk uitgevoerd in de kelder, waar ze zachte persing ondergaan en de bloem moet de alcoholische gisting in roestvrij staal vasce bij een gecontroleerde temperatuur. Zodra de wijn is verkregen, veroudert Tyrsos in staal een paar maanden, vóór de zuivering, botteling en raffinage in glas. Los van zijn smaakaccentje kreeg deze wijn een kunstzinnig tintje. De Kring van de Oosterscheldekreeft had immers besloten de wijn een eigen etiket mee te geven waardoor hij ook een verzamelobject vormt. Kunstenares Juul Rameau kreeg de kans om het etiket te ontwerpen. Zij liet zich hierbij inspireren door moderne strakke structuren en de natuurlijke elementen die eigen zijn aan de Oosterscheldekreeft. Kreeftenwijn 2018 Tested 4 You - 38

Strandrestaurant Our Seaside Overnachten in Zeeland De Oosterscheldekreeft ontdekken in een ideaal excuus om Zeeland te exploreren. Een tochtje heen en terug naar een van de 16 leden van de Kring van de Oosterscheldekreeft is gezien de nabijheid van Zeeland een leuke daguitstap. Maar je kan er even makkelijk een gezellige meerdaagse uitstap van maken en even rondneuzen in het prachtige landschap, historische sites ontdekken of gewoonweg aan zee verpozen. Enkele ervaringen die los van de Oosterscheldekreeftfestiviteiten ook tijdens de rest van het jaar te beleven vallen en dit te midden de diversiteit van het aanbod, van een traditioneel (strand)hotel, over gecombineerde hotel & vergadermogelijkheden tot spraakmakende strandparken en vijfsterrencampings. Als afsluiter een lijstje van hotels waar je in de buurt een of meerdere leden van de Kring van de Oosterscheldkreeft terugvindt. Tested 4 You - 39

Grand Hotel Ter Duin – Burg-Haamstede Van plan om een weekend of een (mid) week weg te gaan en naar de kust te trekken? Al eens Zeeland overwogen? Deze Nederlandse provincie gaat er prat op om het meeste uren zon van gans Nederland aan te bieden! Ver weg? Hoegenaamd niet, een groot deel van de provincie met talrijke stranden bevindt zich zelfs dichter bij Brussel en zeker Antwerpen, dan onze Belgische kust en is via de A2 en A 58 heel vlot te bereiken. Voor ultieme ontspanning, om even lekker uit te waaien en tot rust te komen is Grand Hotel Ter Duin in Burgh-Haamstede een ideale accommodatie. Het hotel ligt op loopafstand (1400 m) vanaf het strand. Legt u deze afstand liever niet te voet af, dan is de verhuur van fietsen in het hotel aanwezig. Het luxe hotel in Zeeland met 133 suites en vier appartementen kent verschillende faciliteiten waarbij u onbeperkt kunt genieten van twee sauna’s, een Turks stoombad, verwarmd zwembad en een zonnebank. De kamers zijn modern, sfeervol en hebben een warme uitstraling. De internationale Lobby Lounge met ‘Grand Allure’ serveert kleine internationale klassieke gerechten, high tea en bijzondere wijnen. Dit warm interieur, creëert gebruikmakend van topmerken als Ralph Lauren, William Yeoward, Vaughan, … een prachtig huiselijk gevoel. Het is een uitstekende locatie om van een aperitief te genieten. Het binnenplein sluit aan bij de Lobby Lounge en is een van de mooiste binnenpleinen van Nederland met internationale allure. De prachtige zit- en ligmeubelen zorgen voor een oase van rust en comfort. De luxe spa en wellness biedt alle mogelijkheden om u te ontspannen en op te laden. De ruimte omvat twee sauna’s, stoomcabine en verwarmd zwembad. Aanvullend zijn er diverse massages, uitgevoerd door professionele masseurs voorhanden. Authentieke rituelen worden hier zinvol gecombineerd met moderne behandeltechnieken. Grand Hotel Ter Duin is de perfecte locatie voor zakelijke bijeenkomsten en feestelijke evenementen. Door zijn unieke ligging zijn allerlei buitenactiviteiten in bos, duin en strand rondom het hotel mogelijk. The James Bar & Grill serveert in een authentieke sfeer eerlijke, herkenbare grillgerechten en de klassiekers. In Tested 4 You - 40

Grand Hotel Ter Duin

restaurant Ter Duin vormen moderne bordpresentaties met veel dagverse Zeeuwse streekproducten het hoofdbestanddeel. Klassieke, moderne en verfijnde smaken verwennen de gasten met een mooie culinaire ervaring. Grand Hotel Ter Duin – Hogeweg 55 – 4328 PB Burgh-Haamstede T: +31(0) 111-655200 – www.grandhotelterduin.nl Grand Hotel Ter Duin Tested 4 You - 42

Hotel Wemeldinge aan de Oosterschelde Hotel Wemeldinge ligt in het pittoreske gelijknamige dorpje, prachtig gelegen tussen de fruitbomen en op slechts enkele honderden meters van de haven en het strand. Het is een gemoedelijk en gastvrij hotel dat actieve genieters een sfeervolle uitvalsbasis biedt om het Zeeuwse schiereiland Zuid-Beveland met zijn prachtige natuurgebieden en authentieke dorpjes te verkennen. Hotel Wemeldinge beschikt over 36 comfortabele compacte hotelkamers. Allen voorzien van douche, toilet, kleurentelevisie, telefoon, schrijftafel en wekker. Enkele kamers zijn voorzien van badkamer met bad en douche. Hotel Wemeldinge beschikt over twee vergaderzalen van verschillende omvang met comfortabele stoelen. Verder is er een gezellige bar en een uitstekend restaurant. Tevens beschikt het hotel over een sfeervolle tuin met terras. Het gehele hotel is voorzien van gratis Wifi. In de omgeving zijn diverse mogelijkheden voor out-door activiteiten, waaronder zeilen op de Oosterschelde of golfen in de omgeving van het hotel en nog veel meer! De beide vergaderzalen beschikken over direct buitenlicht. Er bevinden zich geen pilaren of kolommen in de zalen. De zalen zijn verschillend in grootte, de kleinste zaal is geschikt voor vergaderingen tot 24 personen in carre opstelling. De grootste zaal heeft een capaciteit van 90 man in theater-opstelling. Het hotel biedt verschillende vergaderarrangementen, maar natuurlijk is ook een arrangement op maat ook mogelijk. Hotel Wemeldinge – Noordelijke achterweg 62 – 4424 EG Wemeldinge. www.hotelwemeldinge.nl Auberge des Moules Tested 4 You - 43

Hotel Congrescentrum de Zeeuwse Stromen - Renesse Bent u op zoek naar een bijzondere locatie voor uw vergadering, congres, training of event? Bij de Zeeuwse Stromen kunt u gastvrij én filevrij vergaderen op 200 meter van het strand, midden in de duinen van Renesse! Een inspirerende omgeving, comfortabele hotelkamers, een uitstekende keuken, gezellige bar, eindeloze zaalmogelijkheden met uitgebreide voorzieningen, een eigen strandpaviljoen én het bruisende centrum van Renesse op loopafstand, maken de Zeeuwse Stromen dé perfecte locatie voor uw vergadering, congres, training of event. Een luxueuze locatie met een zakelijke uitstraling, die voldoet aan de strengste eisen op het gebied van vergaderen, De Zeeuwse Stromen heeft niet voor niets een 4-vergaderhamer classificatie. De Zeeuwse Stromen beschikt over tien multifunctionele moderne vergaderzalen, uitgerust met alle mogelijke faciliteiten. Zo beschikken al onze zalen over daglicht en klimaatcontrole en bieden wij u binnen het arrangement een complete verzorging aan. De flexibiliteit van de zalen biedt talloze variaties, u kunt altijd bij de CongresCoaches terecht met vragen over zaalopstellingen of speciale wensen. De oppervlakte van de individuele zalen varieert van 26.8m² tot 148.5m², gezien meerdere zaalcombinaties mogelijk zijn kan een maximale oppervlakte van 465 m² worden benut, afhankelijk van de gekozen zaalformule en vergaderopstelling schommelt het aantal deelnemers van 8 tot maximaal 380 personen. Bij de Zeeuwse Stromen is niet alleen uw vergadering tot in de puntjes geregeld, maar ook de verzorging is van een hoog niveau. Sluit uw bijeenkomst af met een heerlijk diner dat geserveerd wordt in het restaurant 4 Beaufort, waar men uitsluitend met verse, grotendeels biologische streekproducten werkt. Of sluit uw vergadering af met een heerlijk drankje in de gezellige bar 16 Kwadraat of strandpaviljoen De Haven van Renesse. Voor de organisatie van meerdaagse vergaderingen met overnachting beschikt De Zeeuwse Stromen beschikt ook over 119 hotelkamers. Zo kunt u kiezen voor een prachtige hotelkamer in het hoofdgebouw of voor een duinkamer gelegen in het prachtige buitenpark met mooie wandeltuin. V oor een meerdaagse bijeenkomst met overnachting werden diverse zakelijke arrangementen uitgewerkt Tested 4 You - 44

Het basisarrangement met plenaire zaal omvat 2 flip-overs, 55 inch LED TV met laptop, de gehele dag koffie en thee met een zoete versnapering, ijswater, naambordjes, schrijfblokken, potloden, uitgebreid lunchbuffet, trainerskoffer, WiFi, parkeren en BTW. Bij een meerdaagse bijeenkomst met overnachting zijn de arrangementen standaard inclusief een uitgebreid 4 gangen keuzediner, overnachting in een ruime 2-persoonskamer met een uitgebreid ontbijtbuffet. Een goed programma samenstellen is een kunst. En daarom biedt De Zeeuwse Stromen u een grote verscheidenheid aan suggesties “uitwaaiers!” om uw verblijf op een unieke manier te onderbreken of aan te vullen. Deze uitwaaiers zijn onderverdeeld in de volgende categorieën: ontspanning, sport, spanning en sensatie, spel en teambuilding en teamspirit. Per activiteit staat aangegeven wat het globale doel is, voor welke doelgroep de activiteit het meest geschikt is, hoeveel tijd u er ongeveer voor moet uittrekken, het minimale of maximale aantal personen dat mee kan doen, de locatie waar de activiteit plaats vindt en een korte toelichting. Hotel de Zeeuwse Stromen - Duinwekken 5 - 4325 GL Renesse Tel.: +31-(0)111-462040 - www.zeeuwsestromen.nl Strandpark De Zeeuwse kust - Noordwelle Op zoek naar een vakantiepark voor uw hele gezin in Zeeland? Op slechts 250 meter van het strand vindt u Strandpark De Zeeuwse Kust. Geniet hier van een heerlijke vakantie op de camping in Renesse, in een chalet, in het familiehotel of kies voor glamping, in een Strandlodge of een Jutter. Strandpark De Zeeuwse Kust is gelegen aan de voet van de duinen en buiten het centrum van Renesse, op het eiland Schouwen-Duiveland. Naast heerlijk zonnen of mooie wandelingen langs de kust, is het park ook een uitstekende uitvalbasis om onder meer te duiken, te surfen of te zeilen in het prachtige Zeeland. Op slechts 1,5 kilometer van de Brouwersdam komt het vakantiegevoel vanzelf naar boven! Marc Ruytenberg, eigenaar Strandpark De Zeeuwse Kust, startte het project op in 2007 met enerzijds een traditionele camping en anderzijds een aantal bungalows. De centrale unit kreeg de administratie, een restaurant en een overdekt zwembad mee, zodat het park het gans jaar open kon blijven. Al vrij snel bleek de infrastructuur onvoldoende om aan alle aanvragen te beantwoorden, en een uitbreiding meer dan noodzakelijk bleek. Tested 4 You - 45

Strandpark De Zeeuwse kust Strandpark de Zeeuwse Kust bestaat momenteel uit vier verschillende onderdelen die nauw op elkaar aansluiten hoewel ieder zijn eigen karaktertrekken kon bewaren. Vooreerst is er een camping op loopafstand van het strand en met privé sanitair, campers kunnen van een verharde camperplaats gebruik maken. Alle plaatsen zijn voorzien van stroom, water, afvoer, tv aansluiting en gratis wifi. In het campingpark zijn twee verwarmde sanitaire gebouwen voorzien. Anderzijds zijn er de vrijstaande chalets voor 4 tot 7 personen met twee of drie slaapkamers, open keuken en badkamer. De chalets zijn er in 7 verschillende types en allemaal sfeervol ingericht met openslaande deuren naar het terras en een aangelegde tuin. Vrij recent werd het Strandpark uitgebreid met een glamping zone. Back to basic is hier het motto maar wel met een knipoog naar luxe in sfeervol met steigerhout ingerichte Strandlodges en Jutters. Naargelang het gekozen types is er plaats voor 4 tot 8 personen en bieden lodges en jutters een keuken en badkamer. De Glamping accommodatie wordt verhuurd van april tot oktober. De absolute nieuwigheid van het Strandpark is het familiehotel De Zeeuwse kust. Het hotel biedt 40 ruime suites en is hoofdzakelijk afgestemd op gezinnen met kinderen. Iedere suite heeft een aparte kinderslaapkamer met stapelbed en is ingericht voor 4 tot 6 personen. De suites zijn ongeveer 55m² groot en hebben een eigen keukenblokje, eigen badkamer en balkon of terras. Er zijn ook minder valide-suites, een bruids- en wellnesssuite en een babysuite met compleet ingericht babykamer. Tested 4 You - 46

De culinaire unit van het park, Strand Café DOK is aangesloten bij het Schouwse Bord, een samenwerking van restaurants op Schouwen Duiveland die het koken met regionale streekproducten stimuleren. Het sfeervol ingerichte Strand Café DOK is dagelijks geopend voor een heerlijk ontbijt, lekkere lunch of verrassend diner, er wordt gewerkt met wisselende menukaart en verse, biologische en seizoengebonden gerechten. Strandpark De Zeeuwse Kust en haar faciliteiten heeft alles in huis om u en uw gezin een onvergetelijke vakantie aan de Zeeuwse Kust te laten ervaren! Tijdens uw vakantie kunt u gebruik maken van het overdekte zwembad, de speeltuinen, het animatieteam, de tennisbaan en meer… Strandpark De Zeeuwse Kust – Helleweg 8 – 4326 LJ Noordwelle/Renesse Tel 00 31 111 46 82 82 – www.strandparkdezeeuwsekust.nl – www.strandcafedok.nl Camping Julianahoeve – Renesse De Julianahoeve is meer dan een 5-sterren (gezins)camping alleen. Het resort ligt op nog geen 5 minuten afstand van het strand en heeft onder meer exclusieve chalets, een restaurant waar met streekproducten wordt gewerkt, een overdekt zwembad, een super-markt, 5 speeltuinen, etc in zijn aanbod. Wij waren te gast in het nieuwe chaletpark dat eind maart 2019 de deuren opende en kregen een voorsmaakje van deze absolute nieuwigheid van de 5 sterrencamping. De nieuwe chalets, met de grootste zorg ontworpen en ingericht, werden deze winter geplaatst. Hun ligging in de duinen is prachtig, want binnen enkele tellen sta je met de voeten in het zand van het mooie strand van Renesse. Dit nieuwe chaletpark is allee reeds merkwaardig door een mix van diverse chalettypes, deze bieden ondanks hun diversiteit steevast plaats aan 6 personen. De 3 kamers zijn verschillend, een kamer met groot dubbel bed, een kamer met 2 losse bedden en een kinderkamer met geschrankte stapelbedden. Naast het salon-living is er een ingerichte keuken inclusief electrisch vuur, oven, vaatwasser, een badkamer en een apart toilet. Er is een grote buitentafel om van het mooie weer te genieten en een aanpalende overdekte bbq-hoek. De camping biedt eveneens een iets ouder chaletpark, staanplaatsen voor caravans, glampingtenten en sanitaire ruimtes. Speelpleinen voor kinderen, zwembad, Tested 4 You - 47

Camping Julianahoeve restaurant en alle andere nutsvoorzieningen zijn hier aanwezig. Leuk is o.m. de mogelijkheid om fietsen te huren zodat je zonder de wagen te moeten gebruiken, makkelijk Renesse maar ook de ruimere omgeving kan ontdekken. Camping Julianahoeve bestaat dit jaar 20 jaar. Vroeger waren de meeste campings echte familie-bedrijven, meestal ont-staan uit boerenbedrijven. Ze gingen over van generatie op generatie en de hele familie hielp mee. Zo is het in de jaren zestig ook bij de Julianahoeve en Wilhelminahoeve begonnen. Totdat de derde generatie van de Juliana-hoeve besloot dat het beter was om het bedrijf te verkopen. Zo kwam er in 1999 een kans voor de familie Troost om de camping op een van de mooiste locaties van Zeeland over te nemen, die greep zij met beide handen aan. Ze stroopten de mouwen op en begonnen aan een enorme klus. Door middel van een masterplan werd er stukje voor stukje een waar vakantieparadijs gerealiseerd. In 2005 werd de naastgelegen camping Wilhelminahoeve erbij gekocht en daarmee kreeg de camping niet alleen meer plaatsen maar ook een hele andere bedrijfsvoering. Wat begon met een klein team, iedereen hielp overal mee, groeide uit naar hoe het er nu is, een topcamping met een super team van vaste medewerkers op de diverse afdelingen. En dat voelt alsof het een grote familie is. Camping Julianahoeve - Hoogenboomlaan 42 - 4325 DM Renesse T: 0031 (0)111 461414 - W : www.julianahoeve.nl Tested 4 You - 48

Enkele extra suggesties • Fletcher Duinhotel Burgh Haamstede - Torenweg 1 - 4328 JC Burgh-Haamstede Telefoon: 0111 88 77 66 - Web: https://www.duinhotelburghhaamstede.nl • HECTOR ZIERIKZEE (voorheen de Wildeman) - Havenplein 25 - 4301 JD Zierikzee Telefoon: 0111 – 451378 - W: https://hector.nl/ • Hotel Bom - Noordstraat 2 - 4328 AL Burgh-Haamstede Tel. +31 (0) 111-652229 - Web : www.hotel-bom.nl • Fletcher Landgoed Hotel Renesse - Stoofwekken 5 - 4325 BC Renesse T: 0111-461788 - W: www.fletcherlandgoedhotelrenesse.nl Restaurant De Korenbeurs op Landgoed Rijckholt

• Hampshire ArcHotel – Zeeland - Vroonweg 33-35 - 4325 DA Renesse T: 0111-462510 - W: www.archotelzeeland.com • Hotel Royal / Restaurant Bottles - Gentsestraat 11/13 - 4551 CC Sas van Gent Tel +31 (0)115 451853 - www.royalhotels.nl - www.restaurantbottles.com • Hotel Westduin - Westduin 1 - 4371 PE Koudekerke/Vlissingen Tel +31(0)118 55 25 10 - www.westduin.nl • Fletcher Hotel Duinzicht te Ouddorp - Oude Nieuwlandseweg 13, 3253 LL Ouddorp. T. 0187-680000 - www.fletcherhotelduinzicht.nl • Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam - Ossenhoek 1 (kabbelaarsbank) - 3253 MH Ouddorp (NL) W: https://www.brouwersdam.nl/nl/stay.html • Hotel Van der Valk Goes - Anthony Fokkerstraat 100 - 4462 ET Goes. Tel: 0113-315800 - Web: www.hotelgoes.nl • Hof van Alexander - Slikweg 7 - 4321 SV Kerkwerve Web: www.hofvanalexander.nl • Hotel KOM - Markt 58 - 4695 CH Sint-Maartensdijk T: 0166-663000 - W: http://www.hotelkom.nl/ • Hotel het Raedthuys - Markt 2 - 4695 CE Sint-Maartensdijk T: 0166-662626 - W: http://www.raedthuystholen.nl/ • Barbara’s Bed & Breakfast en Restaurant de Korenbeurs op Landgoed Rijckholt Provincialeweg 2 - 4494 NA Geersdijk T: +31(113)302100 - W : http://www.korenbeurslandgoedrijckholt.nl Tested 4 You - 50

Voor de realisatie van ‘specials’ - print of online - van Tasted4You.be, neem contact op met René Van Hoof – rene.van.hoof@skynet.be

1 Online Touch

Index

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27
  28. 28
  29. 29
  30. 30
  31. 31
  32. 32
  33. 33
  34. 34
  35. 35
  36. 36
  37. 37
  38. 38
  39. 39
  40. 40
  41. 41
  42. 42
  43. 43
  44. 44
  45. 45
  46. 46
  47. 47
  48. 48
  49. 49
  50. 50
  51. 51
  52. 52
Home


You need flash player to view this online publication